Domácí Pad Thai

pad thai

Svou lásku k thajské kuchyni nijak netajím. A navíc mám rád, když je jídlo rychle hotové a tento recept kombinuje obojí. Pad Thai za 30 minut a máte hotovo, navíc je to recept na jednu pánev. S čerstvou zeleninou a domácí omáčkou si vychutnáte pravou asijskou kuchyni.

Co je Pad Thai?

Pad Thai je smažený pokrm z rýžových nudlí, krevet, kuřecího masa nebo tofu, arašídů, míchaných vajec a fazolových klíčků. Tyto ingredience se společně osmahnou ve woku a zalijí lahodnou omáčkou Pad Thai. V Thajsku je to běžné pouliční jídlo a jedna z nejoblíbenějších položek na jídelním lístku thajských restaurací po celé zemi.

Chcete-li připravit veganskou nebo vegetariánskou omáčku Pad Thai, vynechejte vejce a rybí omáčku nahraďte větším množstvím sójové omáčky.

Poznámka k omáčce Pad Thai

Tradiční omáčka pad thai obsahuje rybí omáčku, ocet, cukr a tamarindovou pastu. Tamarindovou pastu není snadné sehnat v běžných obchodech s potravinami, proto jsem ji nahradil rýžovým octem. Do omáčky jsem také přidal velkou lžíci arašídového másla, protože si myslím, že celému pokrmu dodá krémovost a zvýší jeho chuť.

Jak připravit Pad Thai

Uvařte nudle: Uvařte nudle podle návodu na obalu do měkka.  Opláchněte je pod studenou vodou.

Připravte omáčku: Vymíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku, hnědý cukr, rýžový ocet (nebo tamarindovou pastu), Srirachu a případně arašídové máslo. Odstavte.

Suroviny

  • 250 g plochých rýžových nudlí
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, mletého
  • 250g nevařených krevet, kuřecího masa nebo extra pevného tofu , nakrájených na malé kousky
  • 2 vejce
  • 1 šálek čerstvých fazolových klíčků
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 3 zelené jarní cibulky, nakrájené na kousky
  • 1/2 šálku suchých pražených arašídů
  • 2 limetky
  • 1/2 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
  • Na omáčku Pad Thai:
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 5 lžic světlého hnědého cukru
  • 2 lžíce rýžového octa nebo tamarindové pasty
  • 1 polévková lžíce pálivé omáčky Sriracha , nebo více, podle chuti
  • 2 polévkové lžíce krémového arašídového másla* (nepovinné)

Příprava

Uvařte nudle podle návodu na obalu dokud nezměknou. Opláchněte je pod studenou vodou.

Omáčku připravíme smícháním surovin v misce. Odstavte.

Smažení: Ve velkém hrnci nebo pánvi WOK rozehřejte 1,5 lžíce oleje na středním plameni. Přidejte krevety, kuřecí maso nebo tofu, česnek a papriku. Krevety se rychle opečou, asi 1-2 minuty z každé strany, nebo dokud nezrůžoví. Pokud použijete kuřecí maso, smažte ho, dokud není propečené, asi 3-4 minuty, a pouze jednou ho obraťte.

Vše odsuňte na stranu pánve. Přidejte ještě trochu oleje a přidejte rozšlehaná vejce. Promíchejte je a osmažte.

Na pánev přidejte nudle, omáčku, fazolové klíčky a arašídy (část arašídů si nechte na závěr na posypání). Vše promíchejte, aby se spojilo.

Povrch ozdobte zelenou cibulkou, dalšími arašídy, koriandrem a kolečky limetky. Ihned podávejte!

Zbytky uchovávejte v lednici a vychutnejte si je do 2-3 dnů.