Indický Butter Chicken recept: jemné a lahodné máslové kuře

butter chicken recept

Podobně jako Chicken Tikka Masala je Butter Chicken recept jedním z nejoblíbenějších kari v indických restauracích po celém světě.

Butter Chicken recept se dusí v máslové rajčatové omáčce a je doplněno několika speciálními kořeními a bylinkami. Přeskočte indické jídlo s sebou a připravte si vlastní verzi tohoto oblíbeného pokrmu!

Aromatické zlatavé kuřecí kousky v neuvěřitelné krémové kari omáčce, tento Butter Chicken recept je jedním z nejlepších, které vyzkoušíte! Zamilujete si, jak snadno se připravuje v pohodlí domova, zejména s česnekovou máslovou rýží a čerstvým domácím chlebem Naan.

Super snadný recept na máslové kuře plné chuti, který se vyrovná každé restauraci. Křehké a šťavnaté kuře díky lahodně kořeněné jogurtové marinádě, Butter Chicken je směšně snadné na přípravu. Kari omáčka je jako z jiného světa!

Vím, že všichni milujete jídla s krásnou, výraznou chutí, a není nad to, když si na závěr chaotického dne sednete k dobrému a skvělému kari. Už jen ta vůně vás přenese do úplně jiného světa. To nejlepší na domácí přípravě Butter Chicken recept je seznam ingrediencí. Každou ingredienci snadno seženete v každém obchodě s potravinami nebo supermarketu.

Historie Butter chicken recept

Máslové kuře pochází ze severní Indie z roku 1948. Vytvořil ho Kundan Lal Gujral a možná jste si všimli, že Butter Chickenrecept (známé jako murgh makhani – kuře na másle), je podobné britské tikka masale.

Připravuje se v máslové omáčce s přídavkem smetany, která dodává kari omáčce hedvábně jemnou bohatou strukturu. Většina restaurací je známá tím, že do ní přidává velké množství másla, což může mít za následek pocit nadýmání nebo nevolnosti z mastné kaše.

Při testování receptu jsme však zjistili, že omáčku raději začínáme připravovat na ghí (přepuštěném másle, případně můžete použít kombinaci poloviny běžného másla a poloviny oleje).

Přidáním smetany na konci vaření získáme dostatečnou bohatost, kterou u pravého máslového kuřete hledáme. Po naší méně mastné verzi se budete cítit dobře a spokojeně.

Co je to máslové kuře?

Máslové kuře se připravuje z marinovaného kuřete, které se nejprve ugriluje a poté se podává v bohaté omáčce (tzv. kari) připravené z rajčat, másla a speciální směsi koření jako základu.

Na rozdíl od většiny indických kari, kde příprava základu začíná směsí cibule a zázvorovo-česnekové pasty vařené na oleji, se u máslového kuřete jako základ používají rajčata a vaří se na másle, které mu dodává lehce nasládlou chuť. Kešu oříšky a mandle dodávají pokrmu sladkost a bohatost.

Butter chicken recept podávejte s indickým chlebem naan.

Jak připravit domácí butter chicken recept

Mírnější kari ve srovnání s jinými indickými kari dělá z Butter Chicken recept oblíbené jídlo v rodinách s malými dětmi. Určitě můžete přidat tolik nebo tolik chilli, kolik si přejete. Jinými slovy, VY máte naprostou kontrolu nad tím, jak pálivé ho uděláte.

Jak už bylo zmíněno výše, šťavnaté a křehké kuře plné chuti začíná snadnou jogurtovou marinádou připravenou od základu: obyčejný jogurt, čerstvý česnek a zázvor a snadno dostupné koření.

Můžete použít kuřecí stehna nebo prsa bez kůže a kostí. My dáváme přednost tmavému masu, ale vybírejte podle toho, co máte rádi.

Nejprve si smíchejte jogurtovou marinádu.

Kuře marinujte 20 minut, nebo přes noc, pokud vám to čas dovolí. (Čím déle se marinuje, tím bude kuře křehčí.)

