Vyzkoušejte tuto veganskou středomořskou polévku z bílých fazolí k obědu nebo večeři. Je to rychlý recept na bezlepkovou polévku plnou zeleniny a rostlinných bílkovin. Fazolová polévka nemusí být nuda.
Pokud hledáte další recepty na veganské polévky, které vás zasytí a dodají energii, určitě vyzkoušejte tuto středomořskou polévku z bílých fazolí! Je to super snadný recept a můžete použít bílé fazole z konzervy, aby byl ještě rychlejší a jednodušší.
Je to vydatná veganská fazolová polévka s 15 gramy bílkovin na porci, a to díky fazolím! Bílé fazole jsou podstatou polévky, protože jsou přirozeně krémové, takže polévka je sytá, aniž by se do ní přidávaly mléčné přísady.
Co potřebujete?
Bílé fazole: Potřebujete 3 plechovky bílých fazolí. Můžete však zkusit polévku připravit i z jiných druhů fazolí nebo dokonce z cizrny, pokud chcete. Pro větší pohodlí používám fazole v plechovce. Můžete však začít se sušenými fazolemi a namočit je místo toho přes noc.
Cibule, mrkev a celer: To tvoří polévkový základ a dodávají chuť.
Česnek: K této polévce z bílých fazolí se hodí mletý česnek nebo česneková pasta, čerstvý česnek nebo mražený česnek, takže můžete použít to, co máte.
Zeleninový vývar: Použijte svůj domácí nebo kupovaný.
Bylinky: Čerstvé nebo sušené. Pokud používáte čerstvé, budete chtít celkem asi 2 polévkové lžíce, zatímco u sušených 2 čajové lžičky. Vzhledem k tomu, že se jedná o středomořskou polévku z bílých fazolí, myslím, že tymián a oregano se k této chuti hodí opravdu dobře.
Špenát (nepovinné): Můžete použít i jinou zeleninu, například kapustu nebo zelený salát.
Nastrouhaný parmazán (nepovinné): Tento sýr je určen na posypání na konci, ale můžete ho vynechat, abyste zachovali veganskou stravu.
Jak na to?
Jedná se o zcela standardní recept, který začíná směsí cibule, mrkve a celeru. Bylinky je třeba přidat poměrně brzy, aby mohly polévku ochutit hned od začátku. Vařte, dokud zelenina nezačne měknout, asi 5-7 minut.
Poté přidejte zeleninový vývar a bílé fazole a nechte vařit asi 15-20 minut. Zelenina bude nadále měknout a polévka zhoustne.
Nakonec přidejte čerstvý baby špenát nebo mražený nasekaný špenát a rozmixujte ho, dokud nezvadne. Tím se do polévky z bílých fazolí přidá více živin a také je vydatnější.
A zhruba za půl hodiny je tato bílá fazolová polévka hotová a připravená k podávání. Když fazole v polévce sedí déle, vývar zhoustne, takže pokud by byl příliš hustý, můžete vždy přidat více vody. A pokud není podle vašich představ dostatečně hustá, můžete fazole do vývaru rozmixovat ponorným mixérem, který ji zahustí.
Polévku si můžete vychutnat hned, nebo ji nechat chvíli odstát, aby byla krémovější a hustší.
Tipy pro přípravu
Přidejte více zeleniny. To, co dělá tento jednoduchý recept na polévku tak skvělým, je její flexibilita. Kromě cibule, mrkve a celeru je velmi oblíbené přidávat do tohoto receptu čerstvá rajčata nebo rajčata nakrájená na kostičky z konzervy. Já mám rád barvu zeleninového vývaru a rajčata z receptu raději vynechávám. Přidat můžete také cuketu, houby, brambory nebo hrášek.
Fazole nechte vařit s vývarem. Vzhledem k tomu, že fazole z konzervy jsou již uvařené, může se zdát zbytečné přidávat je do polévky až na samý konec. Ve skutečnosti však absorbují všechny chutě polévky, změknou a dodají polévce krémovitost. Nezapomeňte je tedy přidat, až když se přidává vývar.
Během vaření polévku míchejte. Bílé fazole z konzervy jsou velmi jemné, takže polévku přirozeně zahustí. Pokud však polévku občas zamícháte a fazole lehce rozmačkáte dřevěnou lžící, pomůže to ji ještě více zahustit.
Dodejte polévce extra krémovou konzistenci, když do ní vmícháte trochu kešu mléka. To není povinné, ale dodá polévce bohatou a krémovou chuť, přičemž zůstane veganská.
Mohu použít suché fazole?
Ano, můžete použít suché fazole, ale doporučuji je připravit předem a pak přidat do polévky. Na 3 plechovky fazolí doporučuji 2 ¼ hrnku sušených fazolí. Můžete je uvařit v instantním hrnci nebo na sporáku podle návodu na obalu.
Mohu bílou fazolovou polévku zmrazit?
Ano, tato polévka se velmi dobře mrazí, takže určitě můžete udělat velkou dávku a zmrazit ji až na 3 měsíce. Doporučuji zmrazovat po jednotlivých porcích pro snadnější rozmrazování.
Tato středomořská fazolová polévka je ideálním jídlem pro chladné zimní dny. Je to hustá vydatná polévka, která je veganská, bezlepková a naprosto chutná! Líbí se mi, že má bohatou chuť.
Suroviny
- lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku pasírovaný
- 2-3 velké mrkve nakrájené na kousky
- 2-3 nakrájené řapíky celeru
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- ½ čajové lžičky oregana
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 3 bílé fazole z konzervy, scezené a propláchnuté
- 2 šálky baby špenátu
- čerstvá petržel nasekaná nadrobno, na podávání
- strouhaný parmezán na podávání
Příprava
Ve velkém hrnci nebo kastrolu rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a smažte, dokud nebude průsvitná, asi 3-5 minut. Pak dejte česnek, mrkev, celer, tymián, oregano, sůl a pepř a vařte další 2-3 minuty.
Přilijte zeleninový vývar a fazole, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 15 minut, aby se všechny chutě spojily.
Vmíchejte špenát a vařte, dokud špenát nezvadne, asi 2 minuty.
Odstavte z ohně, posypte čerstvou petrželkou a případně strouhaným parmazánem a ihned podávejte.
Skladování: Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě. V lednici vydrží asi 4-5 dní.