Dýňová polévka – podzimní hit

dýňová polévka

Recept na podzimní dýňovou polévku. Tento recept na dýňovou polévku mám osvědčený už několik let. Doufám, že si pochutnáte a mojí dýňovou polévku si oblíbíte stejně jako já.

Doba přípravy:

  • Příprava ingrediencí – 15 minut
  • Vaření – 15 minut
  • Celkem – 30 minut

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 1 kg dýně, oloupané, zbavené slupky a nakrájené na kousky
  • 700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml dvojité smetany

Na krutony a zdobení

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 krajíce celozrnného chleba se semínky, bez kůrky
  • hrst dýňových semínek

Dýňová polévka se v posledních letech těší stále větší oblibě a především v podzimním období je vítaným zpestřením našich kuchyní. Hustá a krémová dýňová polévka podávaná s křupavou slaninou se stane i vaší novou oblíbenou polévkou!

Recept na podzimní dýňovou polévku je rychlý a maximálně chutný. Dýňová polévka je na uvěření opravdu jednoduchá, v podstatě stačí naházet ingredience do hrnce, vše rozmixovat a během chvilky je na stole lahodný oběd či večeře.

Jak připravit nejlepší dýňovou polévku?

Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a 5 minut na něm jemně opékejte 2 nadrobno nakrájené cibule, dokud nezměknou, ale nezbarví se.

Do pánve přidejte 1 kg dýně nakrájené na kousky a za občasného míchání vařte 8-10 minut, dokud nezačne měknout a zlátnout.

Do pánve nalijte 700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a pak vařte 10 minut, dokud nebude dýně velmi měkká.

Do pánve nalijte 150 ml smetany, přiveďte ji znovu k varu a poté ji rozmixujte ručním mixérem. Pro extra sametovou konzistenci můžete polévku přelít přes jemné síto.

Příprava krutonů?

Nakrájejte 4 plátky celozrnného chleba se semínky na malé čtverečky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a chléb na něm smažte, dokud nezačne křupat. Přidejte na pánev hrst dýňových semínek a ještě několik minut opékejte, dokud nebudou opečená.

Návrh na servírování – recept dýňová polévka

Volitelné přídavky:

Smetana:

Dýňová polévka je tak dobrá sama o sobě, že nepotřebuje „pomoc“ žádných dalších ingrediencí. Neuvěřitelnou hloubku chuti však polévce dodá přidání smetany.

Dobře se hodí hustá nebo zahuštěná smetana, půl na půl nebo dokonce mléko. Polévku to nemusí nutně zahustit. Hustá a krémová struktura pochází ze samotné dýně. Pokud nemáte smetanu, přidejte trochu másla!

Slanina:

Zatímco se polévka vaří na sporáku, osmažte na malé pánvi trochu slaniny. Pak do polévky nalijte trochu slaninového tuku, abyste jí dodali chuť, a podávejte polévkou s křupavými kousky slaniny navrchu.

Čím můžete ještě chuť vylepšit?

Díky přidané cibuli a česneku dostane dýňová polévka extra chuť. Pokud máte rádi pálivější chuť, můžete přidat například chilly nebo zázvor.

Dobrou chuť!