Francouzská cibulačka s opečenou bagetou a sýrem

cibulačka

Hřejivá, útulná a aromatická francouzská cibulačka se připravuje z hovězího vývaru a karamelizované cibule. Doplňte ji krutony obalenými v roztaveném sýru Gruyere a parmazánu.

Existuje něco, co by v chladném dni uklidnilo víc než horká francouzská cibulačka? Zvlášť s tlustým plátkem opečeného chleba obloženým rozteklým sýrem Gruyere a spoustou karamelizované cibule.

Jak připravit nejlepší francouzskou cibulačku?

Dobrá francouzská cibulová polévka má dvě základní složky.

První z nich je vývar. Vaše polévka bude jen tak dobrá, jak dobrý vývar použijete. Tato polévka se tradičně připravuje z hovězího vývaru, i když někdy je těžké sehnat dobrý hovězí vývar a jeho výroba je drahá.

Pokud použijete vývar koupený, nejprve ho ochutnejte! Jestli vám nechutná, nepoužívejte ho. (Pokud vaříte hodně hovězího masa nebo hovězí pečeně, schovejte si zbytky a zmrazte je, abyste si z nich později mohli udělat vývar.)

Druhým nejdůležitějším prvkem je správné zkaramelizování cibule. Karamelizace množství cibule potřebného v tomto receptu zabere nejméně 40 minut. Karamelizace je chemický proces, ke kterému dochází, když cukry v cibuli dosáhnou určité teploty. K tomu dojde až po dlouhé době vaření (pomůže přidání trochy cukru navíc). Čím více cibule zkaramelizuje, tím sytější barvu bude mít a tím více chuti z ní získáte.

Recept vyžaduje suchý vermut nebo bílé víno a také brandy, které je volitelné. Pokud však raději žádný alkohol nepoužíváte, i tak bude cibulačka vynikající. Pokud alkohol vynecháte, můžete přidat asi lžíci worcestrové omáčky, ale není to nutné.

Nejlepší sýr do francouzské cibulové polévky

Klasickým sýrem pro francouzskou cibulačku je sýr Gruyere a parmezán. Pokud je však nemáte k dispozici, vyzkoušejte Goudu nebo Mozzarellu.

Dá se cibulačka zmrazit?

Tato polévka – bez krutonů – se dobře mrazí. Vychladlou polévku můžete zmrazit až na 3 měsíce. Rozmrazte ji v chladničce a znovu ohřejte vařením na sporáku. Krutony připravte čerstvé.

Cibulačka se podává s bagetou a zapékat ji můžete rovnou v misce.

Celková doba přípravy:

80 minut

Suroviny:

  • 6 velkých červených nebo žlutých cibulí (asi 3 kg), oloupaných a nakrájených na tenké plátky od kořene ke stonku, celkem asi 10 šálků nakrájené cibule.
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 8 šálků hovězího vývaru, kuřecího vývaru nebo jejich kombinace (tradičně se polévka připravuje z hovězího vývaru)
  • 1/2 šálku suchého vermutu nebo suchého bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků (lze použít i několik větviček čerstvého tymiánu) NEBO 1/2 lžičky sušeného tymiánu (více podle chuti)
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce brandy (nepovinné)
  • 8 plátků francouzského chleba nebo bagety
  • 1 1/2 šálku strouhaného sýra Gruyere
  • posypání parmazánem

Postup:

V hrnci se silným dnem o objemu 5 až 6 litrů rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a promíchejte ji s olivovým olejem. Cibuli za častého míchání vařte, dokud nezměkne, asi 15 až 20 minut. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte zbývající lžíci olivového oleje a máslo a za častého míchání vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi dalších 15 minut. Posypte cukrem (abyste napomohli karamelizaci) a 1 lžičkou soli. Pokračujte ve vaření, dokud cibule dobře nezhnědne, asi dalších 10 až 15 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.

Přilijte víno nebo vermut do hrnce a seškrábněte připečené kousky na dně a stěnách hrnce.

Zalijte vývarem, vložte bobkové listy a tymián. Přiveďte k varu, hrnec přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte asi 30 minut.

Podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř. Vyhoďte bobkové listy. V případě použití přidejte brandy.

Zatímco se polévka vaří, vyložte plech pergamenovým papírem a předehřejte troubu na 180°C s roštem v horní třetině trouby. Plátky francouzského chleba nebo bagety lehce potřete z obou stran olivovým olejem (nakonec na to použijete asi jednu a půl lžíce olivového oleje). Vložte je do trouby a opékejte, dokud lehce nezhnědnou, asi 5 až 7 minut. Vyjměte je z trouby. Toasty otočte a posypte je nastrouhaným sýrem Gruyere a parmazánem. Až se bude blížit čas podávání, vraťte je do trouby a pečte, dokud sýr nebude bublat a lehce zhnědne.

Při podávání naberte polévku do misky a na každou misku polévky přendejte jeden sýrový toast. Případně můžete použít jednotlivé misky odolné vůči troubě nebo jednu velkou zapékací mísu. Do misek nebo zapékací misky naberte polévku. Přikryjte je topinkami a posypte sýrem. Vložte na 10 minut do trouby při teplotě 180 °C nebo dokud sýr nezačne bublat a mírně nezhnědne.