Smažený sýr je snad nejlepší české jídlo, které si můžete dopřát. Křupavou kůrku a rozteklý sýr uvnitř miluje snad každý, od dětí až po seniory. Najdete ho v bistrech, hospodách i luxusnějších restauracích. Takzvaný „smažák“ je zkrátka neodolatelný.
V čem je ta výjimečnost
V prostotě a jednoduchosti a výtečné chuti. Je to jednoduché, rychlé a zkrátka moc dobré. Základem je tvrdý sýr – eidam nebo gouda. Tenké plátky se obalí v trojobale – tedy ve vrstvě mouky, vajec a strouhanky a pak se jen smaží. K tomu můžete podávat hranolky, brambory, bramborovou kaši nebo salát a nezapomeňte hodně tatarky. Anebo zkuste smažený sýr do housky.
Jaký vybrat sýr?
Mezi klasické sýry patří eidam nebo gouda, ale zkusit můžete i Monterey Jack, Mozzarellu nebo švýcarský sýr Gruyère. Tyto druhy také vynikají při obalování a smažení a slibují lahodný zážitek z jídla. A co teprve smažený hermelín?
Variace
Fantazii se meze nekladou, a tak doma občas vymýšlíme různé variace na tento lahodný pokrm. Jednou obalíme a osmažíme plátky sýra, po druhé nakrájíme malé kostky sýra, které pak obalíme a smažíme, nebo třeba mezi dva tenké plátky sýra dáte šunku a pak to celé opět obalíte a osmažíte. Napadne vás nějaká další variace?
Suroviny
- 4 plátky tvrdého sýra o tloušťce asi 1 cm
- ⅓ hrnku hladké mouky
- 1 šálek strouhanky 120 g
- 2 lehce rozšlehaná vejce
- špetka soli
- olej na smažení
Postup
- Nejprve na pánvi rozhřejte větší množství oleje.
- V misce rozšlehejte vejce, osolte. Mouku nasypte vedle na talířek, na další talířek pak strouhanku.
- Plátky sýra nejprve obalíte v mouce, pak je namočíte v rozšlehaných vejcích a nakonec je obalíte ve strouhance.
- Smažte na středním ohni asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nebude dozlatova.
- Podávejte s brambory či hranolky a tatarkou.