Tohle bude vaše hvězda vašeho večírku. Kokosová roláda naplněná a pokrytá krémovou vanilkovou tvarohovou polevou a posypaná slazeným strouhaným kokosem. Dort je lehký, vláčný a plný chuti. Je to skvělý způsob, jak zakončit večeři s přáteli či rodinou nebo jak si zpříjemnit zvláštní příležitost.
Kokosová dortová roláda s ozdobou
Tato kokosová švýcarská roláda je ideální pro každou příležitost a její příprava je snadná. Na kombinaci lehkého a nadýchaného vanilkového piškotu s krémovou kokosovou náplní je něco dechberoucího.
Při zdobení a ochucování můžete být kreativní a posypat ji jahodami, čokoládovými kudrlinkami, opraženými ořechy nebo rozdrcenými tyčinkami. Dortová roláda se snadno připravuje a vaše hosty ohromí.
Ingredience
Zde je seznam ingrediencí, které budete pro tento recept potřebovat.
Vejce, cukr, kokosový extrakt, celozrnná mouka, prášek do pečiva, sůl, práškový cukr, smetanový sýr, smetana ke šlehání, drcený kokos.
Jak na to
Zde je stručný přehled, abyste si udělali představu o tom, co můžete od receptu očekávat. Podrobnosti najdete dole.
Ušlehejte vejce, pak postupně přidávejte cukr a kokosový extrakt. Vmíchejte vodu a poté vmíchejte suché přísady. Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy a upečte.
Povrch koláče posypte moučkovým cukrem a přikryjte kuchyňskou utěrkou. Přes utěrku položte plech nebo plastové prkénko na krájení a koláč obraťte.
Opatrně odlepte pergamenový papír a srolujte dort do utěrky ve stylu želé. Nechte koláč zcela vychladnout na drátěné mřížce.
Zatímco dort chladne, připravte náplň a polevu.
Rozbalte dort a potřete ho silnou vrstvou polevy. Posypte ho strouhaným kokosem a pak ho znovu srolujte.
Vnější stranu rolády potřete zbylou polevou a posypte ji zbylým kokosem. Přikryjte a dejte na 1-2 hodiny do chladničky.
Jak srolovat roládu, aneb tajemství dortu bez prasklin
Samotný dort neobsahuje máslo ani žádný jiný tuk. Lehký piškot bez tuku je tajemstvím přípravy dortové rolády, která nepraská a snadno se roluje.
Suroviny
- Na koláč
- 4 vejce pokojové teploty nebo mírně teplá
- 1 šálek cukru
- 2 lžíce plnotučného nebo kokosového mléka
- 1 lžička kokosového extraktu
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ¼ šálku moučkového cukru na posypání koláče před srolováním do utěrky
- Na náplň/povrchovou polevu:
- 480 g smetanového sýra
- 1 šálek cukru
- ⅛ lžička soli
- 1 lžička kokosového extraktu
- 1½ šálku tučné smetany ke šlehání
- 2½ šálku strouhaného kokosu
- Vyválení dortu
- ¼ až ½ šálku moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vymaštěnou formu o rozměrech 45 x 25 x 2,5 cm vyložte pergamenovým papírem. Papír nastříkejte nepřilnavým sprejem a dejte stranou.
- Ve velké míse šlehejte vejce 3 minuty do pěny. Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání 6 až 10 minut, dokud se objem téměř neztrojnásobí. Tento krok je nezbytný k tomu, aby dortová roláda získala lehkou a vzdušnou strukturu. Že je těsto hotové, poznáte tak, že zvednete metlu a těsto na vteřinu nebo dvě spadne na povrch jako stužka, než se znovu vstřebá.
- Do těsta zašlehejte mléko a kokosový extrakt.
- Na těsto prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Širokou ohebnou stěrkou jemně vmíchejte moučnou směs do vaječné směsi. Těsto příliš nemíchejte, ale ujistěte se, že jste do něj zapracovali všechnu mouku.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy.
- Pečte na prostřední příčce trouby 13-16 minut nebo dokud koláč při lehkém dotyku nepruží. Vyjměte koláč z trouby a nožem uvolněte vnější okraje.
- Čistou utěrku posypte moučkovým cukrem a teplý koláč na ni obraťte. Vyjměte pekáč a odlepte pergamenový papír.
- Od kratší strany srolujte koláč i s utěrkou do tvaru špalíku. Nechte ho zcela vychladnout na mřížce.
- Na náplň/ polevu:
- V mixéru se šlehacím nástavcem přidejte změklý smetanový sýr, cukr, sůl a kokosový extrakt. Šlehejte jen krátce, dokud není hmota hladká a nejsou v ní viditelné hrudky.
- Zastavte motor a seškrábněte stěny a dno mísy. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte hustou smetanu a pomalu zvyšujte otáčky a šlehejte, dokud směs nebude hustá a krémová a nevytvoří pevné špičky.
- Sestavte dortovou roládu:
- Rozbalte dort; rovnoměrně rozetřete silnou vrstvu polevy na dort do vzdálenosti 1 cm od okrajů. Posypte 1 hrnkem strouhaného kokosu.
- Znovu srolujte a na vnější stranu rolády naneste zbývající polevu a posypte ji zbývajícím kokosem. Položte na servírovací talíř švem dolů. Přikryjte a nechte v chladničce 1-2 hodiny odležet. Skladujte v chladničce.
Poznámky
Máte rádi výzvy? Pak zkuste upéct kakaovou roládu bez mouky.