Název zní trochu záhadně. To se to těsto odpaluje? Opravdu tomu tak je…těsto se odpaluje teplem, tedy vaří se ve vodě. Na odpalované těsto zpravidla potřebujete jen pár surovin – mouku, máslo a vodu (nebo mléko), později vejce.
Odpalované těsto je jemné a nadýchané, příprava je trochu netradiční, ale větrníky a věnečky se bez toho neobejdou. A i když to na první pohled může vypadat složitě, není. Stačí se držet návodu a nemáte se čeho bát.
Tipy na povedené odpalované těsto
- Tuk se rozehřívá spolu s tekutinou. Někdo dává máslo, někdo sádlo nebo olej.
- Mouku prosijte a do tekutiny ji nasypte najednou.
- Vejce přidávejte do vlažné hmoty jedno po druhém.
- Dobře vyhřejte troubu na vysokou teplotu a neotvírejte troubu v průběhu pečení.
Nejprve se „odpaluje“
Prvním krokem je přivést k varu vodu (mléko) s tukem. Do toho vsypte mouku a míchejte na středním plameni. Postupně vznikne hladká koule. Když se těsto začne trochu připalovat ke dnu, je hotovo.
Těsto nechte zchladnout, pak přidáte vejce jedno po druhém a vždy každé vejce je třeba řádně vmíchat. Nakonec bude mít těsto konzistenci jako např. těsto piškotové – z metličky rychle nestéká, ale zase není moc husté.
Pak těsto naplňte do cukrářských sáčků a udělejte na pečící papír bochánky. Nechte si mezi nimi místo, v troubě se nafouknou. Po upečení je nechte vychladnout, přendejte je na studené místo.
Rozříznout a plnit bochánky (větrníky) můžete až po úplném vychladnutí.
Co dovnitř?
Plní se většinou nasladko. Pudinkové krémy, žloutkové, šlehačkové…můžete zkusit více variant. A chutná je i slaná varianta. Naplnit bochánky můžete třeba nivovou náplní nebo sýrovo-česnekovou pomazánkou.
Suroviny
Příprava
Vodu, sůl a máslo dáme do hrnce a přivedeme k varu. Nasypeme všechnu mouku a snížíme plamen. Stále mícháme, dokud se nevytvoří koule a dole se nepřipaluje bílý povlak.
Necháme vychladnout na teplotu lidského těla a vmícháme nejprve jedno vejce a mícháme, dokud se dokonale s těstem nespojí. Pak vmícháme druhé, třetí…
Předehřejeme troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
Těsto dáme do sáčku s uříznutou špičkou nebo zdobičkou a tvořte bochánky, nebo jen lžící kopečky.
Pečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu a pečeme dalších 10 minut. Troubu neotvíráme, těsto by mělo být zlatavé.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Pak rozřízneme a plníme krémem. Pocukrujte.