Pěkně křupavé kapří hranolky

Křupavé kapří hranolky

Za křupavými kapřími hranolky se nemusíte hned vydávat na Třeboňsko. Zkuste si je připravit doma. Není to tak těžké, jak by se mohlo zdát a chuť je výtečná. Takže zkuste na štědrovečerní večeři něco nového a originálního. Třeba pěkně křupavé kapří hranolky.

Tradice a tajemství

My jsme je poprvé ochutnali ve slavné třeboňské restauraci Šupina a šupinka, kde je to jejich specialita. Hned jsme se do nich zamilovali. Jejich originální recept je tajemství, obsahuje totiž utajené koření, které kapřím hranolkům dodává šmrnc.

V čem jsou jedinečné?

První velké plus dostávají kapří hranolky za to, že nemají kosti, tedy ty velké. Kostí se kapr nezbaví úplně asi nikdy, ale správným prořezáním na tenké hranolky se odstraní ty větší a menší se pak najemno nařežou. Trik tkví v tom, že používáte kapří filety a ne kapří podkovy. Kosti, které čouhají po nakrájení, lehce vyndáte. Pokud nějaké malé zbydou, naložením do marinády změknou.

Druhé velké plus je, že kapří hranolky nesmrdí rybinou a bahnem, pachuť totiž přebije marináda. Pokud byste se chtěli rybího odéru zbavit úplně, je dobré rybu naložit na celý den do mléka nebo slaného nálevu.

Marinovat a marinovat

Marináda je vlastně ono tajemství kapřích hranolků. Měla by být výrazná, takže obsahuje výrazné chutě – třeba česnek, chilli (podle chuti), zázvor, nebo citron, ocet, fenykl atd.

Suroviny

  • 500 g kapřích filetů

Na marinádu:

Na obalení a smažení:

Příprava

Kapří filety nejprve pokrájejte na tenké hranolky.

Vedle si připravte marinádu: Všechny bylinky, česnek a sójovou omáčku rozmixujte najemno (nejlépe v malém mixéru) a hranolky do marinády ponořte a dejte do chladu přes noc.

Pak obalte v hladké mouce a na oleji zprudka opečte (cca 3 minuty). Oleje byste měli mít v pánvi více, aby hranolky trochu „plavaly“.

Podávejte buď s dipem – ochucenou majonézou, do které budete hranolky máčet. Pokud si kapří hranolky dáte na Štědrý den na slavnostní večeři, můžete podávat s bramborovým salátem.