Zelenina, která se hojně využívá do polévek. V Česku se konzumuje zejména dvě odrůdy – bulvový celer, to je kořenová zelenina. Známý je ale i jeho řapíkatý bratr. Celer znali už staří Egypťané, v Evropě se ujal ale mnohem později a v Čechách definitivně až v 19. století.
Využití v kuchyni
Bulvy celeru mohou mít až jeden kilogram a konzumuje se bílá dužina. Spolu s mrkví a petrželí tvoří bulvy celeru základ zeleninových vývarů a polévek. Přidává se ale také pod maso, spolu s mrkví a další zeleninou pak tvoří i základ svíčkové omáčky. Listy se pak mohou sušit na koření nebo využít i čerstvé.
I řapíkatý celer se dá využít do polévek, konzumovat ho ale můžete i syrový – například namočený do dipu nebo hummusu nebo ho rozmixovat s další zeleninou či ovocem do smoothie. Skvěle se také hodí do salátů – neobejde se bez něj salát Waldorf s ořechny nebo Coleslaw.
Řapíkatý celer ale můžete i dusit nebo vařit v páře a pak servírovat jako přílohu k masu.
Zeleninou ke zdraví
Jako každá zelenina má v sobě celer mnoho živin. Vlákninu na dobré trávení, vitamíny skupiny B, A, K a C a minerální látky jako vápník, hořčík, draslík. Pravidelná konzumace syrového řapíkatého celeru zlepšuje imunitní systém, udržuje hladinu cukru v krvi v normálu, snižuje krevní tlak, podporuje hubnutí.
Jak pěstovat celer
Sazenice se přesazují na zahradu během května a srdéčko nesmí být nikdy v zemi. Má rád hodně zálivky a slunné místo. Sklízí se od srpna do října.
Skladování
Bulvy celeru je nejlépe skladovat na tmavém a chladném místě. Vydrží až dva týdny.