Moravské koláče, jsou typické tím, že jsou tzv. dvojctihodné. Ve zkratce to znamená, že jsou plněné o uvnitř i navrchu.
Moravské koláče pochází, jak název napovídá z regionu Morava, ale setkáte se s nimi i jinde po celé Střední i Východní Evropě. Kynuté těsto je mírně sladké a existuje několik tvarů a příchutí. Typická jsou povidla, mák nebo tvaroh. Tradičně se také navrch sypou drobenkou.
Níže najdete recept na dvojctihodné moravské koláče se dvěma náplněmi. Nahoře s povidly a drobenkou a uvnitř s tvarohem. Příprava těsta je poměrně jednoduchá a určitě to zvládnete hravě.
Celková doba přípravy:
2 hodiny
Suroviny:
- 3-2/3 šálku hladké mouky
- ¾ šálku moučkového cukru
- 1 šálek teplého mléka
- 1/3 šálku másla, rozpuštěného
- 30 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 2 žloutky
Na tvarohovou náplň:
Na švestková povidla
- 2/3 hrnku povidel
- rum nebo horká voda na zředění, pokud jsou příliš hustá
Na drobenku
- 1/3 hrnku (1¾ oz) hladké mouky
- ¼ šálku másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
- ¼ šálku krupicového cukru
- 1 vejce rozšlehané na potření
Postup:
V míse elektrického mixéru (nebo ve velké míse) smíchejte mouku, cukr, mléko, rozpuštěné máslo, droždí a žloutky. Hněťte hnětacím hákem na těsto (nebo dřevěnou lžící) při nízkých otáčkách asi 10 minut. Přikryjeme fólií, postavíme na teplé místo a necháme asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň – stačí smíchat všechny ingredience dohromady. Švestkovou náplň připravíme smícháním povidel s rumem nebo vodou. Odstavíme stranou.
Připravit si můžete i drobenku rozdrobením všech ingrediencí společně mezi prsty, dokud se směs nebude sypat.
Předehřejte troubu na 170°°C a vyložte dva velké plechy pečícím papírem. Po vykynutí těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na šířku asi 2 cm. Vykrájejte kolečka pomocí 10cm vykrajovátka. Vložte do něj lžičku tvarohové náplně a po stranách jemně přimáčkněte, aby vznikl malý sáček.
Na vyložené plechy položíme plněné těsto spojem dolů a prstem jemně vytlačíme uprostřed otvor. Potřeme rozšlehaným vejcem a otvor naplníme povidly. Posypte moravské koláče drobenkou a pečte 20 minut.