Salát Niçoise – nejlepší tuňák recept všech dob

Tuňák recept

Konzervu kvalitního tuňáka máme doma vždy v zásobě. Je tolik skvělých receptů, které můžete vykouzlit s jednou malou konzervou. Dnes vám představím jeden skvělý tuňák recept. Letní specialita Salát Niçoise. Je to klasický francouzský salát z Nice, který se skvěle hodí na letní večeři. Začíná velkým talířem listové zeleně, na který se přidávají vařená vejce, tuňák, baby brambory, rajčata, okurka, červená cibule, olivy a citronová zálivka.

Co je to salát Niçoise?

Tenhle salát je oslavou středomořského pobřeží. Představte si lehkou rybu, slané olivy, křupavé okurky a zelené fazolky – paletu, která se dotýká všeho, co na středomořské kuchyni miluji.

Tento recept na salát Niçoise zdůrazňuje čerstvé suroviny z farmářských trhů, ale je poměrně flexibilní a neexistuje žádný „jediný“ způsob, jak připravit tradiční salát Niçoise. Téměř každý salát Niçoise, který jsem ve Francii jedl, byl trochu jiný! Některé používaly ančovičky a artyčoková srdíčka, některé neměly vůbec žádné brambory a některé dokonce malá křepelčí vajíčka. Nakonec ale dejte přednost čerstvé směsi středomořských surovin.

Tuňák recept – složení salátu Niçoise s tuňákem

Vzhledem k tomu, že se jedná o typ salátu, který nechává vyniknout každé ingredienci – chcete použít to nejlepší z nejlepšího! Zde je několik poznámek ke každé položce tohoto salátu Niçoise.

Listový základ: Vezměte si sáček nebo malou krabičku míchaných zelených salátů jako základ salátu. Já používám jarní směs, ale můžete použít i baby špenát, rukolu nebo vaši oblíbenou směs listové zeleniny.

Zelenina: Vhodná je směs oliv, červená cibule, baby brambory a zelené fazolky (konkrétně francouzské zelené fazolky, známé také jako haricot verts). Nebojte se však být kreativní! Můžete přidat papriku, artyčoky, kapary.

Tuňák: Pro klasický salát Niçoise stačí kvalitní tuňák z konzervy. Jako příloha se pak hodí dávka vajec uvařených natvrdo (nebo naměkko), která dodá salátu další vydatnou dávku bílkovin.

Dresink pro salát Niçoise: V této zálivce jsem použil kombinaci extra panenského olivového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, medu, česneku, soli a černého pepře. Je to ta správná dávka svěžího nádechu.

Vytisknout recept
Porkm Salad
Typ kuchyně French
Klíčové slovo tuňák recept
Doba přípravy 20 minuty
Doba vaření 25 minuty
Celkový čas 45 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Postup

  • Příprava zálivky. Přidejte všechny přísady do malé misky a prošlehejte je. Odstavte.
  • Uvařte vejce. Do hrnce s osolenou vodou opatrně přidejte vejce. Vařte vejce 6,5 až 7 minut, abyste získali lehce kašovitý žloutek. Pokud dáváte přednost vejcím uvařeným natvrdo, vařte je ještě 3 až 4 minuty.
  • Vejce zchlaďte. Děrovanou lžící nebo škrabkou vyjměte vejce na několik minut do ledové vodní lázně. Poté každé oloupejte a rozpulte.
  • Uvařte baby brambory ve slupce. Zatímco se vejce vaří, přiveďte k varu samostatný středně velký hrnec osolené vody. Přidejte brambory, snižte teplotu na minimum a vařte je do změknutí, přibližně 15 minut. Děrovanou lžící brambory vyjměte (horká voda zůstane v hrnci), přendejte je na prkénko a nechte vychladnout. Poté je nakrájejte na poloviny.
  • Fazole blanšírujte. Přidejte zelené fazolky do hrnce a vařte je 1 až 2 minuty, dokud nezískají jasně zelenou barvu. Poté fazolky zchlaďte v ledové vodní lázni a slijte je do cedníku.
  • Sestavte salát Nicoise. Zelený salát rozprostřete na velký talíř. Na něj naaranžujte brambory, zelené fazolky, tuňáka, rajčata, olivy, červenou cibuli a vejce uvařená doměkka. Dochuťte je solí a čerstvě mletým černým pepřem. Salát pokapejte citronovou zálivkou.

Chcete vyzkoušet ještě jiný recept s tuňákem? Zkuste tenhle těstovinový salát.