K přípravě mého oblíbeného receptu na margaritu potřebujete jen 3 ingredience! Tento proslulý sladkokyselý nápoj je mým oblíbeným koktejlem. Ale i když zbožňuji téměř jakýkoli druh margarity – mraženou nebo s ledem, s tequilou nebo mezcalem, ovocnou nebo pikantní nebo šumivou nebo krémovou – klasický koktejl margarita nic nepřekoná.
Na rozdíl od mnoha naředěných, přeslazených a někdy i perlivých obrovských hrnků margarity, které se dnes často podávají v restauracích po celém světě, je tradiční margarita ve skutečnosti silný, trpký koktejl připravený ze tří jednoduchých ingrediencí – kvalitní tequily, pomerančového likéru a čerstvě vymačkané limetkové šťávy. Tuto jednoduchou směs na margaritu připravíte neuvěřitelně snadno a rychle, ať už na jednu porci, nebo na větší dávku pro větší počet lidí. A je naprosto vynikající podávaná s ledem, se slaným okrajem nebo bez něj.
V průběhu let jsem si oblíbil přípravu margarity s mezcalem místo tequily, což vřele doporučuji, pokud máte rádi dobré koktejly. A pokud máte chuť si nápoj trochu okořenit, níže jsem přiložil i tipy, jak si připravit pikantní slaný okraj nebo do nápoje zamíchat několik chilli papriček – tak dobré!
Co znamená margarita?
Margarita znamená ve španělštině „sedmikráska“. ♡
Odkud margarita pochází?
Za tento proslulý sladkokyselý a slaný koktejl můžeme poděkovat bohaté kultuře jídla a pití v Mexiku. Historici se přou o přesný původ tohoto nápoje. Jeho popularita ve Spojených státech však vzrostla v době prohibice, kdy mnoho Američanů jezdilo do Mexika pít a zamilovalo si tamní tequilu. A dnes patří margarita k nejoblíbenějším koktejlům na celém světě.
Jak se margarita tradičně podává?
Na rozdíl od velkých hrnků naředěné velké margarity, které se dnes s oblibou podávají v mnoha restauracích po celém světě, se margarita tradičně podává jako silný koktejl ve sklenici na margaritu lemované solí. Vezměte prosím na vědomí, že níže uvedený recept je klasická (silná) verze koktejlu.
Kdy je národní den margarity?
22. února, takže si do kalendáře poznamenejte, zda chcete slavit!
Tři základní ingredience
Tequila: Za nejlepší tequilu promargaritu se tradičně považuje stříbrná nebo reposado, ale hodí se jakákoli tequila (nebo mezcal či sotol).
Čerstvě vymačkaná limetková šťáva: Pro nejlepší čerstvou chuť doporučuji odšťavňovat vlastní limetky a nepoužívat limetkovou šťávu koupenou v obchodě.
Pomerančový likér: Cointreau je můj oblíbený likér, ale vynikající je také Grand Marnier nebo můžete použít kvalitní Triple Sec.
Můžete také přidat:
Agáve: Pokud chcete margaritu osladit, doporučuji přidat sirup z agáve (nebo jednoduchý sirup či jiné sladidlo, které preferujete) podle chuti.
Kosher sůl: (Rád do soli přimíchávám také trochu Tajinu, abyste jí dodali extra chilli a limetkový nádech.): Pokud chcete osolit okraje sklenic, přejeďte po nich klínkem limetky a poté je ponořte do hrubé kosher soli nebo margaritové soli.
Další plátky limetky/hranolky: Pokud chcete přidat pár dalších plátků nebo klínků limetky do sklenice jako ozdobu, nechte si je.
Možné varianty receptů
Zde je několik mých nejoblíbenějších jednoduchých úprav tohoto klasického receptu na margaritu:
Udělejte si mezcalovou margaritu: V našem domě jsme si oblíbili margarity s mezcalem (nebo sotolem) místo tequily, nebo zkuste použít směs 50/50 tequily a mezcalu.
Připravte si pikantní margaritu: Pokud máte rádi pikantní margaritu, zkuste do směsi přidat několik plátků čerstvých chilli papriček jalapeño nebo serrano. Mějte však na paměti, že několik plátků chilli papriček se hodí na jednu porci. Proto doporučuji začít s jedním nebo dvěma plátky a pak můžete do receptu na pikantní margaritu vždy přidat další, pokud budete chtít.
Připravte si „light“ margaritu: Pokud chcete ušetřit nějaké kalorie (a obsah alkoholu), zkuste místo pomerančového likéru použít čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu a připravit si „light“ margaritu. Stále chutná skvěle!
Suroviny (jedna porce)
- 45 ml stříbrné tequily
- 30 ml pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier nebo Triple Sec)
- 30 unce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- volitelné sladidlo: nektar z agáve nebo jednoduchý sirup, podle chuti
- led
- limetkový klín a hrubá sůl na lemování sklenice
Příprava
Okraje sklenic osolte (volitelně). Přejeďte klínem limetky (šťavnatou částí) po horním okraji servírovací sklenice. Naplňte mělkou misku nebo talíř solí a namáčejte okraj tak dlouho, dokud nebude pokrytý požadovaným množstvím soli. Odložte stranou.
Připravte směs na margaritu. Do koktejlového šejkru přidejte tequilu, pomerančový likér, limetkovou šťávu a několik kostek ledu. Přikryjte a asi 10 sekund intenzivně protřepávejte. Směs ochutnejte a podle potřeby vmíchejte lžičku nebo dvě sladidla.
Podávejte. Připravenou servírovací sklenici naplňte ledem. Přecedíme do směsi na margaritu, ozdobíme plátkem limetky, podáváme a vychutnáváme. Na zdraví!