Nejoblíbenější jídlo mých dětí. Vaříme ho stále, pořád a dokola. Myslím, že za ta léta už jsem tento recept na kuře na smetaně dotáhl k naprosté dokonalosti a vím o něm úplně vše, a tak je čas se také podělit s vámi.
Toto krémové kuře na paprice je požitkářský zážitek, ale přitom tak snadný. Potřebujete pouze jednu pánev, takže vás pak čeká méně úklidu. Ideální. Ingrediencí také není potřeba mnoho. Ideální. A přílohu si také můžete zvolit, jakou chcete. Dokonalé
Proč je tento recept tak oblíbený
Kuře na smetaně je zaručená dobrota. Smetanové omáčky vždycky působí dost požitkářsky, jako byste měli k večeři jídlo z restaurace!
Voňavé chutě. Osobně v tomto receptu používám sladkou papriku, která má jedinečnou chuť. Není „pálivá“ ani kořeněná, ale je voňavá a velmi chutná.
Rychlé a snadné. Vše se na pánvi připraví za méně než 30 minut.
Co budete potřebovat
- Kuřecí maso – chcete obyčejná kuřecí prsa nebo filety bez kůže. Pokud používáte kuřecí prsa, doporučuji je před vařením nakrájet na 2-3 kousky.
- Paprika – dodá omáčce příjemnou voňavou chuť. Já používám sladkou papriku ze Szegedu.
- Mouka – osobně používám špaldovou mouku, ale můžete použít i „obyčejnou“ mouku.
- Smetana ke šlehání – jednoduchá smetana na vaření se příliš nehodí a pravděpodobně se srazí.
Obměna
Kuře nakrájejte na menší kousky. Získáte tak mnohem chutnější pokrm než z větších kuřecích prsou (a také rychleji uvaříte!). Můžete kuřecí prsa vyměnit třeba za stehna z kostí. Pak se ale délka vaření téměř zdvojnásobí.
Co k tomu
Krémová kuřecí jídla se skvěle hodí k přílohám, které mohou „nasáknout“ chutnou omáčku.
Kuskus je skvělá volba, jejíž příprava zabere jen velmi málo času, a rýže basmati je vždy dobrá jako příloha ke smetanovým omáčkám. Hodí se také těstoviny.
Suroviny
- 2 kuřecí prsa
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce olivového oleje
- cibule
- ½ šálku tučné smetany
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ⅓ šálku hladké nebo špaldové mouky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- špetka soli
- špetka černého pepře
- petržel na ozdobu
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na 3-4 kusy podle jejich velikosti. Posypte je solí, černým pepřem a sušeným tymiánem.
- Do mísy nasypte mouku a kuřecí řízky v ní obalte tak, aby byly rovnoměrně obalené. Pravděpodobně nespotřebujete všechnu mouku.
- Pánev pokapejte olivovým olejem a pomocí kleští do ní vložte kuřecí maso. Smažte je asi pět minut a otáčejte, aby byla téměř propečená. Vyjměte je z pánve a dejte stranou na talíř.
- Pokud se vám zdá pánev suchá, přidejte ještě trochu oleje, pak snižte teplotu a několik minut restujte pokrájenou cibuli. Zaprašte paprikou a přilijte kuřecí vývar a zvyšte teplotu na střední, aby lehce probublával.
- Přilijte smetanu a znovu promíchejte. Rozmixujte a pak pomocí kleští přidejte kuře zpět do pánve. Vařte 4-5 minut, aby se omáčka zredukovala, a zkontrolujte, zda je vnitřní teplota v nejhlubším místě kuřecích kousků 75 stupňů C.
- Podávejte s přílohami podle vlastního výběru a podle chuti posypte čerstvou petrželkou.
Rádi vaříte kuře? Pak vyzkoušejte ještě krémové kuře se špenátem.