Tandoori chicken – nejlepší tandoori kuře na grilu

tandoori chicken

Indický kuřecí pokrm, dnes oblíbený po celém světě. Název pokrmu tandoori chicken je odvozen od hliněné pece tandoor ve tvaru zvonu, která se používá také k přípravě indického chleba naan. Pro skvělý chuťový zážitek vám ale postačí gril.

Stehna bez kůže se marinují ve zkřehčující směsi jogurtu, citronové šťávy a koření a maso se na několika místech nařízne až ke kosti, což pomáhá marinádě proniknout dovnitř a kuře se rychleji upeče.

Typická červená barva

Charakteristický červený odstín kuřeti dodává buď velké množství ohnivého chilli, nebo přidání červeného potravinářského barviva.

Já tedy na potravinářská barviva moc nejsem, takže jsme je vynechal, ale pokud musíte mít kuře jasně červené, klidně do marinády přidejte trochu červeného potravinářského barviva.

K přípravě kuřete tandoori nepotřebujete troubu tandoor! (Díky bohu). Můžete ho připravit na grilu (nejlépe na dřevěném uhlí) nebo jen v troubě s roštem.

Nejlepší kuře na vaření Tandoori chicken

Klíčem k přípravě kuřete tandoori je použití stehen a nožiček s kostí, protože mají dostatek tuku, aby zůstaly pod žárem grilu šťavnaté. Tento pokrm nedoporučujeme připravovat z kuřecích prsou, ta se příliš snadno vysuší.

Kousky by měly být bez kůže. Pokud ale kůže nechcete vyhazovat, tady je jeden trik. Namočte je do marinády a pomalu je osmažte do křupava. Je to lepší než slanina.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně Indian
Klíčové slovo tandoori chicken
Doba přípravy 15 minuty
Doba vaření 40 minuty
Marinating 6 hours
Celkový čas 6 hours 55 minuty

Suroviny

Postup

  • V malé pánvi na středním plameni rozehřejte olej a na něm za častého míchání opékejte koriandr, kmín, kurkumu, kajenský pepř, garam masalu a papriku, dokud se nerozvoní (přibližně 2-3 minuty). Nechte zcela vychladnout.
  • Vychladlou směs koření a oleje zašlehejte do jogurtu, poté vmíchejte citronovou šťávu, česnek, sůl a zázvor.
  • Na 3-4 místech na stehnech nařízneme hluboké zářezy (až ke kosti). Pokud používáte oddělená stehna a paličky, stačí udělat 2-3 řezy. Kuře obalte v marinádě, přikryjte a nechte chladit alespoň hodinu (nejlépe 6 hodin), ne déle než 8 hodin.
  • Připravte si gril tak, aby jedna strana byla na přímém žáru poměrně horká, druhá strana chladnější, ne na přímém žáru. Pokud používáte dřevěné uhlí, nechte jednu stranu grilu bez uhlíků, abyste měli stranu horkou a stranu chladnější. Pokud používáte plynový gril, zapněte jen polovinu hořáků.
  • Pomocí kleští otřete rošty grilu papírovou utěrkou namočenou v rostlinném oleji.
  • Vyndejte kuře z marinády a setřeste přebytečnou marinádu. Chcete, aby bylo kuře obalené, ale ne lepkavé.
  • Kousky kuřete položte na rozpálenou stranu grilu a přiklopte. Před kontrolou grilujte 2-3 minuty.
  • Otočte kuře tak, aby bylo ze všech stran hnědé (i trochu opálené).
  • Přesuňte kuře na chladnou stranu grilu. Přikryjte a grilujte nejméně 20 minut, maximálně 40 minut (nebo déle) v závislosti na velikosti kuřete a teplotě grilu. Kuře je hotové, když z něj vytéká čistá šťáva.
  • Před podáváním nechte kuře alespoň 5 minut odpočívat. Je skvělé i při pokojové teplotě nebo dokonce studené druhý den.
  • Podávejte s naanem, indickým plochým chlebem nebo s rýží v indickém stylu a s jogurtovou raitou jako přílohou.

Jste příznivci indické kuchyně? A zkusili jste už máslové kuře?