Malé grenaille nejsou nové brambory ani odrůda brambor, ale brambory určitého kalibru. Při vyjmutí ze země může na kořeni ulpívat několik velikostí brambor, ty menší než 35 mm se neprodávají společně s většími bramborami, protože by se obtížně loupaly, ale prodávají se samostatně pod názvem grenaille. Tyto brambory mám nejraději na pečení a díky tomu, že je nejprve chvíli povařím, zůstanou uvnitř křehké a vlhké, zatímco slupka bude křupavá a hnědá – a to za polovinu času, který je potřeba na pečení syrových brambor.
Často se používají jako příloha ke steakům nebo medailonkům z vepřové panenky. Skvělé budou i na grilovací party jako příloha k masu. Jsou ale skvělé i samotné – například s česnekovým dipem.
Po upečení brambory můžete posypat různými bylinkami – hodí se tymián nebo rozmarýn. Můžete také udělat česnekové brambory, kdy prolisovaným česnekem potřete brambory ještě před pečením.
Při servírování je můžete rozkrojit na půlky.
Suroviny
- 200 g brambor na osobu, omyté, neloupané.
- Olivový olej
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
Příprava
Předehřejte troubu na 200°C. Brambory důkladně omyjte.
Vložte brambory do hrnce, zalijte je studenou vodou a přidejte lžičku soli. Hrnec postavte na sporák na silný plamen a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou, 10 až 15 minut.
Brambory sceďte a ihned je v jedné vrstvě rozložte na pekáč: tím se odpaří vlhkost a slupka se vysuší. Po 3 až 4 minutách ještě teplé brambory hojně pokapejte olivovým olejem a posypte solí a čerstvě mletým pepřem. Pánev protřepejte, aby se všechny brambory rovnoměrně obalily olejem a kořením.
Vložte pánev do trouby a pečte brambory 15 až 20 minut, přičemž v polovině pečení je vyjměte a obraťte. Podávejte horké.