Hovězí svíčková na smetaně

svíčková

Křehká hovězí svíčková v neodolatelné zeleninové smetanové omáčce nebo prostě jen svíčková je klasické české jídlo a patří k našim nejoblíbenějším! Tento vydatný pokrm podávaný s knedlíky a brusinkovou omáčkou se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti nebo i pro příjemný večer.

Vynikající dušená hovězí svíčková ve smetanové omáčce z kořenové zeleniny snad nikdy nikoho nezklamala. Spolehlivě s ní pohostíte tchýni, přátele z ciziny a jedná se o jídlo, které obvykle ocení i vaše děti.

Tento vydatný pokrm se připravuje dušením hovězího masa v troubě s kořenovou zeleninou, která se následně promění ve smetanovou omáčku. I když jsem se tentokrát rozhodli použít svíčkovou, dobře by se hodilo i něco jako roštěná nebo dokonce jakékoliv zadní hovězí maso. Stačí maso dusit další hodinu nebo do změknutí.

Ať už se rozhodnete použít jakýkoli kus hovězího masa, prvním krokem je špikování. I když to může znít děsivě, my to uděláme jednodušeji a špek nahradíme slaninou. Stačí nožem vyříznout do hovězího masa malé kapsy (aniž bychom prošli skrz) a nacpat do nich malé kousky slaniny. Na 500 g masa použiji jeden kus tlustě nakrájené slaniny nakrájené na kousky (cca 10 kapes) Tato technika nejenže pomáhá maso zkřehnout, ale také mu dodává vynikající chuť!

Kromě knedlíků se svíčková často podává s plátkem citronu, brusinkovou omáčkou a někdy i šlehačkou. Všechny tyto přílohy jsou sice nepovinné, ale brusinkovou omáčku k nim dělám téměř vždy. Kyselost bohatý pokrm opravdu odlehčí a dobrou brusinkovou omáčku lze buďto koupit nebo rychle uvařit na plotně jen z mražených brusinek, vody, pomerančové šťávy a cukru!

Celková doba přípravy:

2 a půl hodiny

Suroviny:

  • 700g hovězí svíčkové
  • sůl a pepř podle chuti
  • 120 g slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 mrkve
  • 2 kusy petržele
  • menší bulva celeru
  • větší cibule
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu
  • 4 kuličky nového koření
  • zrnka černého pepře, celá
  • 500 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Citrónová šťáva nebo ocet podle chuti

Postup:

Kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky (případně rozmixujte v kuchyňském robotu).

Nožem nakrájejte do masa přibližně 10-12 malých kapes (aniž byste je prořízli celé). Jeden proužek slaniny nakrájejte na kousky a nacpěte do kapes.

Svíčkovou vydatně osolte a opepřete. Rostlinný olej rozehřejte v hrnci na středním plameni.

Svíčkovou opečte z každé strany (přibližně 2 minuty z každé strany). Vyjměte ji na talíř.

Zbývající dva proužky slaniny nahrubo nakrájejte, přidejte do hrnce a opečte, dokud lehce nezhnědnou.

Barvu svíčkové dodává mrkev.

Přidejte máslo spolu s kořenovou zeleninou a cibulí. Vařte 15-20 minut nebo dokud lehce nezkaramelizuje. Zatímco se zelenina vaří, předehřejte troubu na 160°C.

Vraťte maso do hrnce spolu s bobkovými listy, tymiánem, novým kořením, kuličkami pepře a vývarem. Aby se koření později lépe vyjímalo, doporučuji je vložit do plátěného sáčku.

Hrnec přikryjte a vložte na 2 hodiny do trouby.

Maso vyjměte z hrnce a udržujte teplé (nebo ho před podáváním znovu ohřejte vrácením do omáčky). Koření a bobkové listy z omáčky vyjměte a vyhoďte.

Zbývající obsah hrnce opatrně přendejte do mixéru spolu s hustou smetanou a citronovou šťávou (nebo trochou octa). Rozmixujte do hladka a podle chuti osolte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte teplé se zeleninovou omáčkou.