Když hledáte moučník, který je snadný na přípravu, koblihy jsou tím pravým!
Koblihy, to jsou lehká a sladká sousta skvělá k horkým nápojům nebo jen tak samotná. Jen si dejte pozor, abyste jich nesnědli příliš mnoho, jako to mám tendenci dělat já! Z tohoto receptu vznikne poměrně hodně koblih, přičemž 1 porce jsou zhruba 3 kusy.
Při přípravě koblih si nejprve připravím droždí. V malé misce smíchám droždí, teplou vodu a cukr. Pak ho nechám odpočívat, dokud nenakyne nebo nezdvojnásobí svůj objem. Poté přidám mléko a dřevěnou lžící rozšlehaná vejce.
V samostatné míse smíchám suché přísady, tedy mouku, sůl a zbytek cukru. Do mouky přidám droždí a důkladně spojím, až vznikne těsto. Dále ho musím nechat vykynout. Přes mísu položím utěrku a nechám ho asi 30 minut kynout.
Jakmile těsto odpočívá, vysypu si povrch moukou a těsto vyválím. Poté vezmu formičku na sušenky nebo malou skleničku a vykrájím kolečka. Poté ve velkém hrnci rozpustím ztužený tuk nebo sádlo (záleží na vašich preferencích) a máslo. Já používám směs 1/2 másla a 1/2 ztuženého másla. Na této směsi se mi těsto usmaží.
Když je olej připraven ke smažení, vložím do hrnce kolečka a smažím je, dokud nejsou nadýchaná. Nezapomeňte je alespoň jednou otočit. Pokud chcete, můžete je po usmažení naplnit marmeládou.
Celkový čas přípravy:
65 minut
Suroviny:
- 3½ lžičky droždí
- 6 lžic teplé vody
- 1½ lžičky cukru
- ¾ hrnku rozpuštěného sádla, oleje nebo másla
- 1½ šálku mléka
- 1½ lžičky soli
- ¼ hrnku cukru
- 6 šálků mouky
- 3 vejce
- oblíbená marmeláda
Postup:
V malé misce smíchejte droždí, vodu a cukr. Nechte vykynout, dokud se nezdvojnásobí.
Do droždí přidáme mléko a poté přidáme dřevěnou lžící rozšlehaná vejce.
Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
Přidejte směs droždí k mouce a nechte kynout do ½ hodiny.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném povrchu a nakrájejte na kolečka.
V hrnci rozpustíme máslo a sádlo (nebo ztužený tuk).
Smažte v hrnci, dokud není těsto nadýchané, a ujistěte se, že se alespoň jednou otočí. Jakmile koblihy vychladnou, můžete je poprášit moučkovým cukrem nebo rovnou naplnit vaší oblíbenou marmeládou.