Pro naprosto fenomenální recept na domácí teriyaki omáčku už nehledejte nic jiného! Je hotová za 10 minut, neobsahuje žádné nezdravé ingredience a je šíleně chutná – už nikdy nebudete používat tu kupovanou v obchodě!
Co je teriyaki
Slovo teriyaki označuje jak japonskou kuchařskou techniku, tak omáčku. Byla vyvinuta v 17. století a stala se synonymem japonské kuchyně, která se podává po celém světě. Výraz „teri“ ve slově teriyaki označuje estetický lesk na jídle, který vzniká díky obsahu cukru v omáčce, zatímco „yaki“ odkazuje na způsob grilování. Omáčka teriyaki se díky svému lesku a výrazné chuti přirozeně hodí ke grilovaným pokrmům.
Tato omáčka je oblíbená po celém světě díky své tmavé, výrazné, pikantně slané a sladké chuti se spoustou podtónů. Jejími základními ingrediencemi jsou sójová omáčka, hnědý cukr, česnek, zázvor, med a mirin.
Stalo se mi to už příliš mnohokrát. Potřeboval jsem teriyaki omáčku do receptu a myslel jsem si, že ji mám po ruce, jenže jsem zjistil – poté, co už byly všechny ostatní ingredience připravené – že žádná není. Tak jsem si ušlehal vlastní domácí teriyaki omáčku.
Jak používat omáčku teriyaki
Tato omáčka je rychlá a snadná na přípravu a je stejně univerzální jako chutná. Použijte ji jako omáčku nebo jako marinádu (stačí vynechat kukuřičný škrob). Můžete ji použít k hovězímu masu, kuřecímu masu, rybám a mořským plodům, jako polevu, ke grilování, do asijských salátových zálivek, do nudlových pokrmů, smažených jídel a dalších pokrmů.
Mohu ji použít jako marinádu?
Určitě. Stačí vynechat kukuřičný škrob, omáčku nechat zcela vychladnout a máte dokonalou teriyaki marinádu!
Je to úžasně univerzální omáčka, kterou můžete rychle připravit, abyste vylepšili chuť svých pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní.
Jak připravit omáčku teriyaki
Tuto omáčku připravíte velmi snadno a rychle, stačí jen:
V misce smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, zázvor, česnek, med, sezamový olej, mirin a vodu smíchanou s kukuřičným škrobem.
Směs přelijte do malého hrnce a vařte asi 4 minuty, dokud nezhoustne.
Omáčka je hotová!
Můžete použít ihned nebo ho uložit do chladničky na několik týdnů. A časem se chuť ještě zlepší. Vychutnejte si tuto fantastickou nejlepší domácí teriyaki omáčku v pokrmu dle vlastního výběru!
Je hotová za méně než 10 minut, dokonale chutná a neobsahuje plnidla ani nezdravé přísady.
Suroviny
- 1/2 šálku tamari, lze nahradit sójovou omáčkou s nízkým obsahem sodíku. Poznámka: tamari má více chuti než sójová omáčka a výrazně méně sodíku.
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 1/2 lžičky čerstvého zázvoru, mletého
- lžička česneku, mletého
- 1 polévková lžíce medu (vegani: použijte agávový nektar nebo sladidlo dle vlastního výběru)
- 1 lžička sezamového oleje
- 3 lžíce mirinu (viz poznámka)
- 1/4 šálku vody smíchané se 3 lžičkami kukuřičného škrobu
Příprava
Všechny ingredience smíchejte v malém hrnci, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 4 minuty. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Uchovávejte v chladničce až týden. Vznikne asi 1 1/4 šálku teriyaki omáčky.