Kuře opečte na pánvi. Spálené kousky si nechte na pánvi, abyste si mohli připravit omáčku. Opečené kousky = chuť. Pokud vám na pánvi ulpí příliš mnoho připálených kousků, můžete některé z nich vyhodit, pokud chcete.

Nakonec si na stejné pánvi připravte kari omáčku.

jaké koření se hodí do kuřete na másle

Snadno sehnatelné koření, např: Garam masala, tymián, kmín, červené chilli v prášku a sůl, stačí k přípravě skvělé omáčky. Možná už dokonce některé z nich máte ve svých kuchyňských skříňkách! Pokud ne, není pochyb o tom, že je můžete použít znovu.

Z čeho se skládá omáčka z máslového kuřete

Pokud jde o pravé máslové kuře, je to všechno o té omáčce. Budete překvapeni, že k pokračování těch krásných chutí v omáčce potřebujete pouze cibuli, plechovku drcených rajčat, česnek a zázvor a několik přidaných koření.

Trik, jak připravit skvělou omáčku, spočívá v tom, že rajčata necháte alespoň 10-15 minut vařit, dokud nejsou na pánvi téměř suchá. Navíc můžete přidat pár lžic vody, pokud by se vysušily příliš brzy.

Poté rozmixujte dohladka a přidejte smetanu (hustou smetanu ke šlehání nebo zahuštěnou smetanu). Pro méně kalorickou variantu můžete použít odpařené mléko nebo půl na půl.

Pokud chcete mít omáčku bohatší, neváhejte přidat pár lžic másla (nebo ghí) až na konci a nechte ho před podáváním rozpustit.

Připravte si butter chicken recept předem

Krása této omáčky spočívá v tom, že si ji můžete připravit dopředu, pokud chcete nebo potřebujete. Nechte ji zcela vychladnout, uložte ji do vzduchotěsné skleněné nádoby nebo kontejneru a nechte ji v chladničce až 48 hodin.

Tyto hluboké chutě budou mít dostatek času se rozvinout a vyniknout, než přidáte kuře. To je samozřejmě zcela dobrovolné.

Jestli existuje nějaký indický recept, který stojí za to si doma připravit, je to máslové kuře, a tohle je to NEJLEPŠÍ máslové kuře, které můžete připravit.

Historie máslového kuřete

Kořeny máslového kuřete sahají až do 50. let 20. století, kdy ho náhodou vyvinul šéfkuchař slavné restaurace Moti Mahal v Dillí, hlavním městě Indie. Pro šéfkuchaře Kundana Lala Gujrala bylo běžnou praxí vhodit do hrnce máslo, rajčata a zbytky kuřete tandoori, aby využil zbytky.

Netušil, že se tento pokrm stane jejich nejprodávanějším jídlem a dostane je na mapu. Nyní tento recept upravují restaurace po celém světě, i když v indických domácnostech je to skutečně pokrm pro „zvláštní příležitosti“.

Koření na máslové kuře

Kašmírské koření Lal Mirch: Máslové kuře získalo svou zářivou barvu a název podle kašmírského koření Lal Mirch, což je odrůda červené chilli papričky ze severní oblasti Kašmíru. Obvykle je kupuji v našem místním indickém obchodě, ale skvělé odrůdy mají i online prodejci. (Pokud toto koření nemůžete sehnat, přidejte pár kapek červeného potravinářského barviva, abyste pokrm oživili.)

Zázvorová česneková pasta: Zázvorová pasta: Tradičně se na pastu používá čerstvě nastrouhaný zázvor a česnek, ale pokud chcete proces urychlit, můžete si také koupit sklenici zázvorové česnekové pasty v místním specializovaném obchodě s potravinami nebo si ji objednat online, například Rani Ginger Garlic paste.

