Luxusní květáková polévka

květáková polévka

Dokážete si představit, že tak obyčejné jídlo, jako je květáková polévka, povýšíte na pokrm hodný michelinské hvězdy? Před časem jsem objevil tento recept a od té doby pro mě květáková polévka není jen polévka, ale božský pokrm, který mě při chladných večerech dokáže nejen pěkně prohřát, ale opravdu uspokojit moje náročné chuťové pohárky. Vím, že „květáková polévka“ nemusí znít příliš lákavě, pokud jste ji nikdy předtím nejedli. Věřte mi, může být ale opravdu lahodná!

Proč si tuto květákovou polévku zamilujete
  • Tato polévka vyžaduje jen pár základních ingrediencí, i s těmi ale přináší úžasnou chuť. Pokud máte v lednici hlavu květáku, pravděpodobně máte i vše ostatní, co budete potřebovat.
  • Můžete ji uvařit jako plnohodnotné jídlo, opravdu zasytí.
  • Dá se dobře zmrazit na později.
  • Je bezlepková
Jak připravit nejlepší květákovou polévku
1) Upečte květák

Za krémově béžovým povrchem se skrývá spousta neodolatelné chuti pečeného květáku. Pečený květák je v tomto případě klíčový – při pečení v troubě získá karamelizované tóny s větší hloubkou chuti.

2) Vytvořte si chuť

Jakmile je pečený květák téměř hotový, osmahněte v polévkovém hrnci cibuli do měkka, poté přidejte česnek a zeleninový vývar. Poté přidáte pečený květák a směs na sporáku dusíte asi 20 minut, aby se chutě spojily.

3) Přidejte máslo pro krémovost

Obsah hrnce přendáte do mixéru a přidáte máslo. Máslo je snadný způsob, jak dodat mega krémovou, luxusní chuť a texturu bez smetany. Pokud jste jako já, máte máslo v lednici vždycky, ale smetanu jen zřídka!

4) Mixujte do úplně hladké konzistence

Tuto polévku doporučuji mixovat spíše ve stojanovém než ponorném mixéru, protože stojanové mixéry poskytují nejkrémovější výsledky. Naštěstí jsou zde použité ingredience poměrně měkké, takže by měl dobře fungovat i levný stojanový mixér.

5) Dochutíme muškátovým oříškem a citronovou šťávou

Používáme malé, jemné množství muškátového oříšku a citronové šťávy.

6) Posypte polévku něčím čerstvým.

Zkusil jsem polévku ozdobit čerstvou petrželkou, zelenou cibulkou a pažitkou. Všechny mi chutnaly a nedokázal jsem si vybrat favorita, takže použijte, co máte po ruce!

Suroviny

  • 1 velká hlava květáku (asi 2 kg), nakrájená na růžičky
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • jemná mořská sůl
  • 1 středně velká červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy nebo v případě potřeby více citronové šťávy
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • Na ozdobu: 2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé ploché petrželky, pažitky a/nebo zelené cibulky.

Příprava

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. V případě potřeby vyložte velký plech s okrajem pergamenovým papírem pro snadnější čištění.

Na plech vhoďte květák se 2 lžícemi olivového oleje, dokud nebude lehce a rovnoměrně obalený v oleji. Uspořádejte květák do jedné vrstvy a lehce jej posypte solí. Pečte, dokud květák nezměkne a nezkaramelizuje na okrajích, 25 až 35 minut, v polovině pečení ho obraťte.

Jakmile je květák téměř upečený, rozehřejte v polévkovém hrnci na středním plameni zbývající 1 lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Za občasného míchání smažte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, 5 až 7 minut.

Přidejte česnek a za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund, pak přidejte vývar.

Krémově hladká

Na ozdobu si vyhraďte 4 nejhezčí růžičky pečeného květáku. Poté do hrnce přendejte zbývající květák. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu, poté teplotu podle potřeby snižte, aby se udržovala v mírném varu. Za občasného míchání vařte 20 minut, aby se chutě spojily.

Jakmile je polévka uvařená, stáhněte hrnec z ohně a nechte ji několik minut vychladnout. Poté horkou polévku opatrně přelijte do mixéru, v případě potřeby po částech. (Polévku neplňte až za hranici maximálního naplnění, jinak by mohla přetéct!).

Přidejte máslo a rozmixujte do hladka. Přidejte citronovou šťávu a muškátový oříšek a znovu rozmixujte. Podle chuti dosolte (já obvykle přidávám ještě ¼ až ¾ čajové lžičky v závislosti na vývaru). Tato polévka chutná úžasně, jakmile je řádně osolená! Můžete také přidat trochu více citronové šťávy, pokud potřebuje větší šmrnc. Znovu rozmixujte.

Jednotlivé misky polévky doplňte 1 růžičkou pečeného květáku a posypte nasekanou petrželkou, zelenou cibulkou a/nebo pažitkou. Tato polévka vydrží dobře přikrytá v chladničce asi čtyři dny nebo několik měsíců v mrazáku.