Tento smetanový základ na pizzu je hotový asi za 5 minut a naše rodina si ho oblíbila na domácí pizze! Budete překvapeni, jak snadné to je a v lednici vydrží opravdu dobře.
Nejlepší bílá omáčka na pizzu
Oblíbená pizza mých dětí je klasická sýrová pizza a tato omáčka je dokonalá, protože má díky česneku a parmazánu tolik chuti, že na ni nepotřebujete nic jiného než štědrou vrstvu sýra mozzarella.
Z čeho se skládá bílá omáčka na pizzu
Tento recept využívá jednoduché suroviny ze spíže a lednice a vyšlehat si dávku nemůže být jednodušší. Skládá se z mléka, soli, pepře, česneku a parmazánu. Máslo a mouka slouží k zahuštění omáčky a vytvoření bohaté omáčky. Podle tohoto receptu připravíte 1 1/2 šálku bílé omáčky nebo dostatek na 4 menší pizzy.
Jak připravit smetanový základ na pizzu
Potřebujete pouze hrnec a šlehač. Tato omáčka je hotová za pouhých 5 minut nebo méně, takže si vše odměřte a připravte, než zapnete sporák.
Na pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku a 1-2 minuty šlehejte (nesmí zhnědnout).
Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko a míchejte, dokud nebude hladké, husté a bublinkové.
Zašlehejte sůl, pepř a česnek.
Přidejte parmezán a šlehejte 30 sekund. Odstavte z ohně a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
Které přílohy na pizzu se nejlépe hodí k bílé omáčce
Řekl bych, že na pizze s bílou omáčkou jsou výborné téměř všechny přílohy, ale mezi naše oblíbené patří: strouhaná mozzarella, čerstvá mozzarella, parmazán, kuřecí maso, křupavá slanina, šunka, pancetta, feferonky, ze zeleniny pak artyčok, rajčata, jalapeňos, špenát, pečený česnek, banánové papriky, černé olivy, čerstvý špenát, žampiony, pečené papriky.
Jak omáčku skladovat
Omáčku nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak ji přelijte do nádoby nebo zavařovací sklenice, přikryjte a uložte do chladničky až na 5 dní. Při chladnutí omáčka více zhoustne, ale stále bude dostatečně krémová, aby se dala snadno rozetřít na těsto na pizzu. Pokud bude příliš hustá, můžete ji mírně ohřát v mikrovlnné troubě.
Suroviny
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 1/4 šálku mléka 2% nebo plnotučného
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/8 lžičky černého pepře
- 2 stroužky česneku prolisované nebo jemně nastrouhané
- 1/4 šálku parmezánu rozdrobeného
Postup
- Rozpusťte máslo v malém hrnci na mírném ohni. Přisypte mouku a pokračujte ve šlehání, míchání po dobu 1-2 minut (nenechte ji zhnědnout).
- Pomalu přidávejte mléko a neustále šlehejte, míchejte, dokud nebude hladké, nezhoustne a nezačne bublat.
- Vmíchejte 1/4 lžičky soli, 1/8 lžičky černého pepře a prolisovaný česnek.
- Přidejte parmezán a šlehejte dalších 30 sekund. Odstavte z ohně a pokračujte ve šlehání, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nebude hladká, poté ji před použitím na pizzu odstavte a nechte vychladnout. Po přidání sýra omáčku nevařte, jinak by se mohla srazit. Po vychladnutí přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.