Velmi křehký recept na pomalu pečenou marinovanou krkovici v troubě. Recept je úžasný sám o sobě a dá se použít na mnoho způsobů. Krkovice v troubě je jedno z mých nejoblíbenějších jídel pro slavnostní příležitosti.
Nejlepší příprava
Jak nejlépe připravit vepřovou krkovici? V podstatě ji nechat dlouho pomalu péct v troubě při velmi nízké teplotě, takže se prakticky rozpadne. Žádná snaha o uspíšení procesu nepomůže, musíte udržovat nízkou teplotu a dlouhou dobu.
Pomalé pečení vepřového masa v troubě
Při pomalém pečení krkovice v troubě, ať už bez kosti nebo s kostí, máte velkou flexibilitu, což je při zábavě potěšující. Ve skutečnosti by se doba pečení při této nízké teplotě mohla protáhnout o hodinu a pečeně by nebyla o nic horší. Položte ji tedy na stůl, kdykoliv jsou všichni připraveni k jídlu. Vepřové maso se peče odkryté, takže získá nádherný křupavě hnědý povrch, zatímco uvnitř je křehké.
Pokud máte pocit, že by se mělo na konci ještě trochu opéct nebo zkaramelizovat, zvyšte před vytažením z trouby na 15 minut teplotu na 220 °C. Nezapomeňte ho nechat chvíli odpočinout, aby se vlákna trochu uvolnila a šťávy se znovu seskupily.
A vězte, že pokud vše proběhlo podle plánu, maso bude tak měkké, že plátky nebudou držet pohromadě. To je součástí půvabu.
Menší krkovice
Pokud je vaše krkovice menší než 3 kilogramy, můžete i tak recept s úspěchem použít, jen mírně zkraťte dobu přípravy. Stále platí, že byste měli začít péct při vysoké teplotě v troubě předehřáté na 220 °C. Vepřové maso pečte 20 minut, poté teplotu snižte na 140 °C a pokračujte v pečení 4 až 7 hodin, dokud střed pečeně nezaznamená na vnitřním teploměru 85 °C a při zasunutí teploměru neucítíte, že je maso velmi křehké.
Náhrady za ančovičky
Plně doporučuji použít do marinády ančovičky, které nepřidávají žádnou výraznou rybí chuť, ale spíše hloubku celkové chuti, která, jak slibuji, nebude chutnat po ančovičkách. Pokud je nemáte nebo je nechcete použít, můžete je nahradit 2 lžičkami rybí omáčky, 3 lžičkami mletých kaparů nebo dokonce 2 lžičkami sójové omáčky.
Co podávat k pečené krkovici
Třeba zelené fazolky, pečené brambory, šťouchané brambory, zelný salát.
Suroviny
- 2 lžíce nasekaného česneku
- 3 opláchnuté ančovičky
- lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
- 3 kg vykostěná krkovice v celku svázaná
Postup
- Smíchejte česnek, ančovičky, rozmarýn, sůl a pepř. Přidejte olivový olej a zpracovávejte, dokud nevznikne pasta, nejlépe v kuchyňském robotu. Vidličkou nebo lžící vmíchejte hořčici. Pastou potřete celou vepřovou krkovici, volně ji přikryjte plastovou fólií a nechte ji v chladničce 2 až 24 hodin. Vepřovou krkovici před tím svažte provázkem.
- Předehřejte troubu na 220 °C a vepřové maso nechte během zahřívání trouby ohřát na pokojovou teplotu. Vepřové maso vložte do mělkého pekáče a pečte odkryté 30 minut, dokud nezačne trochu hnědnout. Snižte teplotu na 140 °C a nepřikryté pokračujte v pečení po dobu 6 až 8 hodin, dokud střed pečeně nezaznamená na vnitřním teploměru 85 °C a při zasunutí teploměru neucítíte, že je maso v celém těle velmi měkké. Pokud je v pánvi šťáva (a já jsem zjistil, že někdy je a někdy není), slijte šťávu z pánve do žáruvzdorné nádoby. Tu dejte do lednice, kde se tuk vyplaví nahoru.
- Pokud se vám zdá, že by maso mohlo mít zvenku ještě trochu kůrčičky, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte maso ještě 15 až 20 minut péct, aby se zvenku trochu opeklo.
- Vyjměte ji z trouby a nechte ji asi 20 minut odležet. Vylijte tuk z rezervované šťávy a šťávu z vaření nalijte do servírovacího džbánu nebo mísy (pokud chcete, ohřejte ji trochu v mikrovlnné troubě nebo v malém hrnci). Vepřové maso nakrájejte na libovolně tenké nebo silné plátky s vědomím, že se maso bude alespoň trochu rozpadat. Před podáváním posypte plátky masa trochou soli a šťávu z pekáčku podávejte stranou.
Máte rádi vepřové? Pak zkuste třeba ještě vepřové výpečky nebo pečené vepřové koleno na medu.