Pečené vepřové koleno na medu

pečené koleno na medu

Taky máte někdy chuť na pořádný kus masa? Pečené koleno na medu vaši chuť určitě uspokojí. Je šťavnaté, sladké a zároveň na povrchu s křupavou kůrkou. K tomu křen, hořčice, cibulky a čerstvý chléb a hostina může začít.

Jak na to

Vepřové koleno je dobré vždy předvařit. Pokud máte tlakový hrnec, ideální. Pokud ne, stačí obyčejný velký hrnec. Vaříme spolu s klasickým kořením – tedy bobkový list, nové koření, pepř. Můžete k tomu přidat i cibuli a česnek. Maso natáhne chuť vývaru.

Měkké koleno spolu s trochou vývaru se přendá do trouby, kde se peče několik minut. Potíráme marinádou, aby získalo tu pravou chuť. Na závěr zvýšíme teplotu, abychom získali křupavou kůrku.

Jak na marinádu

Medová marináda má mnoho podob. Můžete ji udělat více na sladko, ale pokud holdujete pikantním receptům, můžete si ji zpestřit ještě kořením. Základem je tedy med, který můžete kombinovat s pivem, citronovou šťávou, worchesterovou omáčkou, grilovacím kořením, zázvorem nebo kořením chilli. Tady se může vyřádit vaše fantazie a můžete vytvořit zcela novou a originální medovou marinádu. V receptu najdete moji oblíbenou verzi.

Co k tomu

Nejlépe domácí čerstvý chléb, křen, okurky, cibulky, hořčice, kečup. Připravit můžete také zeleninový salát a sklenici dobrého pivaJ.

Suroviny

Marináda

Příprava

Koleno omyjeme, dáme do hrnce a uvaříme do měkka spolu s kořením.

Přendáme do pekáčku, nakrájíme cibule a česnek a poklademe okolo kolena, zalijeme vývarem, ve kterém se koleno vařilo.

Koleno osolíme, opepříme a potřeme marinádou (kousek si ponecháme).

Pozvolna pečeme zakryté na 160 stupňů, asi hodinu a půl, poléváme sem tam vývarem a znovu potřeme v závěru marinádou.

Na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 200 stupňů a odkryjte a nechte dopéct. Ještě potřete marinádou.