Nejlepší Čína recept? Kuřecí Kung pao

čína recept

Kuře Kung Pao, klasický čínský pokrm z kuřecího masa, arašídů a zeleniny, si můžete snadno připravit i doma. Je to nejlepší a nejjednodušší Čína recept, jaký znám.

Kuře Kung pao je oblíbený pokrm čínských restaurací ze smaženého kuřecího masa, arašídů a zeleniny. Tradičně se připravuje ze speciálních ingrediencí, jako jsou zrnka sečuánského pepře, čínský černý ocet, čínské rýžové víno a celé sušené červené chilli papričky. Tato verze nahrazuje tyto těžko dostupné ingredience základními surovinami z vašeho supermarketu. Ve většině supermarketů už ale najdete koutek, který nabízí přísady na asijskou kuchyni. Tenhle Čína recept je ale stejně pikantní a sladkokyselý jako tradiční kuřecí kung pao a s rýží se hodí jako večeře na všední den.

Skvělé na tomto receptu je také jeho rychlost. I s přípravou vám to nezabere více než půl hodiny.

Jak postupovat, aneb Čína recept krok za krokem

Stejně jako u jiných smažených pokrmů je třeba si vše připravit předem, protože vaření probíhá velmi rychle.

Protože kuře se musí 15 minut marinovat, začněte s tím nejdříve. Ve středně velké míse šlehejte sójovou omáčku, suché sherry a kukuřičný škrob, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí. Přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo. Nechte 15 minut stát při pokojové teplotě a občas promíchejte.

Mezitím nakrájejte papriku, celer, šalvěj a česnek. V jiné středně velké misce připravte omáčku tak, že smícháte všechny ingredience na omáčku: balzamikový ocet, sójovou omáčku, omáčku hoisin, sezamový olej, cukr, kukuřičný škrob, vločky červené papriky, mletý zázvor a vodu.

Postupné smažení

Pak začněte smažit zeleninu, teprve poté kuřecí kousky. Pokud máte menší pánev a byla by přeplněná, osmažte vždy jen půlku kuřecích kousků a druhou dejte stranou.

Na konci počítejte s tím, že potřebujete, aby omáčka zhoustla. Takže počkejte s vařením tak dlouho, dokud se tak nestane.

Ořechy vmíchávejte vždy až nakonec. Podávat můžete s rýží, ale třeba i nudlemi.

Suroviny

Na marinádu:

  • 1½ lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce suchého sherry
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1½ libry kuřecích stehen, nakrájených na 1 cm velké kousky

Na omáčku

  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce omáčky hoisin, nejlepší kvality, například Kikkoman nebo Lee Kum Kee
  • 1 polévková lžíce asijského/opékaného sezamového oleje
  • 1½ lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky drcených vloček červené papriky (pro jemnější omáčku použijte poloviční množství)
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ⅓ šálku vody

Na smažení

  • 2½ lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká červená paprika nakrájená na kostičky
  • 2 řapíky celeru, podélně rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • ¼ lžičky soli
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 5 šalvějových cibulek, bílá a zelená část, nakrájené na tenké plátky
  • ⅓ šálku celých pražených nesolených arašídů nebo kešu oříšků

Příprava

Marinujte kuře: V misce ve středně velkém rozšlehejte sójovou omáčku, suché sherry a kukuřičný škrob, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí. Přidejte kuře a promíchejte. Nechte 15 minut stát při pokojové teplotě a občas promíchejte.

Připravte omáčku: V jiné středně velké míse šlehejte všechny přísady omáčky, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí (může se přilepit na dno mísy, takže ho nezapomeňte seškrábnout).

Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vysokém plameni, dokud není velmi horká. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje, papriku, celer a sůl a za častého míchání smažte, dokud mírně nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut. Zeleninu přendejte do velké mísy a dejte stranou.

Smažení

Do pánve přidejte další ½ lžíce oleje a nastavte ji na vysokou teplotu. Přidejte polovinu kuřete (je důležité, aby nebyla pánev přeplněná) a opečte ho z jedné strany, asi 1½ minuty. Otočte kousky kuřete a pokračujte v pečení ještě asi 1½ minuty, nebo dokud není kuře právě upečené. Přendejte kuře do mísy s paprikou a celerem a dejte stranou. Do pánve přidejte další ½ lžíce oleje. Přidejte zbývající kuřecí maso a smažte ho z jedné strany dozlatova, asi 1½ minuty. Otočte kousky kuřete a vařte 1 minutu. Přidejte na pánev další ½ lžíce oleje spolu s česnekem a šalotkou a za stálého míchání s kuřetem vařte ještě asi 30 sekund.

Přidejte na pánev osmaženou zeleninu a kuře, které jste dali stranou, a omáčku. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud se kuře a zelenina neprohřejí a omáčka nezhoustne, asi 30 sekund.

Vmíchejte ořechy. Ochutnejte, případně upravte koření a podávejte. (Poznámka: omáčka při vaření zhoustne; v případě potřeby ji zřeďte několika lžícemi vody.)