Znáte z Peče celá země: Koblihy

koblihy

Když hledáte moučník, který je snadný na přípravu, koblihy jsou tím pravým!

Koblihy, to jsou lehká a sladká sousta skvělá k horkým nápojům nebo jen tak samotná. Jen si dejte pozor, abyste jich nesnědli příliš mnoho, jako to mám tendenci dělat já! Z tohoto receptu vznikne poměrně hodně koblih, přičemž 1 porce jsou zhruba 3 kusy.

Při přípravě koblih si nejprve připravím droždí. V malé misce smíchám droždí, teplou vodu a cukr. Pak ho nechám odpočívat, dokud nenakyne nebo nezdvojnásobí svůj objem. Poté přidám mléko a dřevěnou lžící rozšlehaná vejce.

V samostatné míse smíchám suché přísady, tedy mouku, sůl a zbytek cukru. Do mouky přidám droždí a důkladně spojím, až vznikne těsto. Dále ho musím nechat vykynout. Přes mísu položím utěrku a nechám ho asi 30 minut kynout.

Jakmile těsto odpočívá, vysypu si povrch moukou a těsto vyválím. Poté vezmu formičku na sušenky nebo malou skleničku a vykrájím kolečka. Poté ve velkém hrnci rozpustím ztužený tuk nebo sádlo (záleží na vašich preferencích) a máslo. Já používám směs 1/2 másla a 1/2 ztuženého másla. Na této směsi se mi těsto usmaží.

Když je olej připraven ke smažení, vložím do hrnce kolečka a smažím je, dokud nejsou nadýchaná. Nezapomeňte je alespoň jednou otočit. Pokud chcete, můžete je po usmažení naplnit marmeládou.

Celkový čas přípravy:

65 minut

Suroviny:

  • 3½ lžičky droždí
  • 6 lžic teplé vody
  • 1½ lžičky cukru
  • ¾ hrnku rozpuštěného sádla, oleje nebo másla
  • 1½ šálku mléka
  • 1½ lžičky soli
  • ¼ hrnku cukru
  • 6 šálků mouky
  • 3 vejce
  • oblíbená marmeláda

Postup:

V malé misce smíchejte droždí, vodu a cukr. Nechte vykynout, dokud se nezdvojnásobí.

Do droždí přidáme mléko a poté přidáme dřevěnou lžící rozšlehaná vejce.

Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.

Koblihy můžete naplnit třeba jahodovou marmeládou.

Přidejte směs droždí k mouce a nechte kynout do ½ hodiny.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném povrchu a nakrájejte na kolečka.

V hrnci rozpustíme máslo a sádlo (nebo ztužený tuk).

Smažte v hrnci, dokud není těsto nadýchané, a ujistěte se, že se alespoň jednou otočí. Jakmile koblihy vychladnou, můžete je poprášit moučkovým cukrem nebo rovnou naplnit vaší oblíbenou marmeládou.