Kapustové karbanátky – chutné a šťavnaté

karbanátky

Tyto kapustové karbanátky jsou šťavnaté a chutné. Jakmile je jednou vyzkoušíte, nebudete chtít vyzkoušet žádný jiný recept na karbanátky.

Jejich příprava je opravdu snadná, hodí se k obědu, večeři nebo i jako příloha. Tyto kapustové karbanátky můžete smažit nebo péct. Podávejte je s oblíbenou omáčkou a vychutnejte si dokonalé jídlo.

V dnešní době je trendem nahrazovat smažená jídla pečenými. Respektive to, co ještě naše maminky smažily v silné vrstvě oleje na pánvi, to se dnes my snažíme nahrazovat pečením v troubě za použití minimálního množství tuku. A ono to opravdu funguje!

Nikdo neříká, že tuhle karbanátkovou směs nemůžete osmažit na pánvi. Ale co kdybyste to tentokrát zkusili zdravěji? Uvidíte, že chuťově o nic nepřijdete a ještě budete mít dobrý pocit, že jídlo, které podáváte rodině je zdravější. Pokud jako přílohu zvolíte brambory ve slupce a jednoduchý zeleninový salát se zálivkou z panenského oleje a citrónu, mohou být i karbanátky velmi zdravým pokrmem.

Celkový čas přípravy:

60 minut

Suroviny:

  • 350 g kapusty
  • 1/2 cibule
  • 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 2 lžíce majonézy
  • Sůl podle chuti
  • Černý pepř podle chuti
  • 50 g (6 polévkových lžic) mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Omáčka na namáčení:

  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 3 polévkové lžíce chilli omáčky
  • 1 lžička nasekané petrželky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C.

2. Kapustu a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte je do velké mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát. Scedíme a vložíme do mísy.

3. Nasekanou petrželku, rozmačkaný česnek, mleté hovězí maso, vejce, majonézu, sůl, pepř, jedlou sodu a mouku přidejte do mísy. Promíchejte, dokud se směs na kapustové karbanátky dobře nespojí.

Kapustové karbanátky můžete buďto postaru opéct na pánvi nebo je vyzkoušet pečené v troubě.

4. Vytvarujte kuličky/placičky. Uspořádejte je na plech vyložený pečícím papírem.

5. Pečte 25-30 minut, dokud nezezlátnou.

6. Mezitím připravte omáčku na namáčení: v malé misce prošlehejte majonézu, chilli a petrželku.

7. Podávejte teplé nebo studené.