Odpalované těsto – jak na dokonalé zákusky

odpalované těsto

Název zní trochu záhadně. To se to těsto odpaluje? Opravdu tomu tak je…těsto se odpaluje teplem, tedy vaří se ve vodě. Na odpalované těsto zpravidla potřebujete jen pár surovin – mouku, máslo a vodu (nebo mléko), později vejce.

Odpalované těsto je jemné a nadýchané, příprava je trochu netradiční, ale větrníky a věnečky se bez toho neobejdou. A i když to na první pohled může vypadat složitě, není. Stačí se držet návodu a nemáte se čeho bát.

Tipy na povedené odpalované těsto
  • Tuk se rozehřívá spolu s tekutinou. Někdo dává máslo, někdo sádlo nebo olej.
  • Mouku prosijte a do tekutiny ji nasypte najednou.
  • Vejce přidávejte do vlažné hmoty jedno po druhém.
  • Dobře vyhřejte troubu na vysokou teplotu a neotvírejte troubu v průběhu pečení.
Nejprve se „odpaluje“

Prvním krokem je přivést k varu vodu (mléko) s tukem. Do toho vsypte mouku a míchejte na středním plameni. Postupně vznikne hladká koule. Když se těsto začne trochu připalovat ke dnu, je hotovo.

Těsto nechte zchladnout, pak přidáte vejce jedno po druhém a vždy každé vejce je třeba řádně vmíchat. Nakonec bude mít těsto konzistenci jako např. těsto piškotové – z metličky rychle nestéká, ale zase není moc husté.

Pak těsto naplňte do cukrářských sáčků a udělejte na pečící papír bochánky. Nechte si mezi nimi místo, v troubě se nafouknou. Po upečení je nechte vychladnout, přendejte je na studené místo.

Rozříznout a plnit bochánky (větrníky) můžete až po úplném vychladnutí.

Co dovnitř?

Plní se většinou nasladko. Pudinkové krémy, žloutkové, šlehačkové…můžete zkusit více variant. A chutná je i slaná varianta. Naplnit bochánky můžete třeba nivovou náplní nebo sýrovo-česnekovou pomazánkou.

Suroviny

  • 150 ml vody (část může být mléko)
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 až 4 vejce podle velikosti

Příprava

Vodu, sůl a máslo dáme do hrnce a přivedeme k varu. Nasypeme všechnu mouku a snížíme plamen. Stále mícháme, dokud se nevytvoří koule a dole se nepřipaluje bílý povlak.

Necháme vychladnout na teplotu lidského těla a vmícháme nejprve jedno vejce a mícháme, dokud se dokonale s těstem nespojí. Pak vmícháme druhé, třetí…

Předehřejeme troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.

Těsto dáme do sáčku s uříznutou špičkou nebo zdobičkou a tvořte bochánky, nebo jen lžící kopečky.

Pečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu a pečeme dalších 10 minut. Troubu neotvíráme, těsto by mělo být zlatavé.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Pak rozřízneme a plníme krémem. Pocukrujte.