Šťavnaté pečené koleno na pivu

pečené koleno na pivu

Křehké, šťavnaté a přitom křupavé. Tohle je skvělý recept, když se u nás doma staví pár kamarádů. Pečené koleno na pivu není večeře, kterou byste si dávali často, ale jednou za čas si to dovolit můžeme. K tomu si nachystejte domácí chléb, kyselé okurky, křen a dobře vychlazené pivo. A hostina může začít.

Není koleno jako koleno

Vepřové koleno můžete zakoupit přední nebo zadní. Pokud toužíte po libovějším mase, zvolte přední, zadní má více tuku, ale za to je křehčí a šťavnatější. Také vybírejte vždy maso čerstvé a pěkně červené.

Vyberte ten správný postup

Cílem je, aby pečené koleno na pivu mělo křupavou kůrku, ale pod ní bylo krásně křehké a šťavnaté. Toho můžete dosáhnout vícero způsoby. Pokud nemáte tolik času, začnete předvařením. Dejte ho do hrnce s vodou a vařte asi dvě hodiny. Přidat můžete i koření, sůl, česnek a cibuli. Pak můžete při 180 stupních dopéct. Pokud máte času více, vsaďte na pomalé pečení. Koleno namarinujte a při 120 stupních pečte zakryté 3,5 až 4 hodiny a pak odklopte a dopečte. A pokud máte opravdu čas dopředu, můžete ho na dva dny naložit do hrnce se solným roztokem. Maso krásně zkřehne. Pak ho jen vyndáte, několikrát omyjete čistou vodou a dáte do trouby péct na dvě hodiny při 180 stupních.

Suroviny

Příprava

Koleno omyjeme a nařežeme kůži. Pak do ní vetřeme sůl a prolisovaný česnek. Potřeme koleno trochu hořčicí. Posypeme kmínem a paprikou.

Na dno pekáče položíme pokrájenou cibuli a nalijeme pivo. Pak vložíme koleno. Přidáme bobkový list a nové koření.

Pečeme 3 hodiny zakryté na 120 stupňů, pak zvýšíme na 200 a odkryté dopečeme. V průběhu pečení maso polévejte.