Tyto vafle jsou tak jednoduché, že si je budete chtít dělat každý víkend nebo možná i ve všední dny. V následujícím receptu nenajdete žádné složité kroky ani nečekané ingredience, což znamená, že si oblíbené vafle můžete připravit, kdykoli vás přepadne chuť.
K přípravě potřebujete pouze ingredience, které už pravděpodobně máte v kuchyni: mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo, mléko a vejce. Smíchejte suché přísady v jedné míse, mokré přísady ve druhé, pak přidejte mokré k suchým a promíchejte – to je vše! Pokud jste si předehřáli vaflovač a máte po ruce dostatek másla a javorového sirupu, bude snídaně zaručeně nejlepším jídlem dne.
Těsto si můžete připravit i předem. Stačí ho přikrýt, uložit do chladničky a vydrží až pět dní. Před použitím těsto jemně prošlehejte.
Jak udržet vafle teplé
Hotové vafle položte na mřížku na plech s okrajem a vložte je do trouby předehřáté na 90 °C. Zůstanou teplé a křupavé, dokud nebudou připravené k podávání.
Jak vafle skladovat
Pokud vám zbyly vafle, ujistěte se, že jsou zcela vychladlé, než je uložíte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku do mrazničky – pokud jsou ještě teplé, zpotí se a rozmočí. Pak je uložte do chladničky až na tři dny. Pro delší skladování je zmrazte.
Zmrazování vaflí
Uspořádejte vafle v jedné vrstvě na plech a zmrazte je do ztuhnutí nebo přes noc. Když jsou vafle zmrzlé, přendejte je do vzduchotěsné nádoby nebo mrazicího sáčku.
Ohřívání vaflí
Zmrazené domácí vafle jsou skvělou pochoutkou. Jednoduše je vyjměte přímo z mrazáku a ohřejte je stejně jako mražené vafle zakoupené v obchodě – v toustovači nebo mikrovlnné troubě.
Deset nejlepších vaflových polev
Nejčastěji používáme máslo a javorový sirup, ale mezi další lahodné polevy na vafle patří:
- Čerstvé bobulovité ovoce: borůvky, ostružiny, maliny nebo jahody.
- Domácí šlehačka a bobuloviny
- Ořechy: pekanové ořechy, vlašské ořechy nebo pistácie.
- Řecký jogurt s lesními plody, ořechy a medem
- Marmeláda nebo džem
- Nakrájené banány a ořechy s javorovým sirupem nebo medem
- Čokoládovo-oříšková pomazánka (jako Nutella)
Slaná varianta:
- Smažená vejce, slanina nebo klobása a smažené houby nebo cherry rajčátka.
- Smažená vejce, plátky avokáda a salsa
- Smažené kuře
Suroviny
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 šálek mléka
- 2 velká vejce
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla
- Javorový sirup a máslo podle potřeby k podávání
Příprava
Předehřejte vaflovač podle pokynů výrobce. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl; dejte stranou.
Důležitým krokem při přípravě vaflí je začít se surovinami o pokojové teplotě. Použití studeného těsta může vést k nedostatečnému propečení.
V malé misce rozšlehejte mléko a vejce, nalijte je na mouku a jemně prošlehejte (nepřehánějte).
Přidejte rozpuštěné máslo a jemně zašlehejte.
Vafle smažte. V případě standardního vaflovače nalijte do středu 1/2 šálek těsta, rozetřete ho do vzdálenosti 1 cm od okrajů a zavřete; vafle budou hotové za 2 až 3 minuty.
Podávejte teplé, podle chuti s javorovým sirupem a máslem.