Pečená štika recept

štika

Štika je chutná bílá ryba, kterou lze připravit mnoha různými způsoby. Protože se jedná o velkou a vydatnou rybu, bývají filety tlusté a jsou tak ideální na pečení. Potřebujete jen koření a zakysanou smetanu a vykouzlíte rychlou, zdravou a velmi chutnou večeři. Vyzkoušejte tento rychlý štika recept.

Tento jednoduchý štika recept se připravuje z koření, jako je oregano a česnek, a zakysané smetany a jen trochu vody. Ryba je upečená do měkka, s křupavými okraji a smetanovou omáčkou, která se skvěle hodí k různým přílohám. Na závěr přidejte nakrájenou zelenou cibulku, která dodá omáčce svěžest!

Příprava pečené štiky od začátku do konce trvá prakticky bez námahy pouhých 40 minut!

Je to snadné

Jen je třeba dodržet pár kroků. Předehřejte si troubu na 190 stupňů Celsia. Pokud je ryba zmrazená, je třeba ji nejprve rozmrazit. Můžete to snadno provést na kuchyňské lince, bude to trvat několik hodin. Nebo ji rozmrazte přes noc v lednici. Tento způsob je vhodnější, protože se tak ve štice udrží více vlhkosti.

Pokud je ryba očištěná, stačí ji opláchnout studenou vodou a nakrájet na steaky. Pokud chcete, můžete ji samozřejmě upéct vcelku, ale ryba nebude tak chutná. Omáčka se nedostane hluboko do masa. Je dobré si koupit už rybu vykuchanou, popřípadě už steaky.

K rybě se hodí připravit přílohu jako zeleninový salát, pečená či vařená zelenina, vařené či pečené brambory. Je to na vás.

Proč je dobré jíst štiku?

Štika je vhodná k jídlu ze dvou hlavních důvodů: 1) Má velmi jemné a chutné maso. 2) Štika obsahuje velké množství libových bílkovin a základních živin, jako je vitamin D, B-12, niacin a další.

Suroviny

  • 1 štika
  • 1 čajová lžička soli
  • černý pepř
  • olej ve spreji
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1 šálek vody
  • 1/2 lžičky oregana
  • nasekaná zelená cibule
  • 1 lžička česnekového prášku

Příprava

Předehřejte troubu na 190 stupňů.

Očištěnou rybu nakrájejte na rovnoměrné kousky. Obalte je ve směsi česnekového prášku, soli a čerstvě mletého černého pepře.

Postříkejte zapékací misku vyloženou alobalem. Kousky ryby vložte do misky a zalijte směsí zakysané smetany, vody a oregana.

Pečte 30 minut odkryté.

Upečenou štiku obložte nakrájenou zelenou cibulkou.