Nejlepší česká klasika – smažený sýr

smažený sýr

Smažený sýr je snad nejlepší české jídlo, které si můžete dopřát. Křupavou kůrku a rozteklý sýr uvnitř miluje snad každý, od dětí až po seniory. Najdete ho v bistrech, hospodách i luxusnějších restauracích. Takzvaný „smažák“ je zkrátka neodolatelný.

 V čem je ta výjimečnost

V prostotě a jednoduchosti a výtečné chuti. Je to jednoduché, rychlé a zkrátka moc dobré. Základem je tvrdý sýr – eidam nebo gouda. Tenké plátky se obalí v trojobale – tedy ve vrstvě mouky, vajec a strouhanky a pak se jen smaží. K tomu můžete podávat hranolky, brambory, bramborovou kaši nebo salát a nezapomeňte hodně tatarky. Anebo zkuste smažený sýr do housky.

Jaký vybrat sýr?

Mezi klasické sýry patří eidam nebo gouda, ale zkusit můžete i Monterey Jack, Mozzarellu nebo švýcarský sýr Gruyère. Tyto druhy také vynikají při obalování a smažení a slibují lahodný zážitek z jídla. A co teprve smažený hermelín?

Variace

Fantazii se meze nekladou, a  tak doma občas vymýšlíme různé variace na tento lahodný pokrm. Jednou obalíme a osmažíme plátky sýra, po druhé nakrájíme malé kostky sýra, které pak obalíme a smažíme, nebo třeba mezi dva tenké plátky sýra dáte šunku a pak to celé opět obalíte a osmažíte. Napadne vás nějaká další variace?

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo smažený sýr
Doba přípravy 10 minuty
Doba vaření 10 minuty
Celkový čas 20 minuty
Počet porcí 4

Suroviny

Postup

  • Nejprve na pánvi rozhřejte větší množství oleje.
  • V misce rozšlehejte vejce, osolte. Mouku nasypte vedle na talířek, na další talířek pak strouhanku.
  • Plátky sýra nejprve obalíte v mouce, pak je namočíte v rozšlehaných vejcích a nakonec je obalíte ve strouhance.
  • Smažte na středním ohni asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nebude dozlatova.
  • Podávejte s brambory či hranolky a tatarkou.