Šťavnatá pečená žebra

žebra

Šťavnatá barbecue žebra pečená v troubě se rozplývají v ústech, jsou zkrátka vynikající! Potřená kořením a tou nejlahodnější BBQ omáčkou s přídavkem česneku.

Nejlepší žebírka

Tato vepřová žebírka na grilování jsou bezkonkurenčně nejoblíbenějším rodinným receptem. Není nic lepšího než nechat troubu, aby udělala všechnu práci za vás, a přitom cítit neuvěřitelnou vůni grilovaného vepřového masa, která se line celým domem.

V troubě nebo na grilu

Vepřová žebra můžete připravit jak v troubě, tak na grilu. Pokud máte rádi měkká žebírka, kde maso odpadá od kosti, zvolte náš způsob pomalého pečení. Žebra jsou tak šťavnatá, křehká, křupavá s  karamelizovanými okraji.

Marináda na žebra

Tahle marináda se skládá pouze ze čtyř ingrediencí!

BBQ omáčka – pro tento recept použijte kvalitní BBQ omáčku. Můžete použít omáčku s kouřovou příchutí nebo obyčejnou omáčku. Já dávám přednost obyčejné BBQ omáčce.

Česnek – nebudete litovat, když do žebírek přidáte pořádnou dávku česneku!

Olivový olej – trocha oleje v omáčce zajistí ještě křupavější a karamelizovanější výsledek, když se promíchá s barbecue omáčkou.

Worcestrová omáčka – dodá neuvěřitelnou chuť!

Pro ty z vás, kteří mají rádi trochu ostrost, můžete přidat chilli nebo kajenský pepř!

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně American
Klíčové slovo žebra
Doba přípravy 10 minuty
Doba vaření 2 hours 15 minuty
Celkový čas 2 hours 25 minuty
Počet porcí 6 porcí

Suroviny

  • 2 kg vepřových žeber typu baby back
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička chilli nebo kajenského prášku nepovinné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • OMÁČKA:
  • 2 šálky 500 ml barbecue omáčky
  • 3 lžíce mletého česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1/2 – 1 lžíce kajenského pepře nepovinné pro zvýšení pálivosti
  • 1 lžička soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Žebra položte na plech nebo tác vyložený fólií (nebo pergamenovým papírem).
  • Smíchejte česnekový prášek, cibulový prášek, papriku, sůl, pepř, kmín a chilli nebo kajenský pepř. Žebra posypte kořením a pokapejte olejem. Kořením potřete žebírka z obou stran. Přikryjte plech alobalem a pečte 2 hodiny.
  • Během posledních 5 minut pečení smíchejte ingredience na omáčku.
  • Vyjměte žebra z trouby, odstraňte alobal a potřete vršky žeber směsí barbecue omáčky.
  • Zvyšte teplotu trouby na 240 °C. Vraťte žebra do trouby odkrytá a pečte je dalších 10 minut. Změňte nastavení trouby na opékání (nebo grilování) na středně silném ohni, aby okraje lehce zuhelnatěly a zkaramelizovaly (asi 3 minuty).
  • Před krájením nechte 10 minut odpočívat, aby se šťáva vrátila zpět do masa.

Chcete si udělat i vlastní domácí BBQ omáčku? Vyzkoušejte tento recept.