Šťavnatá barbecue žebra pečená v troubě se rozplývají v ústech, jsou zkrátka vynikající! Potřená kořením a tou nejlahodnější BBQ omáčkou s přídavkem česneku.
Nejlepší žebírka
Tato vepřová žebírka na grilování jsou bezkonkurenčně nejoblíbenějším rodinným receptem. Není nic lepšího než nechat troubu, aby udělala všechnu práci za vás, a přitom cítit neuvěřitelnou vůni grilovaného vepřového masa, která se line celým domem.
V troubě nebo na grilu
Vepřová žebra můžete připravit jak v troubě, tak na grilu. Pokud máte rádi měkká žebírka, kde maso odpadá od kosti, zvolte náš způsob pomalého pečení. Žebra jsou tak šťavnatá, křehká, křupavá s karamelizovanými okraji.
Marináda na žebra
Tahle marináda se skládá pouze ze čtyř ingrediencí!
BBQ omáčka – pro tento recept použijte kvalitní BBQ omáčku. Můžete použít omáčku s kouřovou příchutí nebo obyčejnou omáčku. Já dávám přednost obyčejné BBQ omáčce.
Česnek – nebudete litovat, když do žebírek přidáte pořádnou dávku česneku!
Olivový olej – trocha oleje v omáčce zajistí ještě křupavější a karamelizovanější výsledek, když se promíchá s barbecue omáčkou.
Worcestrová omáčka – dodá neuvěřitelnou chuť!
Pro ty z vás, kteří mají rádi trochu ostrost, můžete přidat chilli nebo kajenský pepř!
Suroviny
- 2 kg vepřových žeber typu baby back
- 2 lžičky česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 2 lžičky papriky
- 2 lžičky soli
- 1 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžička chilli nebo kajenského prášku nepovinné
- 2 lžíce olivového oleje
- OMÁČKA:
- 2 šálky 500 ml barbecue omáčky
- 3 lžíce mletého česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1/2 – 1 lžíce kajenského pepře nepovinné pro zvýšení pálivosti
- 1 lžička soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Žebra položte na plech nebo tác vyložený fólií (nebo pergamenovým papírem).
- Smíchejte česnekový prášek, cibulový prášek, papriku, sůl, pepř, kmín a chilli nebo kajenský pepř. Žebra posypte kořením a pokapejte olejem. Kořením potřete žebírka z obou stran. Přikryjte plech alobalem a pečte 2 hodiny.
- Během posledních 5 minut pečení smíchejte ingredience na omáčku.
- Vyjměte žebra z trouby, odstraňte alobal a potřete vršky žeber směsí barbecue omáčky.
- Zvyšte teplotu trouby na 240 °C. Vraťte žebra do trouby odkrytá a pečte je dalších 10 minut. Změňte nastavení trouby na opékání (nebo grilování) na středně silném ohni, aby okraje lehce zuhelnatěly a zkaramelizovaly (asi 3 minuty).
- Před krájením nechte 10 minut odpočívat, aby se šťáva vrátila zpět do masa.
Chcete si udělat i vlastní domácí BBQ omáčku? Vyzkoušejte tento recept.