Slavnostní večeře? Vepřová panenka v máslovo-citronové omáčce

vepřová panenka

Tahle pečená vepřová panenka se rozplývá v ústech a je plná máslové česnekové bylinkové chuti. Je to dokonalá slavnostní večeře nebo slavnostní oběd pro rodinu nebo více přátel.

Vepřová panenka je libová, chutná, snadná alternativa kuřecího masa a co se týče dochucovadel, je to takový chameleon. Vepřovou panenku můžete ochutit podle toho, jakou zrovna máte náladu nebo chutě. Co třeba vepřová panenka pečená na balzamiku, s omáčkou hoisin s ostružinami, nebo vepřová panenka s chilli a dijonem? Chutí je tolik, že někdy nevím, co vybrat. Dnes to ale bude

Výhodou této pečené panenky je, že zbytky pak můžete ještě použít do řady receptů – do těstovin, těstovinového salátu, zeleného salátu, sendvičů, vajec atd. 

Vepřovou panenku si klidně můžete udělat i bez výčitek svědomí. Má totiž extrémně nízký obsah tuku – je stejně libová jako kuřecí prsa bez kůže!  Navíc se velmi snadno a relativně rychle připravuje a zbytky se nevysušují!  Je prostě tolik důvodů, proč milovat šťavnatou vepřovou panenku.

Vepřovou panenku můžete péct vcelku, jako v tomto receptu, nakrájet na plátky a naklepat na kotlety, nakrájet na kostky na kebab nebo hranolky nebo nakrájet na plátky na satay.  Vepřovou panenku si můžete vychutnat na mnoho způsobů.

V tomto receptu se vepřové maso potře kořením, opeče se dozlatova, pak se potře bylinkami, citronovou šťávou a máslem a poté se peče uzavřené v alobalu, máslo vytvoří úžasnou máslovou omáčku.  

Vepřová panenka

Nachází se v bederní části prasete, která navazuje na vepřovou pečeni. Vepřová panenka je tenká a malá, obvykle 1 až 2 kg. Je to jeden z nejkřehčích kusů vepřového masa, protože pochází ze svalu, který není příliš namáhán, pokud vůbec.

Tajemství šťavnaté panenky

V čem spočívá tajemství šťavnaté panenky? Vepřové maso se naloží do solného nálevu. Pravděpodobně znáte solení krůty, ale solení vepřového masa vám změní život. Díky němu je vepřové maso pokaždé křehké a šťavnaté, protože se vlastně mění molekulární struktura vepřového masa, aniž byste ho museli připravovat a plánovat dopředu s celonoční marinádou.

Pokud jste nikdy předtím žádnou bílkovinu ve slaném nálevu nenakládali, nenechte se zastrašit – trvá to doslova 20 minut!  Ve skutečnosti nemůžete marinovat déle, jinak bude vepřové maso moučnaté – takže doslova 20 minut!  Vepřové maso naložíte tak, že zkombinujete:

košer sůl, teplou vodu, jablečný ocet, hnědý cukr, kostky ledu, vepřové maso

Jen krátká poznámka k solení – NESMÍTE rovnoměrně vyměnit kuchyňskou sůl v solném roztoku za košer sůl, jinak bude vaše vepřové příliš slané.  Budete potřebovat o polovinu méně kuchyňské soli než soli košer.  Nezapomeňte také vepřové maso po naložení důkladně opláchnout, abyste odstranili přebytečnou sůl.

Jak na přípravu

Příprava vepřové panenky je velmi jednoduchá.  Zde je několik tipů a triků, díky nimž bude vepřová panenka pečená v troubě pokaždé nejlepší:

Slaný nálev:  Poté smíchejte košer sůl s teplou vodou, aby se sůl rozpustila, a vmíchejte jablečný ocet, hnědý cukr a kostky ledu. Přidejte vepřové maso a nechte ho 20 minut v solném nálev.

Před kořeněním osušte: Po ukončení solení vepřové maso opláchněte ve studené vodě a osušte papírovými utěrkami. Pokud vepřové maso neopláchnete, bude příliš slané.

