Domácí omáčka teriyaki

teriyaki

Pro naprosto fenomenální recept na domácí teriyaki omáčku už nehledejte nic jiného!  Je hotová za 10 minut, neobsahuje žádné nezdravé ingredience a je šíleně chutná – už nikdy nebudete používat tu kupovanou v obchodě! 

Co je teriyaki

Slovo teriyaki označuje jak japonskou kuchařskou techniku, tak omáčku. Byla vyvinuta v 17. století a stala se synonymem japonské kuchyně, která se podává po celém světě.  Výraz „teri“ ve slově teriyaki označuje estetický lesk na jídle, který vzniká díky obsahu cukru v omáčce, zatímco „yaki“ odkazuje na způsob grilování. Omáčka teriyaki se díky svému lesku a výrazné chuti přirozeně hodí ke grilovaným pokrmům.

Tato omáčka je oblíbená po celém světě díky své tmavé, výrazné, pikantně slané a sladké chuti se spoustou podtónů. Jejími základními ingrediencemi jsou sójová omáčka, hnědý cukr, česnek, zázvor, med a mirin.

Stalo se mi to už příliš mnohokrát. Potřeboval jsem teriyaki omáčku do receptu a myslel jsem si, že ji mám po ruce, jenže jsem zjistil – poté, co už byly všechny ostatní ingredience připravené – že žádná není.  Tak jsem si ušlehal vlastní domácí teriyaki omáčku.

Jak používat omáčku teriyaki

Tato omáčka je rychlá a snadná na přípravu a je stejně univerzální jako chutná.  Použijte ji jako omáčku nebo jako marinádu (stačí vynechat kukuřičný škrob). Můžete ji použít k hovězímu masu, kuřecímu masu, rybám a mořským plodům, jako polevu, ke grilování, do asijských salátových zálivek, do nudlových pokrmů, smažených jídel a dalších pokrmů.

Mohu ji použít jako marinádu?

Určitě.  Stačí vynechat kukuřičný škrob, omáčku nechat zcela vychladnout a máte dokonalou teriyaki marinádu!

Je to úžasně univerzální omáčka, kterou můžete rychle připravit, abyste vylepšili chuť svých pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní.

Jak připravit omáčku teriyaki

Tuto omáčku připravíte velmi snadno a rychle, stačí jen:

V misce smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, zázvor, česnek, med, sezamový olej, mirin a vodu smíchanou s kukuřičným škrobem.

Směs přelijte do malého hrnce a vařte asi 4 minuty, dokud nezhoustne.

Omáčka je hotová!

Můžete použít ihned nebo ho uložit do chladničky na několik týdnů.  A časem se chuť ještě zlepší.  Vychutnejte si tuto fantastickou nejlepší domácí teriyaki omáčku v pokrmu dle vlastního výběru!

Je hotová za méně než 10 minut, dokonale chutná a neobsahuje plnidla ani nezdravé přísady.

Suroviny

  • 1/2 šálku tamari, lze nahradit sójovou omáčkou s nízkým obsahem sodíku. Poznámka: tamari má více chuti než sójová omáčka a výrazně méně sodíku.
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 1/2 lžičky čerstvého zázvoru, mletého
  • lžička česneku, mletého
  • 1 polévková lžíce medu (vegani: použijte agávový nektar nebo sladidlo dle vlastního výběru)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 3 lžíce mirinu (viz poznámka)
  • 1/4 šálku vody smíchané se 3 lžičkami kukuřičného škrobu

Příprava

Všechny ingredience smíchejte v malém hrnci, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 4 minuty. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Uchovávejte v chladničce až týden.  Vznikne asi 1 1/4 šálku teriyaki omáčky.