Tento recept na česnekový pak choi je křupavý, svěží a plný nečekané chuti. Určitě si ho zamilujete a stane se vaší novou oblíbenou přílohou. Tuto snadnou vegetariánskou přílohu připravíte za pouhých 10 minut a vychutnáte si ji s kuřecím, hovězím nebo rybím masem.
Někdy jsou ty nejjednodušší věci ty nejlepší. Tento recept na česnekový pak choi – naprosto jednoduchý, snadný a chutný – se připravuje jen z několika málo ingrediencí včetně zázvoru, česneku a sójové omáčky. Je hotový za pouhých 10 minut a potřebujete k němu jen rozpálenou pánev a špachtli.
Co je pak choi
Je to druh čínského zelí, které má na jednom konci hladké, široké, ploché listy, přičemž druhý konec tvoří shluk podobný celeru. Může se jíst vařený nebo syrový, třeba přidáním do salátu.
Velmi výživný
Pak choi má vysoký obsah živin a nízký obsah sacharidů. Proto je výbornou volbou, pokud se snažíte jíst zdravější a nízkokalorické potraviny. Má vysoký obsahe vlákniny, vitamin C, vitamin K, vitamin A a beta-karoten a je také vynikajícím zdrojem kyseliny listové, vápníku a vitaminu B6.
Co budete potřebovat na česnekový pak choi
Olej, česnek, šalotka, baby pak choi, sójová omáčka, sezamový olej, drcený červený pepř (nepovinně)
Pokud dáváte přednost jemnější zeleninové příloze, doporučuji pepř vynechat. Mezi další fantastické přísady patří drcený zázvor, kapka rybí omáčky nebo sladká chilli omáčka.
Jak na přípravu
Chceme, aby náš pak choi zůstal poněkud neporušený, takže nejprve každý stonek rozpůlíme nebo rozčtvrtíme (v závislosti na velikosti) a omyjeme pod tekoucí studenou vodou.
Rozpálíme velkou pánev nebo pánev wok na středním plameni a přidáme olej. Otáčením pokryjeme celý povrch pánve. Jakmile se olej rozpálí, přidejte česnek a šalotku a za stálého míchání je 1-2 minuty restujte.
Přidejte pak choi, sójovou omáčku a sezamový olej. Promíchejte a přikryjte. Před odkrytím, promícháním a přikrytím vařte přibližně 2 minuty. Pokračujte ve vaření pak choi, dokud bílé části nedosáhnou požadované propečenosti.
V případě potřeby posypte drceným pepřem a zakápněte dalším sezamovým olejem.
Co k tomu
Pak choi se hodí téměř ke všemu. Přidejte krevety a získáte jídlo s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem bílkovin. Podávejte s oblíbeným kuřecím masem nebo steakem a rýží.
Přidáním cibule, mrkve, papriky a brokolice získáte smaženici plnou zeleniny, kterou si zamiluje celá rodina.
Suroviny
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 5 stroužků česneku – drcený
- 2 velké šalotky – najemno
- cca 900 g baby pak choi – rozpůlené nebo rozčtvrcené
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička drceného červeného pepře – nepovinně
Příprava
Do velké pánve wok nebo pánve přidejte olej na středně vysokou teplotu. Otáčejte, aby se pokryl celý povrch pánve. Přidejte česnek a šalotku a za stálého míchání je smažte 1-2 minuty.
Přidejte pak choi, sójovou omáčku a sezamový olej. Promíchejte a přikryjte. Vařte 1-2 minuty, odkryjte a promíchejte, poté přiklopte a vařte, dokud pak choi není uvařený do požadované křupavosti (přibližně 3-5 minut).
Posypte drceným pepřem a ihned podávejte. Dobrou chuť!