Česneková pomazánka neboli česnečka jen z několika jednoduchých ingrediencí, jako je máslo, oregano, bazalka a samozřejmě česnek!
Chcete-li zdravou variantu této pomazánky, jednoduše vyměňte máslo za tvaroh nebo žervé a máte hned svačinku plnou proteinů!
Vyzkoušejte tento recept na česnekovou pomazánku (neboli česnečka), kterou můžete použít jako ochucené máslo na chleba nebo pomazánku na toasty!
Jak vyrobit domácí česnekovou pomazánku
Česnečka je moje slabost. Každý máme nějakou tu věc, na které jsme závislí, pokud jde o naši stravu. Pro někoho jsou to hranolky, čokoládové sušenky nebo v mém případě všechno výše uvedené. Většinou dokážu ustoupit téměř od všeho kromě chleba. Zvláště pak teplého chleba s máslem nebo s touto česnekovou pomazánkou. Ne toastový chléb, ale čerstvě upečený kváskový chléb s máslem je moje slabost. Zvlášť když je k němu dobrá polévka nebo něco, do čeho se dá namáčet.
Stačí přidat máslo (nebo žervé či tvaroh), česnek, parmazán a bazalku. Všechny ingredience několik vteřin pulzujte dohromady a vznikne jedno lahodné máslo, které se skvěle hodí k namazání na takřka jakékoliv pečivo, ale i na brambory nebo grilovanou zeleninu.
Tento recept na česnekovou pomazánku je také velmi univerzální. Pokud chcete, můžete vyměnit máslo za tvaroh nebo bylinky obměňovat a můžete měnit i druh přidávaného sýra! Místo parmezánu můžete použít čedar, kozí sýr nebo sýr Gruyere. Pokud jde o bylinky, můžete bazalku vyměnit za rozmarýn, oregano, tymián nebo estragon. Ať už bude tato česnečka pro vaše chuťové pohárky dokonalá díky čemukoli, můžete to v tomto receptu vyzkoušet.
Celková doba přípravy:
10 minut
Suroviny:
- 150 g másla, změklého (nebo tvarohu či žervé)
- 5 stroužků česneku
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce čerstvého oregana
- 1 lžíce bazalky
- lžička soli
- 1 lžička pepře
- Kvasový chléb k namazání
Postup:
V kuchyňském robotu rozmělněte česnek, oregano a bazalku. Přidejte máslo (tvaroh), sýr, sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Natřete na požadovaný chléb a pochutnejte si.