Co připravit na Štědrý den k večeři je, myslím, všem jasné. Ale co k obědu? Každá rodina se drží té své tradice, někde je to polévka, jinde vinné klobásy, a někde stále ještě drží půst, aby viděli zlaté prasátko. U nás nikdo celý den nehladoví, to bychom nevydrželi, ale oběd na Štědrý den máme lehký. Sváteční houbovka je pro tuto příležitost skvělá.
Houby a zase houby
My Češi jsme národ houbařů, a tak určitě všichni máme nasušenou pěknou zásobu z léta či podzimu. A tak o Vánocích stačí jen vytáhnout pytlík se zásobami a můžeme se pustit do přípravy sváteční houbové polévky. No, a pokud náhodou vám už zásoby došly, nemusíte zoufat, kupované žampiony jsou taky skvělé.
Pokud máte sušené houby, před vařením polévky je namočte do vody. Vodu pak nevylévejte, bude se ještě hodit.
Sváteční houbovka – co budete potřebovat
Při přípravě sváteční houbovky se samozřejmě neobejdete bez hub, pak také budete potřebovat cibuli, brambory, máslo, smetanu, mouku, kmín, sůl a případně i petrželku.
Tipy a triky
Přidejte k bramborám také ještě řapíkatý celer. Dodá sváteční houbovce více zeleninový nádech.
Kdo má rád krémy, tedy krémové polévky, tak může po uvaření polévku rozmixovat na hladký houbový krém.
Suroviny
- Hrnek sušených hub
- 1 cibule
- 6 ks brambor
- 50 g másla
- smetana v kelímku 12%
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- kmín
- petrželka na ozdobu
Příprava
Nejprve dejte namočit houby, tak na 30 minut. Pak pokrájejte cibuli najemno a brambory na menší kousky.
Ve velkém hrnci nechte rozpustit máslo a na něm nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte brambory a chvíli nechte rozvonět.
Pak zalijte 800 ml vroucí vodou a přidejte houby i s vodou, ve které se máčely.
Vařte asi 10 minut, dokud nebudou brambory měkké. Osolte, okmínujte.
Ve smetaně rozmíchejte 2 lžíce mouky a nalijte do polévky. Chvilku povařte a pak hotové posypte petrželkou.