Hojně ho okořeňte: Smíchejte chilli, česnekový prášek, sůl, cibulový prášek, uzenou papriku a pepř a potřete jimi všechny strany vepřového masa.  Toto koření je skvělým základem pro jakoukoli chuť, kterou chcete, nebo je můžete vyměnit za své oblíbené směsi, jako je kari, cajunské koření, čínské koření apod.  Bylinky si necháme na později, protože nechceme, aby se při opékání vepřového masa připálily.

Smažte, abyste získali chuť a vlhkost:  Na středně vysoké teplotě rozehřejte rostlinný olej a pánev otáčejte, aby se rovnoměrně pokryla dnem.  Rostlinný olej nenahrazujte olivovým olejem. Svíčkovou opečte ze všech stran dozlatova.

Máslový obal. Panenku rovnoměrně posypte sušenou petrželkou, bazalkou, oreganem a tymiánem a poté je vetřete do vepřového masa. Odměřím ¼ čajové lžičky každého koření a posypu jím vepřovou panenku.  Poté vepřovou panenku pokapu citronovou šťávou a posypu máslem.  Strany fólie vyhrňte nahoru, aby byla každá svíčková zcela uzavřena.

Ideální teplota?

Vepřová panenka je velmi libový kus masa, takže vyžaduje poměrně vysokou teplotu pečení v troubě, přibližně 220 °C. Nižší teploty vyžadují delší dobu pečení (až hodinu), která vepřové maso vysuší.  Pečením při vyšší teplotě se maso propeče dříve, než se stihne vysušit.   

Odpočívejte 10 minut:  Uvolněte fólii kolem vepřového masa a nechte ho 5-10 minut odpočívat.  Tím získáte čas na opětovné rozdělení a vstřebání šťávy v celé vepřové panence.

Krájejte napříč:  Vepřovou panenku nakrájejte napříč na plátky.  

Co podávat k vepřové panence

Tento recept na pečenou vepřovou panenku se skvěle hodí prakticky ke všemu! Podávat můžete s různými druhy salátů, těstovinami, chleby, brambory nebo pečenou zeleninou.

Suroviny
  • 1 kg vepřové panenky, oříznuté
  • rostlinný olej
  • 1/4 šálku košer soli
  • 4 šálky teplé vody
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 šálek kostek ledu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce másla

Směs koření

  • Po 1 lžíci chilli, česnekového prášku a mletého česneku
  • po 1 lžičce soli, cibulového prášku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky pepře

Bylinky, které přidáte později

Příprava

Předehřejte troubu na 220 °C. Na plech položte kus fólie – ty budou sloužit k zabalení svíčkové.

V uzavíratelném sáčku smíchejte sůl s teplou vodou, dokud se nerozpustí. Vmíchejte jablečný ocet, hnědý cukr a led a poté vepřové maso. Vepřové maso naložte přesně na 20 minut, poté ho vyjměte z nálevu, OPLÁCHNĚTE a důkladně osušte. Pokud vepřové maso zůstane v nálevu déle, stane se moučnatým.

V malé misce prošlehejte všechny ingredience kořenící směsi (ne „Přidat později bylinky“). Vepřové maso rovnoměrně potřete směsí koření.

Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na středně vysoké teplotě. Když je olej velmi horký a právě se z něj kouří, přidejte panenku. Vepřové maso opečte z každé strany dozlatova a poté ho přendejte na alobal.

Vršek vepřové panenky rovnoměrně posypte zbylými bylinkami (petrželkou, bazalkou, oreganem, tymiánem) a poté je vetřete do vepřového masa. Každou vepřovou panenku rovnoměrně pokapejte jednou polévkovou lžící citronové šťávy a na položte na ni 3 plátky másla. Pak panenku zabalte do fólie.

Pečte při teplotě 220 °C 15-25 minut v závislosti na tloušťce. To znamená, že vepřové maso bude šťavnaté a uprostřed mírně růžové. Teplotu zkontrolujete tak, že fólii opatrně rozbalíte a v případě potřeby pokračování pečení ji opět zabalíte.

Když je vepřové maso hotové, uvolněte fólii (aby mohla unikat pára) a před krájením ho nechte 5-10 minut stát. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte s máslovou omáčkou nahromaděnou na dně alobalu.