Frittata se připravuje velmi snadno. Stačí jen pár ingrediencí a pánev a získáte rychlou snídani či večeři. Tento recept na frittatu je tak všestranný, že se dá různě obměňovat.
Jediný recept na frittatu, který budete potřebovat
Recepty na vaječné snídaně jsou oblíbené. Frittata se dá různě variovat, záleží jen na vaší kreativitě. Z těchto základních ingrediencí můžete připravit téměř jakoukoli frittatu:
Vejce – hlavní složka frittaty
tučná smetana – dodává vaječnému základu vlhkost a bohatost
Sůl – stačí jednoduché koření.
Máslo – na vymazání pánve, aby se frittata nepřichytila.
Sýr – my máme rádi mozzarellu a kozí sýr dohromady.
Varianty frittaty
A teď ta zábavnější část. Frittata je tak univerzální a všestranná, že můžete kombinovat různé náplně a ingredience, abyste získali dokonalou snídani.
Sýr: Tady opravdu nemůžete udělat chybu. Skvěle se hodí kozí, feta, mozzarella, parmazán, čedar (oblíbený je ostrý čedar) a brie.
Zelenina: Papriky, brokolice, chřest, žampiony, cukety, cibule, chřest, rajčata, česnek, pórek, lilek, šalotka a jalapeňos.
Listová zelenina: Zelená zelenina: rukola, špenát, kapusta, zelený mangold, mangold, endivie a červená řepa.
Mléčné výrobky: Nejlepší volbou je smetana, ale můžete použít i polotučné nebo plnotučné mléko (v případě použití mléka snižte množství na 1/4 šálku).
Bylinky: Petržel, pažitka, kopr nebo bazalka.
Jaká je nejlepší pánev na frittatu?
Použijte litinovou pánev nebo pánev vhodnou do trouby o průměru cca 24 cm, abyste dosáhli ideální velikosti plátků a frittata se na pánvi příliš neroztáhla.
Jaký je rozdíl mezi omeletou a frittatou?
Omelety se obvykle smaží na pánvi a skládají, zatímco frittaty se pečou v troubě jako koláč. Aby byly frittaty lehké, nadýchané a šťavnaté, musí se do nich přidat velká dávka smetany.
Můžete do frittaty místo smetany použít mléko?
Ano, pokud je plnotučné. Pokud použijete mléko, snižte jeho množství na 1/4 šálku. Pokud nemáte plnotučné mléko, přidejte trochu zakysané smetany, jogurtu nebo crème fraîche.
Jak frittata chutná?
Frittata chutná podobně jako Quiche. Jedná se o vaječný krém, který je nadýchaný a krémový bez kůrky, takže neobsahuje lepek.
Jak poznáte, že je frittata hotová?
Pečte, dokud se střed netřepí a okraje nejsou zlatavé. Dbejte na to, abyste frittatu nepřepekli, jinak se vám bude zdát gumová a suchá.
Suroviny:
- 6 velkých vajec
- 1/3 šálku husté smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky soli, upravte podle chuti
- 1 šálek strouhaného sýra mozzarella
- 1/2 šálku kozího sýra
- 1/2 šálku cherry rajčátek
- 1/2 šálku červené, oranžové nebo žluté papriky
- 1 šálek rukoly
- 1 lžíce nesoleného másla
- 1 lžička čerstvých bylinek na ozdobu
Příprava
Předehřejte troubu na 200 C. Vejce, hustou smetanu a sůl šlehejte, dokud nezískáte hladkou a rovnoměrnou strukturu. Odstavte.
Rajčata rozkrojte na polovinu. Papriky nakrájejte na malé kousky.
Rozpusťte máslo a potřete jím stěny zapékací misky. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na dno formy.
Zalijte ji vaječnou směsí. Navrch posypte sýrem. Pomocí vidličky sýr trochu rozprostřete, aby se zapracoval do vajec. Pečte 15 až 17 minut, nebo dokud okraje neztuhnou a povrch lehce nezhnědne.