Domácí sýrová omáčka

sýrová omáčka

Domácí sýrová omáčka je univerzální, vhodná pro děti a chutná skvěle na všem od brokolice po těstoviny. Má dokonale krémovou konzistenci, je jemná a podle chuti si ji můžete dokořenit a oživit s ní třeba nachos.

Omáčka je mnohem lepší než z obchodu a je hotová za pár minut!  Protože je tak rychlá a snadná, skvěle se hodí jako odpolední svačina pro hladové děti, které si ji mohou vychutnat s chipsy nebo preclíky nebo v ní podusit zeleninu, například brokolici nebo květák. Skvěle ji využijete ale také na těstoviny nebo pečené brambory. Tohle je recept, který je nekomplikovaný a snadný na přípravu, ale bude mít velký úspěch!

Jen pár ingrediencí

Z pouhých čtyř jednoduchých a známých ingrediencí si můžete připravit sýrovou omáčku, která je tak chutná, že jí budete chtít pokapat všechno!  Základní ingredience, které již pravděpodobně máte ve spíži a lednici, se snadno kombinují a vytvoří krémovou omáčku, na které si každý pochutná.

  • Máslo: dodá omáčce bohatou chuť.
  • Mouka: zahustí omáčku.
  • Mléko: trochu zjemní omáčku a dodá jí sladkou chuť.
  • Ostrý sýr čedar: čerstvě nastrouhaný sýr se lépe rozpustí a dodá jí výraznější chuť
Tip

Pokud se sýr příliš zahřeje, začne být hrudkovitý nebo vláknitý.  Abyste tomu předešli, přidejte sýr až úplně nakonec a pak ho rychle stáhněte z ohně.

Co podávat se sýrovou omáčkou

Sýrové kousky, květákové lívance, plátkové Nachos, rýže, pečené brambory, brokolice vařená v páře nebo třeba sendviče s pečeným hovězím masem, těstoviny.

Jaký sýr se nejlépe hodí

Použijte směs sýrů a obměňujte je podle toho, jak plánujete tuto pikantní sýrovou omáčku použít.  Například švýcarský sýr a sýr Gruyère jsou skvělé sýry, které se snadno rozpustí a vytvoří dokonale hladký a krémový dip na chléb.  Zatímco sýr Montery Jack by se skvěle hodil k mexickým pokrmům, jako jsou nachos nebo enchiladas.  Nebo použijte polovinu čedaru a polovinu parmezánu na domácí makaróny se sýrem.

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky čerstvého strouhaného ostrého sýra čedar

Příprava

Do středně velké pánve na omáčku na středním ohni přidejte máslo a rozpusťte ho. Vmíchejte mouku a pomalu zašlehejte mléko. Přidejte sýr a míchejte, dokud se sýr nerozpustí, a podávejte.