Klasický švestkový koláč s drobenkou

švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč s drobenkou je šťavnatý kávový koláč připravený z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a sladké, křehké drobenky. Chutná výborně jako dezert nebo pozdní snídaně, doplnit ho můžete domácí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Existuje mnoho různých verzí švestkového koláče, některé se připravují z kynutého těsta, ale tento recept na bázi je velmi oblíbený, protože je jednodušší a rychlejší.

Proč si tento recept zamilujete
  • Využít můžete nejen švestky, ale i další peckovité ovoce, jako jsou broskve nebo meruňky.
  • Skvělý způsob, jak využít sezónní produkty.
  • Jednoduchý recept z ingrediencí ze spíže.
  • Ideální pro přípravu předem, koláč je ještě lepší druhý den.
Poznámky k ingrediencím

Zde je přehled ingrediencí, které budete pro tento recept potřebovat.

  • Švestky – pro tento recept potřebujete čerstvé švestky. Hodí se jakýkoli druh.
  • Mouka – nejlépe se hodí celozrnná mouka, pokud ji máte po ruce, můžete použít i mouku dortovou.
  • Vanilkový extrakt – nebo i vanilkový cukr.
  • Citronová kůra – čerstvá citronová kůra dodá spoustu chuti a svěžesti, ale pokud nemáte po ruce žádné citrony, můžete ji vynechat.
  • Máslo – ve všech receptech na pečení používám nesolené máslo.
  • Vejce – musí mít pokojovou teplotu, abyste dosáhli co nejlepších výsledků, jinak máslo zchladí. Dobře funguje, když vejce na několik minut vložíte do mísy s horkou vodou!
Postup přípravy

Připravte těsto na koláč: V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva, poté přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a vyšlehejte do hladka. Těsto rovnoměrně rozetřete do vymazané pružinové formy.

Připravte švestky: Švestky vypeckujte a rozčtvrťte. Pokud použijete větší švestky, nakrájejte je na osminky. Švestky opatrně položte soustředně na těsto a mírně je překryjte.

Připravte drobenky: Smíchejte mouku, cukr a skořici. Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a drobivou strukturu.

Pečení: Drobenkou rovnoměrně posypte švestky. Pečte asi 50 minut, nebo dokud není povrch koláče lehce zlatavý. Podávejte s kopečkem šlehačky.

Co k tomu

Švestkový koláč s drobenkou, stejně jako mnoho dalších koláčů s ovocem chutná ještě lépe se šlehačkou na povrchu. Výroba domácí šlehačky je mnohem jednodušší, než si myslíte, a už nikdy nebudete kupovat tu z konzervy!

K tomuto dortu se také velmi dobře hodí kopeček vanilkové zmrzliny, zejména pokud je ještě trochu teplý! Je tak vynikající!

Zbytky

Tento dort vydrží dobře několik dní při pokojové teplotě. Časem zvlhne, takže je ideální ho připravit předem.

Zmrazení

Tento koláč lze zmrazit, ale po rozmrazení nemusí být poleva ze stuh tak křupavá.

Suroviny

600 g švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených

Na těsto:

Na drobenku:

  • 1 šálek hladké mouky.
  • ½ hrnku cukru
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ hrnku nesoleného másla, pokojová teplota

Příprava

Předehřejte troubu na 180 °C. Postříkejte pružinovou formu sprejem na vaření nebo ji lehce vymažte máslem. Odstavte ji stranou.

V míse stojanového mixéru vybaveného nástavcem s pádly smíchejte mouku a prášek do pečiva. Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka, asi 2 minuty.

Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy. Na těsto opatrně položte švestky v soustředném vzoru tak, aby se mírně překrývaly.

Připravte drobenku: V míse mixéru s pádlovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici. Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a drobenka nebude mít hrubou a drobivou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.

Rukama rovnoměrně posypte švestky.

Pečte asi 50 minut, nebo dokud není povrch koláče lehce zlatavý. Vyzkoušejte špejlí. Koláč nechte asi 10 minut odpočívat ve formě, poté přejeďte nožem po okraji formy a odstraňte vnější prstenec pružinové formy. Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.