Klasický recept na vepřo knedlo zelo pro nedělní oběd, za který by se nestyděla ani vaše babička

vepřo knedlo zelo

Tento recept na vepřo knedlo zelo je základem pro každou kuchyni a nikdy vás nezklame. Pokud se rozhodnote knedlíky nekupovat a uvaříte si je sami, rozhodně nebudete litovat a budete za svou práci náležitě odměněni.

Suroviny:

Vepřová pečeně:

  • 1 kg vepřového masa (bůček nebo libové maso)
  • 1 lžička kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce sádla
  • 1 celá cibule
  • Suroviny pro houskové knedlíky:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček pečícího prášku
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 houska nebo žemle, nakrájená na kostičky

Suroviny pro dušené zelí:

  • 1 kg bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla (nebo slaniny)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžíce hladké mouky pro zahuštění
  • Cukr a ocet podle chuti pro dochucení

Postup:

Příprava masa:

Maso omyjte, důkladně osolte, opepřete a posypte kmínem. Do pekáče dejte lžíci sádla, vložte maso a pro barvu přidejte celou cibuli.

Pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Během pečení pravidelně podlévejte vodou. U bůčku nařízněte kůži se sádlem do čtverečků pro lepší propečení tuku. Libové maso častěji přelévejte výpekem, aby se nevysušovalo. Celková doba pečení je asi 2 hodiny.

Upečené maso vyjměte, nakrájejte na porce. Výpek slijte do kastrůlku, do pekáče nalijte trochu vody, seškrábněte napečenou šťávu a přidejte ji do výpeku. Krátce povařte.

Příprava houskových knedlíků:

Mouku prosejte s pečícím práškem. Přidejte sůl, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko. Promíchejte, až vznikne těsto, do kterého vmícháte nakrájenou žemli.

Těsto rozdělte na díly, rozválejte na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm. Vařte ve vařící, mírně osolené vodě 20-25 minut. Knedlíky občas obrátíte.

Uvařené knedlíky vyjměte a ihned propíchejte vidličkou.

Příprava dušeného zelí:

Zelí očistěte, nakrájejte na nudličky a spařte vařící vodou. Nechte okapat.

Na rozpáleném sádle orestujte drobno nakrájenou cibuli, přidejte mletý kmín, sůl a dusíte. Podle potřeby podlévejte horkou vodou.

Zelí zaprášíte moukou, dusíte a dochutíte cukrem a octem.

Podávání:

Podávejte nakrájené maso s houskovými knedlíky a dušeným zelím. Můžete experimentovat s různými variantami, jako je bramborový knedlík nebo červené zelí, podle regionálních zvyklostí, abyste vaše vepřo knedlo zelo dovedli k dokonalosti. Dobrou chuť!