Kapusta

Kapusta je typ zelí, podobné zelí klasickému, ale o něco jemnější a sladší, s volnějšími a chundelatějšími listy. Je také o něco dražší než běžné zelí.

Kapusta je zelená listová zelenina, která roste ve volných kulovitých hlávkách tvořených vlnitými, krajkovými listy. Řadí se mezi brukvovitou zeleninu, což znamená, že patří do botanické čeledi Brassicaceae spolu se zeleninou, jako je květák, brokolice, růžičková kapusta a pak choy.

Kapusta neboli savojské zelí je pojmenováno podle Savojské oblasti ve Francii v Západních Alpách podél hranic s Itálií a Švýcarskem, odkud pravděpodobně pochází. Ačkoli je k dostání celoročně, zimní verze bývají jemnější a sladší než ty, které se pěstují v létě a mohou být o něco robustnější. 

Kapusta je univerzální, protože může nahradit jak obyčejné zelí, kterému se díky svému kulatému tvaru podobá, tak i zelí napa nebo čínské zelí, s nímž má společné i tenčí, nařasené listy. Může se jíst syrová, nakládaná, kvašená nebo vařená. Ačkoli syrová není tak křupavá jako zelí hlávkové, po uvaření si lépe zachovává svou strukturu, zatímco zelí hlávkové má tendenci být trochu kašovité.

Jak používat kapustu

Jednou ze zajímavých vlastností hlávkového zelí neboli kapusty je, že se struktura listů mění od vnější strany směrem ke středu. Vnější listy jsou nařasené, zelené a jemné, ale ty nejvnitřnější jsou světle žluté, pevné a křupavé. To znamená, že vnější a vnitřní listy lze použít k různým účelům. Vnější listy můžete použít k zabalení masa a obilovin a pak je dusit v rajčatové omáčce. Vnitřní listy použijte k dušení, smažení nebo smažení na másle či ve slaninovém tuku. Stejně jako všechny ostatní druhy zelí je i kapusta vynikající v syrovém stavu. Vynikne i v salátech, kde směs vnitřních a vnějších listů poskytne nádherný texturní kontrast.

Kapusta se však hlavně skvěle hodí do polévek. Krouhá se a míchá s těstovinami, nakládá se a fermentuje na kysané zelí. Přidává se do nákypů a kombinuje se s pečenou kořenovou zeleninou. Ikonické jsou pak klasické české kapustové karbanátky.

Při přípravě hlávkového zelí namočte celou hlávku do vody. Zbavíte se nečistot, zrníček nebo hmyzu. Nejlepší je však listy oddělit a opláchnout je zvlášť. Z vnějších listů vyhoďte všechny tlusté a dřevnaté stonky.

Kapusta na řezu.

Jak kapusta chutná?

Kapusta má jemnou, nasládlou, rostlinnou chuť s menším množstvím pepřové chuti, která je spojena se zelím zelným a červeným. Díky své relativně neutrální chuti se hodí dobře ke slaným a sytým jídlům, jako je vepřové maso, kachna a slanina, ale i k jemným rybám a mořským plodům.