Kasuri methi: Skutečným neopěvovaným hrdinou této symfonie koření je kasuri methi, odrůda listů pískavice řecké seno. Do pokrmu se přidává ve velmi malém množství, ale jeho zemitá chuť vyvažuje bohatost smetany a hloubku koření použitého v pokrmu. Pozvedne pokrm na úplně jinou úroveň.

Pokud nemáte všechno koření na marinádu, klidně použijte jen garam masalu nebo i směs koření na kuře tikka masala. Můžete dokonce použít papriku místo kašmírského Lal Mirch, pokud máte problém ji sehnat, a Kasuri Methi můžete úplně vynechat, pokud nutně musíte (ale nezapomeňte, že je to určitě neopěvovaný hrdina!).

Tento pokrm můžete zmrazit ve vzduchotěsně uzavřené nádobě nebo sáčku se zipem po dobu jednoho měsíce. Rozmrazte a znovu ohřejte v hrnci na středně nízkém ohni, aby si zachovalo strukturu.

V máslovém kuřeti se používá hodně másla (v hindštině makhan), zatímco v kuřeti tikka masala se používá tikka masala (směs koření) složená z koriandru, papriky, černého a zeleného kardamonu, skořice a kurkumy. Kuře na másle je sladší a kuře tikka masala je ostřejší.

Je Butter Chicken recept opravdu indické?

Ano, je! Jmenuje se Murgh Makhani a pochází ze severní Indie. Ve srovnání s mnoha indickými kari je to poměrně jemné kari a mimo Indii se stalo oblíbeným kari téměř pro každého!

Jak připravit máslové kuře – ve 3 jednoduchých krocích

  • Připravte marinádu na máslové kuře a marinujte kuře více než 3 hodiny (nejlépe přes noc).
  • Kuře uvařte
  • Na stejné pánvi připravte omáčku

Věděli jste, že….

Pro skvělé Butter Chicken nepotřebujete velké množství másla!

Krásná omáčka Butter Chicken získává svou bohatost převážně ze smetany. V některých restauracích ji sice vylepšují tím, že do ní na konci vmíchají (velmi!) velké množství másla, ale podle mě je dost bohatá i tak. Chuť a zážitek z Butter Chicken – ale méně mastná než restaurační verze!

Co podávat s Butter Chicken recept

Pro přípravu správné indické hostiny jsou přílohy a předkrmy základem! Protože každé kari potřebuje papadums na namáčení a naan na nabírání omáčky, že?

Rychlé papadums bez smažení – stačí je ohřát v mikrovlnné troubě! Papadums položte na okraj otočného talíře mikrovlnné trouby a vařte na nejvyšší výkon 45 sekund až 1 minutu nebo dokud se nenadýchají. Ještě teplé budou měkké, ale jakmile vychladnou, začnou křupat. Neroztahují se tolik jako při smažení, ale ani stehna se neroztahují.

Samosas! Nejlepší indický předkrm. Ze zbytků jsou skvělé svačiny nebo dokonce oběd!

Správný naan – recept, na kterém jsem pracovala 5 let, jsem nadšená, že se konečně mohu podělit o svůj recept na správný naan, který si můžete snadno připravit doma (není potřeba tandoor!).

Zkrácený „naan“ – Chcete-li jednodušší, nekvasnicový chléb, který je stejně dobrý, můj Snadný nekvasnicový chléb vypadá a chutná velmi podobně jako pravý naan (až na to, že je mnohem rychlejší a jednodušší!). Zkuste mi říct, že tohle nevypadá, jako by to na tuhle hostinu nepatřilo!

Zeleninu nemusíte vynechávat

Čtenáři se také ptali na zeleninové přílohy, které by jídlo obohatily o trochu zeleně. V indické kuchyni nejsou k dispozici čerstvé saláty jako v západní kuchyni. Částečně proto, že většina indických jídel je vegetariánská, takže do svého jídelníčku dostanete spoustu zeleniny!

