Gin Fizz je koktejl, který obsahuje gin spolu s citrusy, cukrem a perlivou vodou. Často se přidává také vaječný bílek, který ale můžete vynechat.
První tištěný recept na Gin Fizz se objevil v roce 1876 ve vydání knihy „The Bar-tenders Guide“ od Jerryho Thomase. Je to v podstatě pěnivý, bublinkový, bílkovinný bratranec nápoje Tom Collins, který kombinuje gin, citron, cukr a sodu.
V prvních desetiletích 20. století se ve Státech těšily zvláštní oblibě. Nejznámější variantou Gin Fizz je Ramos Gin Fizz, který se vyznačuje přidáním smetany a vody s pomerančovým květem. Byl vynalezen v New Orleans a dodnes je v tomto městě oblíbeným koktejlem. Existuje také Sloe Gin Fizz, což je varianta, která obsahuje trnkový gin s příchutí bobulí a často vynechává vaječný bílek.
V každém případě – pusťte se šumivých koktejlů. Chcete-li začít, začněte dobrým ginem. Gin jako jediná lihovina v koktejlu poskytuje základ, na kterém stojí zbytek. Proto teď není čas šetřit na kvalitě. London Dry gin, Tanqueray Gin nebo Beefeater Gin jsou dobrou volbou.
K přípravě je dobré mít shaker. Naplňte ho kostkami ledu, pak zbytek ingrediencí kromě sodovky. Promíchejte a nalijte do vyšší sklenky. Pak dolijte sodovkou a ozdobte plátkem citronu.
Suroviny
- 4,5 cl ginu
- 3 cl čerstvé citronové šťávy
- 1 cl cukrového sirupu
- 8 cl sodovky
- vaječný bílek (volitelné)
Příprava
Přidejte gin, citronovou šťávu, sirup a (vaječný bílek) do šejkru a energicky protřepávejte nasucho (bez ledu) po dobu asi 15 sekund. Vaječný bílek není v koktejlech nic nového, vytvoří pěnu na povrchu, ale dávat ho nemusíte.
Přidejte 3 nebo 4 kostky ledu a silně protřepejte, dokud se dobře nevychladí.
Dvakrát přeceďte do vychlazené sklenice a dolijte sodovkou.