Konzervu kvalitního tuňáka máme doma vždy v zásobě. Je tolik skvělých receptů, které můžete vykouzlit s jednou malou konzervou. Dnes vám představím jeden skvělý tuňák recept. Letní specialita Salát Niçoise. Je to klasický francouzský salát z Nice, který se skvěle hodí na letní večeři. Začíná velkým talířem listové zeleně, na který se přidávají vařená vejce, tuňák, baby brambory, rajčata, okurka, červená cibule, olivy a citronová zálivka.
Co je to salát Niçoise?
Tenhle salát je oslavou středomořského pobřeží. Představte si lehkou rybu, slané olivy, křupavé okurky a zelené fazolky – paletu, která se dotýká všeho, co na středomořské kuchyni miluji.
Tento recept na salát Niçoise zdůrazňuje čerstvé suroviny z farmářských trhů, ale je poměrně flexibilní a neexistuje žádný „jediný“ způsob, jak připravit tradiční salát Niçoise. Téměř každý salát Niçoise, který jsem ve Francii jedl, byl trochu jiný! Některé používaly ančovičky a artyčoková srdíčka, některé neměly vůbec žádné brambory a některé dokonce malá křepelčí vajíčka. Nakonec ale dejte přednost čerstvé směsi středomořských surovin.
Tuňák recept – složení salátu Niçoise s tuňákem
Vzhledem k tomu, že se jedná o typ salátu, který nechává vyniknout každé ingredienci – chcete použít to nejlepší z nejlepšího! Zde je několik poznámek ke každé položce tohoto salátu Niçoise.
Listový základ: Vezměte si sáček nebo malou krabičku míchaných zelených salátů jako základ salátu. Já používám jarní směs, ale můžete použít i baby špenát, rukolu nebo vaši oblíbenou směs listové zeleniny.
Zelenina: Vhodná je směs oliv, červená cibule, baby brambory a zelené fazolky (konkrétně francouzské zelené fazolky, známé také jako haricot verts). Nebojte se však být kreativní! Můžete přidat papriku, artyčoky, kapary.
Tuňák: Pro klasický salát Niçoise stačí kvalitní tuňák z konzervy. Jako příloha se pak hodí dávka vajec uvařených natvrdo (nebo naměkko), která dodá salátu další vydatnou dávku bílkovin.
Dresink pro salát Niçoise: V této zálivce jsem použil kombinaci extra panenského olivového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, medu, česneku, soli a černého pepře. Je to ta správná dávka svěžího nádechu.
Suroviny
- 4 šálky míchaných zelených salátů
- 180 g zelených fazolek haricot verts
- 4 velká vejce
- 2 šálky červených nebo bílých baby brambor
- 1 plechovka tuňáka okapaná
- 1 šálek oliv bez pecek
- 1 šálek hroznových rajčat rozkrojených na poloviny
- ½ okurky nakrájené na tenké plátky
- ½ malé červené cibule nakrájené na tenké plátky
- CITRONOVÁ ZÁLIVKA
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky medu
- 1 stroužek česneku lisovaný
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Příprava zálivky. Přidejte všechny přísady do malé misky a prošlehejte je. Odstavte.
- Uvařte vejce. Do hrnce s osolenou vodou opatrně přidejte vejce. Vařte vejce 6,5 až 7 minut, abyste získali lehce kašovitý žloutek. Pokud dáváte přednost vejcím uvařeným natvrdo, vařte je ještě 3 až 4 minuty.
- Vejce zchlaďte. Děrovanou lžící nebo škrabkou vyjměte vejce na několik minut do ledové vodní lázně. Poté každé oloupejte a rozpulte.
- Uvařte baby brambory ve slupce. Zatímco se vejce vaří, přiveďte k varu samostatný středně velký hrnec osolené vody. Přidejte brambory, snižte teplotu na minimum a vařte je do změknutí, přibližně 15 minut. Děrovanou lžící brambory vyjměte (horká voda zůstane v hrnci), přendejte je na prkénko a nechte vychladnout. Poté je nakrájejte na poloviny.
- Fazole blanšírujte. Přidejte zelené fazolky do hrnce a vařte je 1 až 2 minuty, dokud nezískají jasně zelenou barvu. Poté fazolky zchlaďte v ledové vodní lázni a slijte je do cedníku.
- Sestavte salát Nicoise. Zelený salát rozprostřete na velký talíř. Na něj naaranžujte brambory, zelené fazolky, tuňáka, rajčata, olivy, červenou cibuli a vejce uvařená doměkka. Dochuťte je solí a čerstvě mletým černým pepřem. Salát pokapejte citronovou zálivkou.
Chcete vyzkoušet ještě jiný recept s tuňákem? Zkuste tenhle těstovinový salát.