Teplý, sladký, lahodný. Trdelník už v našich končinách natolik zdomácněl, že stánky, kde ho nabízejí, najdete na každé pouti, ale i v centrech měst. Možná vás v první chvíli ani nenapadlo, že trdlo si můžete upéct i vy doma. A že nemáte formu na trdelník, na kterou byste namotali těsto? Nevadí. I s tím se dá poradit.
Co je to trdelník
Sladké pečivo z kynutého těsta, který vypadá jako dutý válec nebo velká kremrole. Zřejmě pochází ze Sedmihradska, území nynějšího Rumunska. Tradičně se peče na otáčivém roštu, který byl původně dřevěný, dnes už se používá i kovový. V Maďarsku považují trdelník za národní symbol.
Co potřebujete
Na trdlo není potřeba nic speciálního. Základem je mouka, mléko, máslo, vejce, cukr a (sušené) droždí. Vše doma určitě máte.
Forma na trdelník
V obchodě s kuchyňskými potřebami najdete už formy na trdelník. Malé nerezové válečky, na které namotáte těsto a dáte péct do trouby. Formy jsou omyvatelné, takže je můžete využívat stále do kola. V obchodech také najdete speciální pece na pečení trdelníků, ale v domácím prostředí si bohatě vystačíte se svou troubou. No a co když si nechcete pořizovat další speciální formu na pečení? Pokud trdelník plánujete péct jednou do roka, pak si vystačíte i s domácí samovýrobou. Stačí udělat roli ze starého papíru, třeba časopisu, stočit ho, převázat provázkem a pak obalit několikrát v alobalu, který zastrčíte i dovnitř. Využít můžete i kremrolové trubičky nebo zavařovací sklenice. V alobalu ale můžete obalit i dřevěný váleček na těsto a využít na namotávaní to.
Drobenka
Trdelník se peče obalený v drobence, která se klasicky skládá z ořechů, cukru a skořice. Můžete si ale vymyslet jinou, třeba s kokosem nebo jen cukrem a skořicí.
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 150 ml mléka
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 2 ks vejce
- 1 lžička sušeného droždí
- 2 lžíce cukru
- olej na potření
- 1 lžička soli
Na obalení
- hrnek mletých vlašských ořechů
- 5 lžic cukru
- 1 lžička mleté skořice
Příprava
V míse smíchejte nejprve suché přísady – mouku, cukr, sušené droždí a sůl. V další míse vyšlehejte dva žloutky s mlékem a rozpuštěným máslem. Přelijte do mísy se sypkými ingrediencemi. Vypracujte těsto.
Vytvarujte kouli, kterou necháte v míse, tu přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu.
Formy na trdlo připravíte snadno (pokud nemáte kupované). Stočte do ruličky starý trdelník, převažte provázkem a obalte několikrát alobalem, který zahnete i dovnitř. Potřebovat budete 5 roliček. Nebo využijte zavařovací skleniceJ.
Rozpalte troubu na 200 stupňů.
Rozválejte těsto na cca 3 mm a nakrájejte na 15 pruhů širokých asi centimetr.
Vyrobené ruličky potřete olejem a namotejte na ně pruhy těsta tak, aby se překrývaly. Na každou ruličku vychází 3 pruhy těsta.
Rozšlehejte bílky a potřete s nimi připravené trdelníky.
Pak obalte v drobence, kterou připravíte smícháním ořechů, cukru a skořice.
Pečte 20 minut a v průběhu pečení obraťte.