To pravé z thajské kuchyně – kuřecí massaman curry

Massaman curry

Pro mnoho lidí je massaman curry nejoblíbenější ze všech thajských kari, a to díky křehkému dušenému masu a aromatickému koření. Tento recept na kuřecí massaman kari předčí cokoli, co dostanete v thajské restauraci.

Co je to massamanské kari?

V kontextu thajské kuchyně je massamanské kari jedinečné v tom, že je hustší a bohatší než ostatní, jako je zelené kari nebo červené kari. Používá se v něm také více pálivější koření, takže jeho chuť připomíná spíše indické kari. Předpokládá se, že se do Thajska dostalo přes jižní Thajsko prostřednictvím Malajců, kteří jsou muslimové, a proto je v Thajsku massaman curry považováno za muslimsko-thajské jídlo.

Z tohoto důvodu najdete v Thajsku massamanské kari připravované z kuřecího, hovězího nebo dokonce kozího masa, ale nikdy ne z vepřového. A to i přesto, že vepřové maso je v Thajsku oblíbené.

Co budete potřebovat?

Kuřecí stehna a/nebo paličky s kůží a kostí

Kokosové mléko

Massamanská kari pasta – seženete v obchodě s asijskými potravinami.

Palmový cukr, nebo ho nahraďte světlým hnědým cukrem či krystalovým cukrem.

Rybí omáčka

Tamarindová pasta – pravděpodobně najdete zase jen v obchodě s asijskými potravinami nebo na e-shopu s asijskými potravinami. Pokud ji nemůžete sehnat, postačí trocha worcesterské omáčky nebo limetkové šťávy.

Brambory – nové brambory, které nemají tolik škrobu.

Žlutou cibuli nakrájejte na 1 cm dlouhé proužky.

Pražené celé arašídy

Jasmínová rýže na podávání. Klidně curry ale podávejte i s hnědou rýží!

Úpravy

Vegetariánské massamanské kari. Kuřecí maso můžete vynechat a použít vegetariánské bílkoviny, například tofu a jinou zeleninu, přičemž je třeba mít na paměti, že se jedná o syté kari, takže budete potřebovat vydatnou zeleninu, která vydrží jeho chuť. Vhodnou volbou je lilek, houby a kořenová zelenina. Podle toho upravte dobu vaření. Místo rybí omáčky použijte sójovou omáčku a ujistěte se, že kari pasta neobsahuje krevetovou pastu.

Skladování

Massamanské kari se velmi dobře uchovává. Doporučuji ho připravit den předem, aby mělo ještě lepší chuť. Při ohřívání však dávejte pozor, abyste brambory nerozvařili! V lednici ve vzduchotěsné nádobě vydrží kari až týden.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně thajská
Klíčové slovo massaman curry
Doba přípravy 20 minuty
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 20 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

  • 2 šálky 500 ml kokosového mléka, rozdělené
  • 5 až 6 lžič 75 až 90 ml massamanské kari pasty
  • 3 lžíce 36 g jemně nasekaného palmového cukru nebo světle hnědého cukru
  • 2 až 3 lžíce 30 až 45 ml tamarindové pasty
  • 2 až 3 lžíce 30 až 45 ml rybí omáčk
  • 1 kg kuřecích stehen a/nebo paliček s kostí a kůží
  • 300 g brambor nových, nakrájených na kousky o délce 2,5 cm
  • ½ velké žluté cibule nakrájené na proužky o průměru 1 cm
  • ¼ šálku 35 g nesolených pražených arašídů
  • jasmínová rýže na podávání

Postup

  • Do velkého hrnce dejte ½ šálku (125 ml) kokosového mléka a na mírném ohni ho přiveďte k varu.
  • Přidejte kari pastu, dobře promíchejte a za častého míchání nechte směs zhoustnout. Pokud se pasta přilepí na dno hrnce, seškrábněte dno.
  • Přidejte zbývající kokosové mléko, promíchejte a seškrábněte dno, abyste se ujistili, že na něm žádná kari pasta neuvízla. Přidejte palmový cukr, 2 lžíce (30 ml) tamarindové pasty a 1 lžíci (15 ml) rybí omáčky. Dobře promíchejte, pak omáčku ochutnejte a podle potřeby přidejte další rybí omáčku. Po dokončení bude třeba koření znovu upravit, ale je důležité, aby se kuře vařilo v dobře ochucené omáčce.
  • Přidejte kuře do omáčky a na mírném ohni, částečně přikryté, mírně vařte po dobu 35 minut. (Pokud jste tak ještě neučinili, je čas připravit si rýži!)
  • Přidejte brambory, cibuli a arašídy; pokud není dostatek tekutiny, aby byly brambory a cibule ponořené, dolijte více kokosového mléka nebo vody (při použití kokosového mléka bude kari bohatší). Brambory vařte na mírném ohni 10-15 minut, dokud nejsou zcela uvařené.
  • Ochutnejte a podle potřeby dochuťte rybí omáčkou nebo tamarindovou pastou. Podávejte s jasmínovou rýží.

Jste milovníci thajské kuchyně? Pak zkuste i recept na domácí Pad Thai.