Zde je však několik možností zeleninových příloh, které můžete přidat k máslovému kuřeti:

Indický rajčatový salát – s osvěžujícím mátovým jogurtovým dresinkem;

Okurkový salát s citronovo-jogurtovou zálivkou – další skvělý osvěžující salát, který se skvěle hodí ke kari;

Jen na plátky nakrájená okurka a plátky rajčat – bez zálivky. Příjemná chladivá, osvěžující příloha

Jihoindický salát ze zelí a mrkve s kokosem na způsob thoranu je svěží, křupavý a prostoupený jemným kořením a kokosem!

Chcete-li jednodušší zelný salát, vyzkoušejte můj salát ze zelí pro každý den.

Doufám, že vás tento článek inspiroval k tomu, abyste si doma zkusili připravit indickou hostinu! Budete upřímně překvapeni, jakou hloubku chuti má máslové kuře navzdory tomu, jak málo ingrediencí obsahuje.

Máslové kuře je krémové a snadno připravíte přímo doma na jedné pánvi z jednoduchých ingrediencí! Je plné neuvěřitelných chutí a vyrovná se každé indické restauraci! Aromatické zlatavé kuřecí kousky v neuvěřitelné krémové kari omáčce – tento recept na Butter Chicken je jedním z nejlepších, které vyzkoušíte!

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

Na marinádu na kuře

  • Kuřecí stehna nebo prsa bez kůže nakrájejte na kousky o velikosti sousta
  • 1/2 šálku obyčejného jogurtu
  • 1 1/2 lžíce mletého česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru (nebo jemně nastrouhaného)
  • 2 lžičky garam masaly
  • lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • lžička červeného chilli
  • trocha soli

Na omáčku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce ghí (nebo 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje)
  • velká cibule, nakrájená na plátky nebo nadrobno
  • 1 1/2 lžíce česneku, mletého
  • lžíce zázvoru, mletého nebo jemně nastrouhaného
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 1/2 čajové lžičky garam masaly
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 400 g drcených rajčat
  • 1 lžička červeného chilli (upravte podle svých chuťových preferencí)
  • lžička soli (nebo podle chuti)
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • lžíce cukru
  • 1/2 čajové lžičky kasoori methi (nebo sušených listů pískavice řecké seno)

Postup:

V míse smíchejte kuře se všemi přísadami na marinádu na kuře; nechte marinovat 30 minut až hodinu (nebo přes noc, pokud to čas dovolí).

Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Když začne prskat, přidejte po dvou nebo třech kouscích kuřete a dbejte na to, abyste pánev nepřeplnili. Smažte do zhnědnutí pouze 3 minuty z každé strany. Odložte stranou a udržujte v teple. (Kuřecí maso se dokončí v omáčce.)

Na stejné pánvi rozehřejte máslo nebo ghí. Smažte cibuli, dokud se nezačne potit (asi 6 minut), a seškrábejte přitom všechny připečené kousky, které ulpěly na dně pánve.

Přidejte česnek a zázvor a smažte 1 minutu, dokud se nerozvoní, poté přidejte mletý koriandr, kmín a garam masalu. Za občasného míchání nechte asi 20 sekund vařit, dokud se nerozvoní.

Přidejte drcená rajčata, chilli a sůl. Za občasného míchání nechte asi 10-15 minut vařit, dokud omáčka nezhoustne a nezíská sytě hnědočervenou barvu.

Odstavte z ohně, směs naberte do mixéru a rozmixujte dohladka. Možná budete muset přidat několik lžic vody, abyste usnadnili mixování (až 1/4 šálku). Pracujte po dávkách v závislosti na velikosti mixéru.

Purifikovanou omáčku vlijte zpět do pánve. Do omáčky vmíchejte smetanu, cukr a rozdrcené listy pískavice (kasoori methi). Přidejte kuře i se šťávou zpět do pánve a vařte dalších 8-10 minut, dokud není kuře propečené a omáčka není hustá a bublá. Ozdobte nasekaným koriandrem a podávejte s čerstvou horkou rýží na česnekovém másle a čerstvým domácím chlebem Naan!