Není lepší způsob, jak se zahřát, než s miskou této špenát recept krémové špenátové polévky! Krémová, bohatá a tak snadná na přípravu. Večeře bude hotová za méně než 20 minut!
Skoro každý špenát recept na krémovou špenátovou polévku po vás chce, abyste ingredience rozmixovali. Ten můj to ale nedělá! Já toužím po chuti celých špenátových kousků. Přesto, pokud je hladký špenát váš šálek kávy, klidně polévku rozmixujte na pyré! Bude chutnat stejně dobře!
Jak připravit krémovou špenátovou polévku
Co se týče špenátu, můžete snadno nahradit čerstvý špenát, který je v receptu uveden, mraženým. Mražený špenát však obsahuje vodu navíc, takže nezapomeňte počkat, až se při smažení odpaří, jinak budete muset množství tekutiny v receptu upravit.
Podávání krémové špenátové polévky
Ke krémovým polévkám patří křupavý chléb! Nebo vlastně ke všem polévkám. Dobrou volbou jsou také krutony!
A nezapomeňme na slaninu. Této polévce hrst nadrobené slaniny opravdu prospěje!
Celková doba přípravy:
30 minut
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 velká šalotka, nasekaná
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce mouky
- 1 kg špenátových listů
- 2 1/2 šálku smetany na vaření
- 2 šálky kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, podle chuti
- 1/2 lžičky kajenského pepře (nepovinné)
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
Postup:
Ve velkém hrnci nebo hrnci na středním ohni zahřívejte olivový olej a máslo, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte šalotku a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezavoní.
Přidejte mouku, promíchejte a asi minutu vařte, abyste se zbavili chuti syrové mouky. Poté přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne, asi 5 minut.
Přidejte smetanu, kuřecí vývar, muškátový oříšek, kajenský pepř, sůl a pepř a vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Přidejte parmazán a promíchejte. Ochutnejte koření a v případě potřeby upravte.
Pokud polévka není dostatečně hustá, můžete v troše vývaru nebo husté smetany rozpustit ještě trochu mouky a tuto směs přidat do hrnce. Pokračujte ve vaření, dokud polévka nebude tak hustá, jak si přejete.
Ihned podávejte.