Dýňové muffiny s tvarohovou čepičkou

dýňové muffiny

Měkké a vláčné. Takové jsou tyto dýňové muffiny. Jsou plné dýňové chuti a přelité lahodnou tvarohovou polevou. Tyto košíčky jsou dokonale kořeněné a obsahují nejen dýňové koření, ale také dýňové pyré.

Pokud jste si udělali zásoby dýňového pyré, pak asi dumáte, na co všechno se dá využít. Tyto dýňové muffiny s tvarohovou polevou jsou lehké, nadýchané a plné dýňové chuti a jejich příprava je velmi snadná. Jsou rychle hotové, používají se na ně základní suroviny ze spíže a jsou ideální, pokud jste fanoušky dýní.

Pokud máte k dispozici více dýňového pyré, pak byste měli příště zkusit také dýňové noky nebo dýňový koláč.

Co budete potřebovat
  • Kypřící látky – jedlá soda a prášek do pečiva musí být čerstvé. Pokud jsou prošlé, budou vaše košíčky husté a nebudou správně kynout.
  • Koření na dýňový koláč – jako zkratku používám koření na dýňový koláč, ale pokud ho nemáte po ruce, můžete si připravit vlastní směs koření. Smíchejte následující směs a uložte ji do vzduchotěsné nádoby: Vezměte si 1 lžíci mleté skořice, 2 lžičky mletého zázvoru, po ½ lžičce mletého nového koření a mletého kardamonu, po ½ lžičce mletého hřebíčku a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek.
  • Dýňové pyré – připravte si domácí pyré tím, že rozvaříte a rozmixujete dýni.
  • Olej – pro dosažení nejlepších výsledků použijte olej bez příchuti, například rostlinný nebo řepkový.
  • Máslo – při výběru másla dbejte na to, abyste použili nesolené máslo. Solené máslo nemá u různých značek jednotné množství soli, takže byste měli přidat vlastní, jinak by se vám mohlo stát, že budete mít příliš slanou tvarohovou polevu. Ujistěte se, že máslo je dostatečně měkké, aby při zatlačení do něj prst zanechal důlek. Pokud je studené, bude náročné ho vyšlehat do hladké konzistence.
  • Smetanový sýr – použijte plnotučný smetanový sýr. Smetanový sýr dodá polevě ultra krémovou konzistenci, která je lehce pikantní. Pokud nebude mít smetanový sýr pokojovou teplotu, vznikne vám hrudkovitá poleva.
Jak na to

1. Do velké mísy prosejte mouku, cukr krystal, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, dýňové koření, zázvor a skořici.

2. V jiné míse prošlehejte dýni, olej, hnědý cukr, vejce a vanilku.

3. Dýňovou směs přidejte do moučné směsi a míchejte jen tak dlouho, dokud nezůstanou žádné šmouhy mouky.

4. Naplňte papírové košíčky těstem do tří čtvrtin (asi ¼ hrnku). Pokud pečete s jednou formou, přikryjte zbývající těsto v míse a dejte stranou. Pečte 20 minut. Nechte 10 minut vychladnout ve formě.

5. V míse stojanového mixéru opatřeného nástavcem s pádly vyšlehejte máslo na střední rychlost, dokud nevznikne krém. Přidejte smetanový sýr. Šlehejte při střední rychlosti do hladka. Všlehejte vanilku a sůl, jen dokud se nespojí.

6. Do velké mísy prosejte moučkový cukr.

7. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidávejte moučkový cukr.

8. Po úplném spojení zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Vložte polevu do zdobicího sáčku a trubičkou ji naneste na vychladlé dýňové košíčky a ozdobte podle potřeby.

Tipy pro přípravu receptu

Odměřte si správně mouku! Přidání příliš velkého množství mouky do receptu je nejčastější chybou, která vede k suchým a hutným cupcakům. Nejlepší a nejjednodušší způsob, jak odměřit mouku, je použít váhu. Pokud ji nemáte, načechrejte si mouku lžící, nasypte ji do odměrky a nožem ji zarovnejte.

Dbejte na to, abyste cupcaky před polevou nechali úplně vychladnout, jinak se poleva rozteče.

Vejce by měla mít pokojovou teplotu, aby se rovnoměrně zapracovala do těsta. Pokud jste zapomněli vyndat vejce z lednice předem, můžete je rychle uvést do pokojové teploty tak, že je vložíte do velké mísy a na 5 minut je přikryjete teplou vodou z kohoutku.

Vyvarujte se přílišného míchání, protože hrozí, že se lepek v těstě příliš rozvine, což povede k tvrdým muffinům.

Nevynechávejte prosévání suchých přísad. Odstraníte tak případné hrudky a provzdušníte přísady, čímž získáte lehčí dýňové košíčky.

Příprava předem

Dýňové muffiny můžete upéct a uchovávat je v uzavřené nádobě bez polevy až 4 dny. Polevu můžete připravit předem a uložit ji do chladničky na 3 až 4 dny samostatně.

Zmrazení

Kořeněné dýňové cupcakes je nejlepší zmrazit bez polevy, protože krémový sýr se může rozdělit. Nejlepších výsledků dosáhnete, když cupcakes zmrazíte na plechu a poté je přendáte do sáčku vhodného do mrazničky. Skladujte je až 2 měsíce. Když jsou připraveny ke konzumaci, rozmrazte je přes noc v lednici, uveďte do pokojové teploty a před podáváním je potřete polevou.

Suroviny

Na tvarohovou polevu

  • ⅔ šálku nesoleného změklého másla (150 g).
  • smetanový sýr pokojové teploty (225 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ⅛ lžička soli
  • 4 šálky prosátého moučkového cukru (480 g)

Příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vyložte 2 formy na muffiny (12 košíčků) papírovými košíčky.

Do velké mísy prosejte mouku, cukr krystal, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, koření na dýňový koláč, zázvor a skořici.

V jiné míse vyšlehejte dýni, olej, hnědý cukr, vejce a vanilku. Dýňovou směs přidejte do moučné směsi a míchejte, dokud nezůstanou žádné pruhy mouky.

Naplňte papírové košíčky těstem do tří čtvrtin (asi ¼ hrnku).

Pečte 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud pečete dvě formy najednou, po 12 minutách je otočte a vyměňte rošty v troubě. Nechte 10 minut vychladnout na pánvi. Vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

Poleva

V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem nebo ve velké míse šlehejte máslo na střední rychlost, dokud nebude krémové, asi 1 minutu. Přidejte smetanový sýr. Šlehejte na střední rychlost, dokud nebude hladký, asi 2 minuty.

Vmíchejte vanilku a sůl, dokud se nespojí.

Do velké mísy prosejte moučkový cukr.

Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidávejte moučkový cukr. Po úplném spojení zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná, asi 1 minutu. Vložte polevu do zdobicího sáčku opatřeného velkou uzavřenou hvězdicovou špičkou. Vytlačte ji na vychladlé košíčky a ozdobte podle potřeby.