Old Fashioned je pravděpodobně nejznámější koktejl z whisky na světě. V podstatě jde jen o koktejl z bourbonu, který je lehce oslazen cukrem a upraven několika kapkami hořkých kapek, jeho příprava je velmi jednoduchá, ale skrývá svět chutí.
Old Fashioned, jak ho známe, pochází z míchaného nápoje nazvaného jednoduše Whiskey Cocktail, o němž se předpokládá, že byl zpopularizován na konci 17. století. Vznik koktejlu jde ruku v ruce s rozšířením whisky i aromatických přísad s léčivým původem. Ty spočívaly v namáčení bylin, kůry, rostlinných a jiných rostlinných výtažků v lihovinách, aby se vytvořil léčivý prostředek, který se mohl smíchat s vodou nebo jinými přísadami, často na podporu trávení.
Postupem času se vyvinulo několik variant koktejlu z whisky (ne nepodobných nekonečným obměnám klasických nápojů v moderním barmanství), od vylepšeného koktejlu z whisky s přídavkem absintu až po koktejl Fancy Whiskey Cocktail s pomerančovým curacaem. S přibývajícími variacemi si zájemci o původní verzi začali říkat o „Old-Fashioned Whiskey Cocktail“. Tato objednávka se nakonec vyvinula v nápoj s ledem ve sklenici a začala se nazývat Old Fashioned.
Old Fashioned vs. Manhattan: Jaký je mezi nimi rozdíl?
Ačkoli moderní recepty často odrážejí co nejméně upravenou verzi tohoto nápoje, američtí barmani již v době prohibice experimentovali s podáváním a do směsi pravidelně přidávali ovoce, jako jsou třešně, pomeranče, a dokonce i ananas. Některé z těchto úprav se udržely po celé 20. století a dodnes některé varianty, jako například Wisconsin Old Fashioned, stále vyžadují přidání ovoce. Když se však na přelomu tisíciletí začaly vracet ke klasickým receptům, začal Old Fashioned opět nabývat staromódních rysů.
Proč koktejl funguje
Skládá se ze tří částí, které se dnes používají v nesčetných alkoholických a aromatických koktejlech: lihovina, cukr a hořké látky. Klíč spočívá v nalezení správné rovnováhy mezi touto trojicí prvků, protože zde nejsou žádné další přísady, které by pomohly maskovat chutě nebo vytvářet prostor pro manévrování.
Cukr zjemňuje whisky, tlumí její žár a zároveň vytváří viskóznější pocit v ústech a umožňuje vyniknout jejím jemnějším prvkům. Hořké látky zmírňují sladkost cukru a pomáhají dodat nápoji hloubku chuti, díky níž se nestává přeplácaným.
Dokonalý koktejl vzniká harmonií těchto tří prvků – každý z nich by měl zdůrazňovat aspekty ostatních, aniž by jim dominoval nebo je přehlušoval. To znamená, že správně připravený Old Fashioned by neměl chutnat sladce, ani hořce, ani by v něm neměla převažovat chuť čisté whisky. Když se napijete nápoje a nedokážete vyzdvihnout žádnou z těchto vlastností nad ostatní, máte správný Old Fashioned.
Nejlepší typ whisky pro Old Fashioned
Vaše osobní preference ohledně whisky jsou důležitější než to, co se píše ve starých knihách s koktejlovými recepty. Koktejl Old Fashioned je jednoduchý a dostatečně široký, takže se hodí téměř k jakémukoli stylu whisky.
Přesto se pro Old Fashioned často používá bourbon. Poměrně těžké tělo tohoto převážně kukuřičného alkoholu vytváří v koktejlu strukturu a jeho přirozená sladkost pomáhá vyvážit trpčí prvky hořkých látek. Vzhledem k tomu, že bourbon zraje ve vypálených sudech z nového dubu, má tendenci získávat tóny vanilky a karamelu, které se zvýrazní přidáním cukru. Ty také pomáhají snížit vnímanou horkost alkoholu a umožňují tak čistší vyniknutí nuancí destilátu.
Navzdory popularitě bourbonu by se výběr whisky měl skutečně přizpůsobit profilu nápoje, který si přejete. Pokud hledáte Old Fashioned, který je pikantnější nebo se sušším závěrem, může být ideální volbou žitná whiskey. Příznivci skotské whisky zjistí, že do koktejlu může dobře zapadnout i směs nebo dokonce jednosladová whisky. A jak ukazují recepty jako Oaxaca Old Fashioned, někdy nejlepší whisky není vůbec whisky.
Suroviny
- 1 lžička cukru
- 3 kapky hořké Angostury (hořké aromatické kapky, které se přidávají do nápojů)
- 1 lžička sodovky
- 4 cl bourbonu (nebo žitné whisky, pokud dáváte přednost)
- Ozdoba: pomerančový plátek
Příprava
Do sklenice nasypte cukr a kapky, přidejte sodu a míchejte, dokud se cukr téměř nerozpustí.
Naplňte sklenici ledem, přidejte bourbon a míchejte, dokud není dobře vychlazený.
Vymačkejte nad sklenicí trochu kapek z pomerančového plátku a poté ho vhoďte do sklenice na ozdobu.