Česnečka, která vás postaví na nohy

česnečka

Česnečka je jednoduchá záležitost z vývaru (nebo vody), brambor, česneku a cibule. Tato polévka je tak rychlá, že mnoho hospodyněk a matek vstává brzy ráno, aby po nočním flámu umíchaly hrnec tohoto jednoduchého pokrmu pro své manžele a rodinné příslušníky.

Klasická česká česneková polévka – česnečka, je totiž prý lékem na kocovinu číslo jedna. Ať už je to pravda nebo ne, česnek je velmi zdraví v jakémkoliv množství a tak její konzumaci můžu určitě doporučit.

Česnečka se však hodí i v případě, kdy doma nemáte skoro žádné potraviny, nechce se vám na nákup a máte příšerný hlad. Suroviny na ní totiž většina z nás vždycky najde ve spíži.

Česneku se hodí mít ve spíži zásobu pro všechny případy.

Celková doba přípravy:

30 minut

Suroviny:

  • 2 lžíce slaninového tuku nebo másla
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 6-12 stroužků česneku
  • 6 šálků kuřecího nebo hovězího vývaru, horkého (nebo vody)
  • 2 velké brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • navíc 3 stroužky syrového česneku, drcené, volitelně
  • Krutony, na ozdobu
  • Strouhaný sýr na ozdobu

Postup:

Ve středně velkém hrnci rozpusťte slaninový tuk nebo máslo. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud nezprůsvitní.

Přilijte horký vývar nebo vodu a přiveďte k varu. Přidejte brambory, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou.

Upravte koření a pro výraznější česnekovou chuť přidejte 3 stroužky drceného česneku (ne mletého). Ihned podávejte s krutony a strouhaným sýrem podle výběru.