Kuře na smetaně a na paprice

Kuře na paprice

Nejoblíbenější jídlo mých dětí. Vaříme ho stále, pořád a dokola. Myslím, že za ta léta už jsem tento recept na kuře na smetaně dotáhl k naprosté dokonalosti a vím o něm úplně vše, a tak je čas se také podělit s vámi.

Toto krémové kuře na paprice je požitkářský zážitek, ale přitom tak snadný. Potřebujete pouze jednu pánev, takže vás pak čeká méně úklidu. Ideální. Ingrediencí také není potřeba mnoho. Ideální. A přílohu si také můžete zvolit, jakou chcete. Dokonalé

Proč je tento recept tak oblíbený

Kuře na smetaně je zaručená dobrota. Smetanové omáčky vždycky působí dost požitkářsky, jako byste měli k večeři jídlo z restaurace!

Voňavé chutě. Osobně v tomto receptu používám sladkou papriku, která má jedinečnou chuť. Není „pálivá“ ani kořeněná, ale je voňavá a velmi chutná.

Rychlé a snadné. Vše se na pánvi připraví za méně než 30 minut.

Co budete potřebovat
  • Kuřecí maso – chcete obyčejná kuřecí prsa nebo filety bez kůže. Pokud používáte kuřecí prsa, doporučuji je před vařením nakrájet na 2-3 kousky.
  • Paprika – dodá omáčce příjemnou voňavou chuť. Já používám sladkou papriku ze Szegedu.
  • Mouka – osobně používám špaldovou mouku, ale můžete použít i „obyčejnou“ mouku.
  • Smetana ke šlehání – jednoduchá smetana na vaření se příliš nehodí a pravděpodobně se srazí.
Obměna

Kuře nakrájejte na menší kousky. Získáte tak mnohem chutnější pokrm než z větších kuřecích prsou (a také rychleji uvaříte!). Můžete kuřecí prsa vyměnit třeba za stehna z kostí. Pak se ale délka vaření téměř zdvojnásobí.

Co k tomu

Krémová kuřecí jídla se skvěle hodí k přílohám, které mohou „nasáknout“ chutnou omáčku.

Kuskus je skvělá volba, jejíž příprava zabere jen velmi málo času, a rýže basmati je vždy dobrá jako příloha ke smetanovým omáčkám. Hodí se také těstoviny.

Vytisknout recept
Porkm Main Course
Typ kuchyně British
Klíčové slovo kuře na paprice
Doba přípravy 5 minuty
Doba vaření 25 minuty
Celkový čas 30 minuty
Počet porcí 2 porce

Postup

  • Kuřecí prsa nakrájejte na 3-4 kusy podle jejich velikosti. Posypte je solí, černým pepřem a sušeným tymiánem.
  • Do mísy nasypte mouku a kuřecí řízky v ní obalte tak, aby byly rovnoměrně obalené. Pravděpodobně nespotřebujete všechnu mouku.
  • Pánev pokapejte olivovým olejem a pomocí kleští do ní vložte kuřecí maso. Smažte je asi pět minut a otáčejte, aby byla téměř propečená. Vyjměte je z pánve a dejte stranou na talíř.
  • Pokud se vám zdá pánev suchá, přidejte ještě trochu oleje, pak snižte teplotu a několik minut restujte pokrájenou cibuli. Zaprašte paprikou a přilijte kuřecí vývar a zvyšte teplotu na střední, aby lehce probublával.
  • Přilijte smetanu a znovu promíchejte. Rozmixujte a pak pomocí kleští přidejte kuře zpět do pánve. Vařte 4-5 minut, aby se omáčka zredukovala, a zkontrolujte, zda je vnitřní teplota v nejhlubším místě kuřecích kousků 75 stupňů C.
  • Podávejte s přílohami podle vlastního výběru a podle chuti posypte čerstvou petrželkou.

Rádi vaříte kuře? Pak vyzkoušejte ještě krémové kuře se špenátem.