Češi jsou národem houbařů a i já už jsem kdysi dávno této kratochvíli podlehl. Takže máme letos opět plno sušených i mražených hub. Co s nimi? V kombinaci se skvělým hovězím vznikne výtečná roštěná na houbách. Jednoduchý pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.
Hovězí roštěná
Je to skvělý šťavnatý kus masa, i když ne nejlevnější. Ale do kvality se vyplatí investovat. Je to velmi jemné maso, i když ne tak jemné jako svíčková. Koupit můžete jak v obchodech, tak třeba i na lokálních farmách.
Houby
Pokud jste se vrátili právě z hub a z košíku vám jen padají, pak můžete k tomuto receptu využít rovnou čerstvé, které nakrájíte na tenké plátky a krátce orestujete. Zvolit můžete jen hříbky, nebo i směs hub třeba s liškami. K masu je přidáte až 15 minut před koncem. Pokud máte sušené, nechte je v misce s vodou aspoň půl hodiny nabobtnat.
Jak udržet šťavnatost masa
Základem je prudké orestování na začátku. Někdo restuje na sádle, někdo na oleji. Stačí jen krátce zprudka oretovat. Teprve pak začneme dusit. Já také rád potírám plátky masa plnotučnou hořčicí a teprve pak restuji. A také přidávám kostičky slaniny. No dobré to bude i bez ní, ale ona tomu dodá ten správný šmrnc.
Suroviny
- 4 plátky hovězí roštěné
- lžíce hořčice
- 3 cibule
- 50 g slaniny
- hladká mouka
- sůl, pepř, drcený kmín
- vývar nebo voda
- hrst sušených nebo 300 g čerstvých hub
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
Příprava
Hovězí roštěnou nakrájíme na tenké plátky, jemně poklepeme, osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a potřeme hořčicí a zaprášíme moukou.
Nakrájíme si cibule.
Na pánvi rozpustíme sádlo a zprudka roštěnky opečeme. Vyndáme a přidáme cibuli, kterou také orestujeme. Po chvilce restování přidáme i na kostičky nakrájenou slaninu a také opečeme.
Pak nalijeme vývar nebo vodu a přidáme roštěnky, které dusíme asi 40 minut. Před koncem přidáme houby, které by se měly dusit alespoň 10 minut.
Nakonec přidáme do omáčky kousek másla ke zjemnění.
Jako přílohu můžete zvolit rýži nebo těstoviny.