Vydatná hrachová polévka

hrachová polévka

Domácí hrachová polévka je přesně taková, jakou dělala moje babička. Vydatná polévka plná bílkovin je připravena z jemného hrášku, chutné šunky a čerstvé zeleniny. Snadno se připravuje a je ideální do chladného počasí.

V čem je výjimečná?

Speciální ingrediencí, která polévku opravdu ochutí, jsou zbytky masité šunky. Kosti ze šunky a maso jí dodají tolik chuti, a navíc se dobře využijí. Získáte plnohodnotnou polévku s dokonalou konzistencí a strukturou.

Tento recept je o návratu ke starým základům, a proto je opravdu tak dobrý. Je to pokrm, který nám připomene, že jsme doma. Když jsem byl mladší a dostával se z těžkého nachlazení nebo něčeho podobného, často mi babička uvařila tuhle hrachovou polévku. Je to prostě opravdové jídlo pro útěchu.

Složení hrachové polévky
  • Olivový olej – používá se k osmažení zeleniny, lze nahradit máslem.
  • Žlutá cibule, celer, mrkev a česnek – tato zelenina vytvořila pozadí chutí polévky. Dodávají jí také pěknou barvu.
  • Kuřecí vývar a voda – rád používám polovinu kuřecího vývaru a polovinu vody (oproti celému vývaru), aby nepřebil jemnou chuť hrášku.
  • Sušený dělený hrách – je rozšířeným omylem, že dělený hrách je třeba před vařením namočit, žádné namáčení není nutné. Je však třeba ho přebrat (zkontrolovat, zda neobsahuje kamínky a zbytky), propláchnout a nechat okapat.
  • Bobkový list, tymián a petržel – dobře se zde hodí čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Sůl a pepř – s přidáním většiny soli rád počkám, dokud se šunka s polévkou neuvaří, některé šunky bývají hodně slané, zatímco jiné ne tolik, takže když počkáte, polévku nepřisolíte.
  • Šunková kost – tato polévka je skvělým využitím zbytků masité šunkové kosti z nedělní pečené šunky nebo i spirálovitě nakrájené sváteční šunky. Pokud žádnou nemáte, hodí se i šunkové kýty.
Hrachová polévka krok za krokem

Zeleninu osmahneme: V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a celer a restujte 3 minuty. Přidejte česnek a smažte ještě 1 minutu.

Do polévkové směsi v hrnci přidejte hrášek a šunku.

Přilijte kuřecí vývar a vodu. Přidejte bobkové listy a tymián. Lehce osolíme a opepříme podle chuti.

Do polévkové směsi vložte kost šunky. Směs přiveďte k varu, snižte na minimum. Přikryjte a za občasného míchání nechte vařit, dokud hrášek a šunka nezměknou, asi 1 hodinu.

Přidejte mrkev do polévky.

Šunku vyjmeme z polévky, necháme 10 minut odpočívat a pak část masa nakrájíme na kostky nebo na struhadla, přikryjeme.

Polévku přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud se hrášek z větší části nerozpadne, asi 30 minut.

Vmíchejte šunku do polévky a podle potřeby dosolte. Podávejte teplou a podle potřeby ozdobenou petrželkou.

Tipy a obměny

V případě potřeby můžete do polévky přidat několik žlutých nebo červených brambor, aby byla ještě vydatnější.

Pokud si během vaření všimnete, že hrachová polévka nezhoustne tak, jak byste si přáli, můžete ji nechat posledních 20-30 minut vařit odkrytou, aby se trochu zredukovala.

Všimněte si, že polévka zhoustne, když odpočívá a chladne. Druhý den ji můžete v případě potřeby zředit dalším množstvím vody.

Mohu ji zmrazit?

Ano, tato polévka se dá dobře zmrazit. Nechte polévku vychladnout a poté ji uložte do vzduchotěsných nádob na dobu asi 3 měsíců do mrazáku.

Nezapomeňte, že polévka se při mražení rozpíná, takže nechte mezi polévkou a víkem nádoby asi 3/4 cm mezeru.

Přes noc ji nechte rozmrazit v chladničce a následující den ji znovu ohřejte.

Suroviny

  • polévková lžíce olivového oleje
  • 1 1/2 šálku nakrájené žluté cibule (1 střední)
  • 1 1/4 šálku nakrájeného celeru
  • lžička mletého česneku (1 stroužek)
  • 4 šálky nesoleného kuřecího vývaru
  • 4 šálky vody
  • 1 sáček sušeného hrášku, přebraného a propláchnutého
  • 2 bobkové listy
  • 1 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 1/2 libry masité šunky s kostí nebo šunkové kýty
  • 1 šálek nakrájené mrkve
  • Nasekaná čerstvá petržel na ozdobu (nepovinné)

Příprava

Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a celer a restujte 3 minuty. Přidejte česnek a smažte ještě 1 minutu.

Přilijte kuřecí vývar a vodu. Přidejte hrášek, bobkové listy a tymián. Lehce osolte a opepřete podle chuti (s dosolením rád počkám až na konec, abych zjistil, jak moc je polévka slaná díky šunce).

Do polévkové směsi vložte kost šunky. Směs přiveďte k varu a poté ji stáhněte na minimum. Přikryjte a za občasného míchání nechte vařit, dokud hrášek a šunka nezměknou, asi 60 až 80 minut.

Vyjměte šunku z polévky, nechte ji 10 minut odpočívat a poté část masa rozdrobte nebo nakrájejte na kostičky a přiklopte.

Mezitím přidejte do polévky mrkev. Polévku přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud se hrášek z větší části nerozpadne, asi 30 minut.

Do polévky vmíchejte šunku a podle potřeby ji dosolte. Podávejte teplou a podle potřeby ozdobenou petrželkou.