Koprová omáčka je jídlo, na kterém jsem vyrostl v dobách, kdy sacharidy ještě nebyly mým nepřítelem. Byly prostě potravou a útěchou. Bylo to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.
Koprová omáčka je tradiční pokrm, který můžete stále dostat v mnoha restauracích. Lidé si na něm stále pochutnávají, i když je syté a těžké. Je totiž také velmi chutné. Je to jídlo, které je jedním z našich klasik, které si hýčkáme.
K domácí koprovce patří domácí knedlíky. Lehké jako pírko, ale zároveň takové, které se hned na talíři nenasáknou omáčkou a nerozmočí. Koprovou omáčku jsem vždycky miloval, protože je krémová, plná čerstvého kopru a trochu pikantně kyselá po octu. Chuťově se nepodobá ničemu jinému, co jsem kdy jedl, snad kromě Kulajdy. Tento výrazný chuťový profil se mi vtiskl tak hluboko, že ho už nikdy nezapomenu. Dodnes bez ohledu na to, jak moc se snažím vyhýbat těžším jídlům, koprovku nikdy neodmítnu.
Celková doba přípravy:
90 minut
Suroviny:
Na knedlíky
- 3 hrnky mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 2 šálky vlažné vody
- 1 lžička soli
- 1 den stará houska (nebo rohlíky)
Na maso a omáčku
- 750 g hovězího zadního
- 100 g másla
- ½ hrnku mouky
- 3 šálky mléka
- 2 velké naběračky plné hovězího vývaru
- ½ šálku octa
- ¼ šálku cukru
- Jeden celý svazek nasekaného čerstvého kopru
Postup:
Mouku, sůl a prášek do pečiva vložte do mísy s nástavcem na hnětení těsta a promíchejte. Zastavte mixér a uprostřed mouky udělejte důlek, přidejte vejce a asi ¼ šálku vody. Míchejte při nízkých otáčkách, abyste vytvořili kouli těsta, a podle potřeby přidávejte vodu. Pomalu přidávejte vodu a dbejte na to, aby byla všechna voda do těsta opravdu dobře zapracována. Jakmile se vám podaří vytvořit měkkou kouli těsta, vytáhněte těsto na pracovní plochu a vmíchejte do něj nakrájenou housku. Nejlepší jsou den staré housky, protože se při zapracování do těsta nerozpadnou. Dbejte na to, aby kostičky chleba byly uvnitř těsta; pokud jsou mimo něj, při vaření těsta se rozmočí.
Hovězí pečeni uvařím ve vodě s bobkovým listem, mrkví, celerem, celou cibulí, kuličkami pepře a celými stroužky česneku v polévkovém hrnci a podle chuti osolím. Maso vařte, dokud není měkké, pak ho nakrájejte na plátky a vývar si vyhraďte na přidání do koprové omáčky.
Z těsta vytvarujte dva rovnoměrné špalíky. Dejte vařit velký hrnec s vodou; já používám pekáč, aby měly knedlíky dostatek místa na roztažení. Knedlíky vařte 25 minut v mírně vroucí vodě, v polovině varu je obraťte.
Jakmile jsou hotové, opatrně je vyndejte a položte na prkénko. Někteří lidé je krájeli nožem, ale mě naučili používat nit. Zdvojíte bílou nit a vsunete ji pod knedlík, překřížíte ji přes vrchol a protáhnete, abyste těsto prořízli. Prořezávejte jeden po druhém.
V hrnci rozpusťte máslo a poté přidejte mouku, vařte na mírném ohni asi 3 – 5 minut, často míchejte, aby se mouka nepřipálila. Poté přidejte mléko (nejlépe, když ho trochu ohřejete v mikrovlnné troubě, abyste nepřidávali studené mléko). Míchejte a vařte, dokud nezhoustne. V samostatné misce smíchejte ocet, cukr a kopr a přidejte je do hrnce, jakmile mléčná směs zhoustne. Přidejte dvě plné naběračky hovězího vývaru, podle chuti osolte a přelévejte přes nakrájené maso a knedlíky.
Koprová omáčka v lednici vydrží. Pokud ji nebudete jíst hned, po každém vychladnutí však zhoustne. Abyste ji zjemnili, přidejte během ohřívání buď mléko, nebo trochu hovězího vývaru, přidejte ho jen tolik, abyste získali pěknou konzistenci omáčky.