Bramborové placky

bramborové placky

Tak jednoduché a obyčejné jídlo a přitom je tak skvělé a plné chuti. Můžete si je udělat jen tak na večeři, třeba s česnekovým dipem. Nebo se skvěle hodí jako příloha k masu. Volba je na vás. Každopádně bramborové placky potěší určitě všechny.

Bramborové placky mají mnoho výhod. Jsou tak jednoduché, že je zvládnou připravit i děti, potřebujete minimum ingrediencí, respektive jen tři – brambory, vejce, mouka. A dají se skvěle variovat. Základ bude stejný, přidat můžete různé sýry, slaninu či šunku. Nebo je můžete naplnit masem, anebo je můžete zkusit na sladko. Někdo má rád například s povidly. Zkrátka upravit si recept můžete podle svého. Variací je mnoho.

Na tomto jídle je skvělá ještě jedna věc. Omezuje plýtvání jídlem. Základem jsou totiž vařené brambory! A ty můžete použít třeba ty, které vám zbyly od oběda nebo dokonce z předchozího dne. Nemusíte je vyhazovat. Takové recepty mám nejraději. Pochutnám si a ještě mám dobrý pocit.

Bramborové placky se většinou smaží. Zkusit ale můžete i péct v troubě na 200 stupňů.

Suroviny

Příprava

Brambory uvařte ve slupce nebo použijte ty, co vám zbyly například z předchozího dne.

Pokud vaříte nové, počkejte, až trochu vychladnou, oloupejte je, rozmačkejte nebo nastrouhejte najemno.

V míse smíchejte s moukou, vejcem a solí.

Těsto vyválejte a pak vykrájejte kolečka. Nebo udělejte šišku a odkrajujte kolečka, která v ruce vytvarujete do placičky.

Na pánvi rozehřejte olej a opékejte z obou stran.

Tip: Zkuste k těm plackám připravit česnekový dip. Stačí smíchat bílý jogurt, zakysanou smetanu a 5 nastrouhaných stroužků česneku.