Jablečný štrúdl je mnohem jednodušší připravit od základu, než si myslíte!
Tento tradiční recept na jablečný štrúdl s vločkovou krustou a kořeněnou jablečnou náplní vaše hosty určitě nadchne. Podávejte ho s vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou a máte ten nejlahodnější podzimní a zimní dezert, který si všichni zamilují!
Tento tradiční recept na jablečný štrúdl neboli závin se připravuje z jednoduchého těsta, které se upeče dozlatova a šťavnaté kořeněné jablečné náplně posypané rozinkami namočenými v rumu s jemně nasekanými mandlemi. Působivý dezert, který se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti a sváteční období!
Tento jablečná štrúdll rád podávám teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo domácí vanilkovou omáčkou. Je to jeden z mých nejoblíbenějších dezertů během podzimu a zimy!
Výroba těsta od nuly může působit zastrašujícím dojmem, ale ve skutečnosti je to jednodušší, než se zdá. Prošel jsem několika neúspěchy a podělím se s vámi o všechny své tipy a triky, jak si doma připravit tradiční jablečný závin, který bude chutnat jako ten, který jste ochutnali na dovolené!
Odkud jablečný štrúdl pochází
Věděli jste, že jablečný štrúdl ve skutečnosti pochází z Rakouska a je oblíbený v mnoha zemích Evropy, které kdysi patřily k Rakousku-Uhersku. Německo nebylo součástí této říše, ale mnoho oblíbených rakouských jídel, jako je Kaiserschmarrn nebo Apfelstrudel, je díky blízkosti Rakouska také součástí bavorské kuchyně.
Z jakého druhu těsta se štrúdl připravuje?
Tradiční vídeňský jablečný závin se připravuje ze štrúdlového těsta. Měkké těsto, které se vyrábí jen z několika málo ingrediencí a které se ručně natahuje na plát tenký jako papír o velikosti stolní desky. Mnozí se však výroby štrúdlového těsta bojí, a tak recepty v dnešní době často podvádějí a používají pláty kupovaného filo těsta nebo listového těsta.
Myslím, že pokud chcete připravit tradiční jablečný štrúdl, měli byste štrúdlové těsto vyzkoušet! Je to opravdu jednodušší, než si myslíte, a tím, že se nebudete snažit o papírově tenké těsto, budete odměněni lahodným štrúdlem, který je jednodušší na přípravu než verze rakouské babičky, ale ne méně chutný.
Jak připravit jablečný závin od nuly
Začněte přípravou těsta. Tento recept na těsto je poměrně jednoduchý. Rozpuštěné máslo, mouku, vlažnou vodu a trochu soli smícháme, až vznikne hladké těsto. K přípravě těsta používám kuchyňského robota, který to zvládne za méně než minutu.
Nyní přichází krok, díky kterému bude natahování těsta mnohem snazší. Těsto nechte odpočívat v horkém malém hrnci přikrytém pokličkou. Díky tomu je těsto pružné a lépe se s ním manipuluje.
Nerezový hrnec vyložený pergamenovým papírem a skleněnou poklicí.
Zatímco těsto odpočívá, připravte jablečnou náplň. Chcete ji mít připravenou dříve, než začnete těsto rozvalovat a natahovat, protože pokud bude těsto suché, bude se trhat a mohlo by se stát, že budete mít velký nepořádek. Při testování tohoto receptu jsem se málem zhroutila, protože se mi štrúdl v troubě roztrhl a jablečná náplň se vylila ven.
Takže moje rady, jak tomu předejít, jsou následující:
Nebuďte příliš ambiciózní! Ano, rakouské babičky dokážou těsto roztáhnout jen rukama na tenký papír za méně než minutu, ale nikdo z nás není rakouská babička. Chcete, aby byl přes těsto vidět vzor utěrky, ale to podle mě stačí. Časem se v tom zlepšíte a zrychlíte, ale prosím, nesnažte se napoprvé o dokonalost.
Použijte hladkou utěrku na nádobí! Jednou jsem to zkusila s drsnou utěrkou a těsto se na ni přilepilo.
Jablečnou náplň si připravte předem! Nechcete, aby natažené těsto leželo příliš dlouho, jinak bude suché.
Sundejte si všechny šperky a vyhrňte si rukávy! Prsteny, náramky nebo dokonce rukávy by vám mohly těsto zničit.
Pokud se budete řídit těmito radami, není příprava těsta opravdu tak těžká!
Celková doba přípravy:
95 minut
Suroviny:
- 1/4 hrnku másla, rozpuštěného
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1/3 hrnku vlažné vody
- 1/4 šálku zlatých rozinek
- 2 lžíce rumu
- 4 středně velká jablka
- 2 PL citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku plátkových mandlí, jemně nasekaných
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 6 lžic másla, rozpuštěného
- 1/4 šálku strouhanky
Postup:
V míse mixéru s pádlovým nástavcem smíchejte rozpuštěné máslo, mouku, sůl a vlažnou vodu. Mixujte při střední rychlosti asi 1 minutu, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.
V malém hrnci (s pokličkou) přiveďte vodu k varu, poté hrnec odstavte z ohně, vyprázdněte ho a osušte utěrkou. Hrnec vyložte pergamenovým papírem, vložte do něj těsto a přiklopte pokličkou. Nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pergamenovým papírem.
Mezitím v malé misce smíchejte rozinky a rum. Nechte 30 minut odstát. Poté rum vyhoďte.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé proužky. Jablka smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte skořici, cukr, rozinky, mandle a vanilkový extrakt. Odstavte.
Položte tenkou kuchyňskou utěrku nejlépe se vzorem naplocho na pracovní desku. Posypte ji moukou. Vyválejte co nejtenčí těsto. Potřete ho trochou rozpuštěného másla.
Pak ho rukama opatrně roztahujte, dokud nebude velké asi 45×30 cm a dokud nebude přes těsto vidět vzor utěrky.
Rozválené těsto potřete polovinou rozpuštěného másla.
Dlouhá strana by měla směřovat k vám. Na pravé straně obdélníku nechte několik centimetrů volného místa a poté těsto posypte strouhankou shora dolů v 6 cm silném pruhu.
Na strouhanku navršte jablečnou náplň. Použijte děrovanou lžíci, aby tekutina zůstala v míse.
Dvoucentimetrový okraj v horní a dolní části těsta přeložte na náplň a pak závin s pomocí utěrky srolujte z kratší strany. Konce zastrčte.
Štrůdl opatrně přeneste na připravený plech, švem dolů. Potřete trochou rozpuštěného másla.
Pečte asi 50 minut ve spodní třetině trouby, dokud povrch lehce nezezlátne. Každých 20 minut v troubě štrúdl potírejte zbylým rozpuštěným máslem.
Nechte 10 minut vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem a podávejte teplý.